2010. december 25., szombat

Ora pro nobis...

imádkozzál érettünk, ami a paraszti oltárkép megmentett texturáján látható.
A szent család valaha egy vidéki ház tisztaszobájában, keretbe foglalt, díszes kárpittal bélelt, házi oltárként elhelyezett tárgy volt, ami a családban fontos, Istenhez fohászkodó, imádkozó kegyeleti szerepet töltött be.
Értéke számomra felbecsülhetetlen, nem a tárgy pénzbeli értéke, hanem az évtizedek óta betöltött szerepe, a hitet adó megnyugtató jelenléte. Rengeteg öröm, bánat, fogadalom,sóhaj,hitet-reményt remélő ember talált meghallgatásra, bizakodva.




A Régi magyar házi áldás sem hiányozhatott a konyha faláról, főleg hímzéssel, fafaragással, papírra vetéssel készítették.

















A napokban részt vettem egy Karácsonyi népszokások... című előadáson ezt a régi magyar házi áldást is megosztom veletek amit ajándékként kaptam.

ÁLDJON MEG TÉGED AZ ÚR!
SZABADÍTSON MEG FÉLELMEIDTŐL,
ADJA MEG NEKED AZ Ő BÉKESSÉGÉT ÉS ÖRÖMÉT!
ŐRIZZE MEG HIVATÁSODAT ÉS SZENTELJE MEG SZOLGÁLATODAT!
LEGYEN VEZETŐD AZ ÚTON, HOGY MEGTEDD AZ Ő AKARATÁT!
ÁLLJON MINDIG MELLETTED MEGBOCSÁTÓ KEGYELMÉVEL, ÉS BORÍTSON BE
SZERETETÉVEL!
LEGYEN MAGÁNYOSSÁGBAN TÁRSAD, A SZOMORÚSÁGBAN VIGASZOD, A SZENVEDÉSBEN ERŐSSÉGED!
NÖVELJE SZÍVED BIZALMÁT ÉS BÁTORSÁGÁT, HOGY TELJESEN MEGNYÍLJON LELKED AZ Ő ÖRÖK JÓSÁGA ELŐTT, ÉS ÍGY ÉLETED SZÜNTELENÜL AZ ÚR DICSÉRETE LEGYEN!

Minden kedves blog társamnak: Szerettet teljes boldog Karácsonyt és hozzá jó egészséget kívánok ! Kyba

2010. december 12., vasárnap

Luca annyi, mint ‚a fény útja’ (lucis via)...

olvasom a Legenda Aurea műben amit Jacobus de Voragine hagyományozott ránk.
A Luca (Lucia) név a ‚fény’ (lux) szóból ered. A fény ugyanis szép, ha rátekintünk, mert mint Ambrus mondja, a fénynek az a természete, hogy a tekintet számára mindent széppé tesz. Terjedése szennyeződés nélküli, mivel akkor sem szennyeződik be, ha valami tisztátalan dologban terjed tova; egyenesen halad, elhajlás nélkül; igen hosszú utat jár be, bajos késlekedés nélkül.


sk.fotó

A fény mérhető távolság és a földi mértékegység tudományos meghatározása:
A fényév a távolság csillagászatban használatos mértékegysége: egy fényév az a távolság, amelyet a fény légüres térben egy év alatt megtesz. Az idő mértékegységeinek analógiájaként beszélhetünk a fényév töredékeiről: fényóráról (amennyi utat a fény egy óra alatt megtesz), fénypercről, fénymásodpercről.

A fénysebesség mérését többen megkísérelték, egyik első közülük Galilei volt, aki két távoli hegycsúcson egy-egy lámpást helyezett el. A kísérletben először Galilei nyitotta ki lámpásának ablakát, és mikor a segítője a másik hegycsúcson megpillantotta a fényt, ő is kinyitotta a sajátját. Galilei a kísérletet különböző távolságokkal megismételte, de nem kapott eltérést, így rájött, hogy a mért idő jelentős részét az emberi reakcióidő teszi ki. Annyit megállapított, hogy a fény sebessége igen nagy. Mások úgy próbálták elvégezni a mérést, hogy egy éjszaka elsütött ágyú fényének egy távoli tükörről visszaverődését figyelték. A kísérlet szintén csak annyi eredményt hozott, hogy a fénysebesség igen nagy.

További információ : innen

Végül a közelgő ünnepváró hangulathoz ajánlom ezt a pár soros verset.

Kovács Ági:
Fényvers

a bor sokat dob az estéken: tény
tünékeny látszat fény

csalfa rubintos csillanás a kristályon
lélekpótló fény
életpótló vér
kedves ismerős démonok s lidércek
játszanak bújócskát velünk

meleg sárga ködbe füstbe burkolt
szív-ár lódít szót s tollat

így lesz igaz ragyogás

2010. december 5., vasárnap

Mikulás...


ide várjuk!
Ilyen, ablakba-ajtóra kifüggeszthető táblát készítettünk a legutolsó játszóházban.
Mivel közeleg a december 6-a Miklós napja és ezzel egyidejűleg a Mikulás érkezése. Amit a gyerekek nagyon várnak, de én is szívesen nézegetem az alábbi kissé idétlen, de annál mulatságosabb összeállítást.

Táncoló Mikulás

Nagy Renáta

Télapó útja


Szemben velem üveghegyek,
a tetejük cukorsüveg.
Tejfehér a határ,
Télapó erre jár!

Lába nyomán zúzmara,
havas, jeges az útja.
Kíséri a förgeteg,
meghozza az ünnepet.

2010. december 1., szerda

Erzsébet napi sztár mogyorótorta...



a család kedvence, ezért minden évben az én meglepetésem a torta elkészítése. Így történt az idén is. A múlt vasárnap a finom családi ebédhez az ünnepelteknek egy nagy 20 szeletes mogyorótortát kaptak.

Hozzávalók:
A piskótához: 12 db tojás, 12 kanál kristálycukor, 12 kanál liszt, 1 csomag sütőpor

A krémhez: 25 dkg margarin, 2 csomag főzős vanília puding, 0,5 l tej, ízlés szerint porcukor 10-15 dkg, 30 dkg pirított mogyoró
A díszítéshez: csillag forma és kakaópor

Elkészítés:
A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjünk, belekeverjük a tojássárgákat, a sütőport és a lisztet. Zsírozott, lisztezett kerek kb. 28 cm átmérőjű tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben 150 Cºfokon 40 percig sütjük. Amikor a piskóta megsült, lisztezett deszkára fordítsuk ki a sütőformából, így nem ül vissza a közepe, hanem szép egyenletes marad a tésztánk. Így hűtsük ki, majd 3 egyenletes lapra vágjuk el.
A tejből és pudingporból cukor hozzáadása nélkül- pudingot készítünk, és jól kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjünk, hozzáadjuk a kihűtött pudingot és a darált pirított mogyorót. Ha szükséges porcukorral még édesíthetjük a krémet. Ezzel a krémmel töltjük meg a piskótalapokat úgy, hogy a díszítéshez is maradjon még krémünk.
Csillag formájú sablon ráhelyezésével megszórjuk kakaóval.
Tejszínhabbal valami isteni!!!