2013. április 14., vasárnap

Egy művésztanár...a szigetember...

A szigeti láp című monumentális több kazettás kép  előtt
...akinek alkotó munkássága nem ismeretlen a helybéliek előtt. Ezzel szembesültem a napokban Somogyi György Munkácsy Mihály díjas festőművész kiállításának megnyitóján.. Ismertségéről a résztvevő sokaság is árulkodott. Elbeszélésük alapján tudtam meg, vezetett nyári alkotó tábort gyerekeknek.  Az alkotások címe is utalt , ( szigetábrázolások )  a Csepel-szigeti kötődéshez. 
 S ezt a teljesítményt különösen akkor tudjuk értékelni, ha tudjuk, hogy Somogyi György szervezetét 2006-ban, közvetlenül hatvanadik születésnapja után, egy kezelhetetlennek tűnő betegség támadta meg. Ekkor úgy látszott, hogy a stroke, az agyvérzés miatt végleg búcsúznia kell a festészettől. Mára azonban – bár testi fogyatékával kénytelen együtt élni – újra dolgozni, újra festeni tud. Méghozzá nem is akármilyen, mondhatni, lelkileg újjászületett, nagyon is friss, élettel teli, sallangtalan, tiszta minőségben. (Lásd Képek a szigetről I–XII., 2009–2010.) S ez az ő igazi újjászületése.

Munkásságán fordulópont következett be. A művészetére   Klimt 
nagy hatással volt, felfedezhető az aprólékos mértani elemek pontok, vesszők egymásmellé rendelése. Elvont gondolatait hasonló technikai megoldásokat   továbbra is használja,  színeiben mélyebb, érettebb...



Tél

2 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Különös képek...Nekem valahogy a "sziget" , a természet zöldje hiányzik, legalábbis azokról a képekről, melyeket megmutattál. Bennem a természet képe zöld meg barna. Esetleg kék...
Mindentől függetlenül csodálatra méltó, hogy súlyos betegsége dacára ennyi életerő van benne !

kyba írta...

Nekem olyanok mintha textiltervek lenének, tehát szőnyegre valók...,de valóban igazad van a természet színeit ebben a tárlatán nem lehet felfedezni. Betegsége előtt szívesen használta alkotásain a természet adományait mint pl a fűszálakból fészekrakást, ágakat terményeket. Bizony megérdemli az elismerést , hiszen kifejezőképessége, gondolatisága semmit nem változott, de a test makacssága aminek nyomait élete végéig gátolják az számára küzdelem!