2013. január 30., szerda

Jégbe zárva...

Jégvirág

Fagyos-olvadós időszakot élünk

Csend, nyugalom

Sárga fűzfa vesszők, üde látványt nyújt a ködös szürke időben 

Kiss Dénes: Jön a fagy


Jön a fagy,
jön a fagy,
jégpadkós
lovakon.

Jár a fagy
kopogós,
kipi-kopp
ropogóst.

Ember is
didereg,
toporog,
táncot rop.

Jön a fagy,
kipi-kopp,
deresen
bekocog,

Lova csönd,
lova köd.
Nyomában
jég ropog.

2013. január 24., csütörtök

2013. január 19., szombat

"Dicsekedhetem némi haladással..."


Idos no rózsafuzérrel 
1839-ben született Aix-en-Provenceban. 1861-ben Párizsba ment festészetet tanulni, de próbálkozása kudarcba fulladt. Siralmas állapotban tért haza. 1862-ben tett újabb kísérlete viszont sikeresnek bizonyult. A Svájci akadémiára jelentkezett, és közeli barátságba került Pissaróval, Monet-vel, Renoirral, Sisley-vel. Két év múlva visszatér Aixba.

Önarckép
http://www.sze.hu/muvtori/belso/stilusok/posztimpr/postimpr2.htm


"...-panaszkodik öregkorában-,de miért ily későn és ilyen nehezen?








Paul Cézanne (1839-1906)



Az impresszionistákhoz tartozott, de nem értett teljesen egyet velük. Az apró festékfoltok alkalmazása a suhanó benyomások és fényhatások érzékeltetésére számára nem volt elég világos módszer. Maradandó és összefogott művészetet akart teremteni. Ötvözni szerette volna a klasszikus hagyományt a kortársi realizmussal. Így jutott el a formák tüzes tanulmányozásáig.


Cézanne kiállításról amit 2012 december 30-án volt szerencsém megtekinteni. A két ünnep között igen nagy érdeklődésnek örvendett, az előre lefoglalt jegyek mellett még rengetegen álltak sorba, főleg külföldiek a pénztárnál a bejutás reményében. A gyűjtemény angol és magyar nyelven olvasható, leírásaiból megtudhattuk a festő teljes alkotó fejlődési útját , kik voltak munkásságára nagy hatással mi motiválta .

A kiállításról teljes kimerítő kalauzolást olvastam a " Fölöttem a felhő" című blogból, amit ezúton nagyon köszönöm a bloggernek.
 6 fejezetben, képekkel illusztrálja a kiállításon látottakat...élmény volt...Mivel én a kiállítás megtekintése után találkoztam a leírtakkal, rádöbbentem hiába a 2 és 1/2 órai ott tartózkodás az  alatt sem sikerült ilyen részletesen áttekinteni és megérteni Cézanne munkásságát.
http://elismondom.wordpress.com/2012/12/10/cezanne-nyomain-a-szepmuveszetiben-a-korai-evek/

 Egymás után következnek a különböző fejlődési időszakok...érdemes végigolvasni és virtuálisan szembesülni az alkotó vizuális üzenetén..

2013. január 11., péntek

Savoyai Kastély



Régóta szerettem volna  kisvárosunk egyik ékességéről fotókat és hírt adni.  Szerencsésen eljutottam, de nem valami verőfényes napon, ezért a fotóim , szürkék, egyhangúak lettek.
A Kastély történetét innen:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:XmQS51KADBoJ:kastely.blogter.hu/306151/rackeve_savoyai-kastely+&cd=2&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a
 Most jelenleg szálloda és étterem üzemel benne , Az állami tulajdonban lévő épületet évenkénti szerződés megújítással bérelhetik. helyet adnak a városi  rendezvényeknek is , mint pl.: Hangversenyek, díj kiosztok, karácsonyi-új évi bálok.
 A kert gondozása is az ő feladatuk.
Az osztrák belvederi palota, aminek építését megelőzte a  ráckevei kastély  .
http://www.hotel-rosner.at/hu/info/latvanyossaga/belvedere-palota/
Egykori kocsifelhajtó, Dunára néző bejárat
A bejárat melletti medalionjaiba Minerva mellszobra...
és Mars ( Szavoyai Eugén ) az építtető mellszobra.
A ku
 Jupiter a sasmadárral, Hercules a legyőzött oroszlán bőrével
pola előtti terasz díszítő szobrai:

