2012. május 18., péntek

Ruth néni kertje...

című videót találtam. Úgy érzem ez még hozzátartozik az előző biokertészkedés témájú bejegyzésemhez. A film jól érzékelteti hogy az ember a teremtő természet része...! Milyen harmonikus, irigylésre méltó életet teremtett, illetve alkalmazkodott a környezetéhez.Elhagyva a fölösleges kényszerű szokásokat, megfelelni akarást.



2012. május 4., péntek

Természetesen, szeretetben a természettel...

Ég és föld közötti lakók otthona
Május első hetében meghívást kaptam egy Bio-kertészet címmel tartott összejövetelre. Amit egy kétgyermekes agrármérnök anyuka   a család otthonában tartott meg.  A megbeszélt idő előtt pár perccel a " kétlaki" nyáron Ráckevén, télen Pesten élő barátnőmmel érkeztem. Az udvaron játszó gyermekek,  pajkos barátkozó kutya társaságában, egy kerti padon ücsörögve, a délutáni nap áldott , meleg sugaraiban fürödve várakoztunk a többi vendég megérkezése.
A család otthona, belső berendezése  visszaadta a benne élők szorgalmát, hitvallását a természet szeretetét. Az apuka kreatív ötletei a faanyag  
 természetes szépségét kiemelve saját készítésű tárgyak tették különlegessé, természetközelivé.

Rózsalugas a ház udvarát és kertjét elválasztó kerítés előtt
A videó film segítségével és sok-sok magyarázattal kaptunk segítséget a kiskert megművelésére.  a zöld hulladék tárolására, kezelésére,a mulcs   fontosságára, ( a talaj nedvesség tartalmának megőrzésére)  szétterítésére. Itt tudtam meg a (gaznak tartott ) tyúkhúr, milyen értékes a jó termőföld elérésére. Ki kell húzni a földből és visszafektetni, majd fahánccsal befedni.
Fontos  figyelembe venni a  régen jól bevált vetésforgót, majd az egymás mellé ültethető növények sorát. Mint pl.: a tök-uborka, borsó-bab, paradicsom bazsalikom, uborka-kapor, sárgarépa-fehérrépa-zeller stb...



Zöldborsó ágyás a természetes zöld és faforgács takaróval
Megtudtuk Rékától, kerüljünk  mindenféle permetező szereket, hiszen a természetben megtaláljuk mindennek az ellenszerét. Elmondása szerint  az egyik gyümölcsfája tetves lett, halogatta a zöld permetezést egyszer arra lett figyelmes, megjelentek a szorgos katicák. Persze ez nem egyik napról a másikra történt: várni kell türelmesen még annak az árán is ha abban az évben nem terem gyümölcsöt.


A jó zöld permetlevet a csalán és társaiból nyerhetünk.
Több információ innen:http://bioblog.ucoz.hu/publ/biokerteszet_termeszetes_novenyvedelem_es_talajmuveles_a_biokertekben_i/1-1-0-90
 Védhetjük ültetett növényeinket a bársonyvirág szegéllyel vagy a finom eper ágyást a peremmel ellátott kis ágyáskerítéssel a falánk meztelen csigától.
Megkóstolhattuk a finom gyógyitókát amit a gyerekek is szívesen fogyasztottak. A hasznos időtöltés  után a búcsúzásnál  papír zacskóban szárított vértisztító hatású csalánlevelet kaptunk és bársonyvirág magot. Kellemes délután emlékével tértünk haza, köszönjük.
Etető kicsiknek és nagyoknak
Ez a fotó ami sajnos nálam nem jelenik meg, ( akkor lekicsinyítettem volna, de így kilóg a blogból, bocs ) pedig a kiskertben található ahol amíg a kertben munkálkodnak a felnőttek, addig a gyerköcök is körülöttük élhetik felhőtlen játszó kedvük.

 Életmód és szemléletváltás, tanuljuk meg a körülöttünk lévő természetet tisztelni és szeretni