2010. december 1., szerda

Erzsébet napi sztár mogyorótorta...



a család kedvence, ezért minden évben az én meglepetésem a torta elkészítése. Így történt az idén is. A múlt vasárnap a finom családi ebédhez az ünnepelteknek egy nagy 20 szeletes mogyorótortát kaptak.

Hozzávalók:
A piskótához: 12 db tojás, 12 kanál kristálycukor, 12 kanál liszt, 1 csomag sütőpor

A krémhez: 25 dkg margarin, 2 csomag főzős vanília puding, 0,5 l tej, ízlés szerint porcukor 10-15 dkg, 30 dkg pirított mogyoró
A díszítéshez: csillag forma és kakaópor

Elkészítés:
A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjünk, belekeverjük a tojássárgákat, a sütőport és a lisztet. Zsírozott, lisztezett kerek kb. 28 cm átmérőjű tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben 150 Cºfokon 40 percig sütjük. Amikor a piskóta megsült, lisztezett deszkára fordítsuk ki a sütőformából, így nem ül vissza a közepe, hanem szép egyenletes marad a tésztánk. Így hűtsük ki, majd 3 egyenletes lapra vágjuk el.
A tejből és pudingporból cukor hozzáadása nélkül- pudingot készítünk, és jól kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjünk, hozzáadjuk a kihűtött pudingot és a darált pirított mogyorót. Ha szükséges porcukorral még édesíthetjük a krémet. Ezzel a krémmel töltjük meg a piskótalapokat úgy, hogy a díszítéshez is maradjon még krémünk.
Csillag formájú sablon ráhelyezésével megszórjuk kakaóval.
Tejszínhabbal valami isteni!!!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha olyan jó is (volt) mint szép, akkor OK!
(nem kritika ! )=
Régi szép idők, amikor az 5 ágú csillag nem volt tiltott! (önkényuralmi jelkép - stb.)
Mi van ebben a világban ?- (általában majd minden sokkal előbb kezdődik!- Mikulás és egyebek)
Viszont Erzsébet nap az nem nov.19 ? ) - sebaj!

kyba írta...

Jogos az Erzsébet nap valóban nov.19, de most volt alkalom a 12 fős család összeharangozására.

aranyos fodorka írta...

A receptet kimásoltam - csábítóan hangzik és annak is látszik. Lehet, hogy "megújítom" a karácsonyi sütiválasztékot ezzel.