Minerva a tudományok istennője tőle, a kézművesség és az ipar védnöke, jobbra Saturnus A gyermek Dionysossal a vállán
Aeneas amint kiviszi hátán Anchisest az égő Trójából
Kastély hátsó része
Kert felől

2013. január 4., péntek

Ó év búcsúztató...

Családom meglepetéseként részt vehettem Budapest, Katona József Színház  Pelsőczy Réka rendezésében a Musik Musikk Musique című előadáson... 
Bevallom, régen jártam a fővárosba, főleg színházba, így én különleges élményként éltem meg az év utolsó napját... Már az utazásnál szembesültem a belváros átalakulásán. A gyermetegséget segítő, örülten hangos  játék eszközök tömkelege árasztotta el  az utcákat. Az árusítók  végeláthatatlan  bazárrá  varázsolták a járdát, a  közlekedők, buliba igyekvők vásárolni akarók elcsábítására.
Igazi meglepetést maga a színház belső látványa, átalakítása okozott. Az utca felé a látvány: hatalmas kirakat mögött asztalok, sütis pultok...Nagy plakát hirdeti -"fizetni, csak bankkártyával lehet!" ( A színházat bankkártya kibocsájtó cég szponzorálja ezért a felirat ) Belső térbe érve hatalmas  tér, amiről az összes "malőrt", rejtett burkolatot leszedték  a betonelemek téglák fehérre meszelt látványa gondolkodtatja el az ide érkezőt... Vajon direkt, legyen retró romkocsmás vagy talán elfogyott a pénz? Mivel a ruhatár lebontását használták a nagyobb tér- nyerésre, így lekerült az alagsorba. Kulcsra zárható szekrénybe mindenki saját maga helyezhette el kabátját holmiját. ( jó megoldásnak gondolom) Az előadás kezdése előtt finom pezsgővel, üdítővel és apró sós és édes süteménnyel kínáltak.
Az előadásról nehezen tudnék bármit is leírni, annyit:

 ezt látni, hallani, érezni kell!

Mosolyra, á  dehogy, hangos kacagásra bírva, öröm könnyeket ejtve éltem át a  6 színész + az élő zenekar játékát.
Ajánlani tudom!

Így sikerült az Én Ó év búcsúztatásom, amit szeretett családom körében tölthettem el! Köszönöm nekik...

Ez pedig egy kis ismertető a színházi előadásról :

"Az élet kabaré", mondja a századelőt idéző sikerdal, és nem véletlenül. A kabaré lényege a színház, a show-varieté és a közélet iránti mohó szenvedély. Éltető közege a modern nagyváros. Azok a nagyvárosok, amelyek a huszadik század elején váltak világvárosokká, s kezdték egyre inkább megismerni, magukévá tenni egymás kultúráját, szórakozási formáit, zenéjét. Skandináviától Németországon át egészen a Balkánig ugyanazokra a dalokra táncoltak a lokálokban, ugyanazokat a dalokat fütyülték a suszterinasok - persze megőrizve saját egyedi hangzásukat, és saját hagyományaikat. Megjelent a film, sohasem látott népszerűségével beköltözött a szalonokba a cirkusz, és mulatott a nép, mindenáron... 
Koncert-színház költözik a Katona színpadára, különleges orfeumi látványvilággal, jelmezekkel, élő zenekarral, a színészek pedig nem csak táncolnak és énekelnek tíz nyelven, hanem a korabeli varieté-előadókhoz méltóan további meglepetésekkel is szolgálnak.

Információ innen:http://katonajozsefszinhaz.hu/company/39616-muzik-muzik-muzik