2010. november 7., vasárnap

Kíváncsiság, fél egészség...

...mondogattam , míg rászántam magam a régóta nézegetett különleges formájú gyümölcs vásárlására. Nem bántam meg, finom! No persze annak aki a grépfrútot is szereti, biztos nem okoz csalódást. Hasznos tájékoztatást olvastam róla, ezt most megosztom veletek:



Egzotikus gyümölcsök
Pomelo: a legnagyobb citrus féle

Nem narancs és nem grépfrút, hanem a kettő keveréke. Méretével tekintélyt követel a citrusfélék között, és a C-vitamin aranybányája. Mi az?
A pomelo vagy pummelo (Citrus grandis) egy különleges, Malajziában és Polinéziában őshonos déligyümölcs, neve a maláj "pumpulmas" szóból ered. Kínába i.e. 100 körül kerülhetett, ahol a mai napig nagyon népszerű citrus. Termesztik többek között Thaiföldön, Tajvanon és Vietnámban, sőt kisebb mennyiségben az Egyesült Államokban (Florida, Texas, Kalifornia) és Izraelben is.
A szappanfavirágúak rendjébe, a rutafélék családjába tartozik. Terebélyes, maximum 15 méter magas fán terem, melynek levelei a narancséhoz hasonlók, virágai fehérek. A pomelofa termése gömbölyű vagy körte alakú, súlya darabonként elérheti az egy kilogrammot is.

A gyümölcs első ránézésre olyan, mint egy óriás grépfrút, héja azonban jóval vastagabb, szivacsosabb. Ízében a keserűtől az édesig változhat, húsa a grépfrúténál szárazabb, színe halványsárga, rózsaszínes, vagy akár a piros is lehet, apró magokkal a belsejében. A gerezdeket fehér hártya borítja, amit könnyedén lehúzhatunk róla. Sokáig eláll, hűvös helyen több hétig is raktározható otthon. Hosszú tárolás után a héja elkezd száradni, de a gyümölcshús belül továbbra is lédús marad.



Miért jó?
Elsősorban a citrusokra jellemző magas C-vitamin-tartalma miatt érdemes beiktatni étrendünkbe, de nem elhanyagolható magas kalcium- és a káliumtartalma sem. Ez utóbbi tulajdonsága miatt az immunerősítés mellett kiválóan szabályozza a vérnyomást is.
Zsírégető enzimjeinek köszönhetően fogyókúrák során is segítségünkre lehet, kalóriatartalma alacsony, mindössze 25-50 kcal/100 gramm.
A pomelo illóolaja tisztítja a bőrt, serkenti a vérkeringést és gyulladáscsökkentő hatással is bír.
Hogyan fogyasszuk?
A hosszú út alatt, amíg ideér, nagyon sok vegyszer kerülhet rá, ezért fogyasztás előtt alaposan mossuk meg! A gyümölcs könnyedén megpucolható, a hártyás válaszfalat a gyümölcshúsról mindig el kell távolítani, mert az íze különben élvezhetetlen.
Ha még így is túlságosan keserű lenne, meg lehet cukrozni, vagy mézzel meglocsolni. Leve dzsúszként fogyasztható (koktélok alapanyaga is lehet), húsából ízletes saláták, héjából pikáns keleti desszert és lekvár készül. Ha éppen nincs szezonja, receptekben grépfrúttal, naranccsal vagy éppen ananásszal lehet helyettesíteni.
Tippek-tanácsok


Az európai piacokra a többi citrusfélénél ritkábban jut el, ennek ellenére hazánkban is egyre népszerűbb. Gondosan csomagolva, hálóban érkezik, ezért vásárlásakor érdemes figyelni a héj állapotára. Minél sárgább a vastag burok, annál valószínűbb, hogy sikerült egy édes gyümölcsöt kifognunk, ha viszont arra törekszünk, hogy gazdag legyen tápanyagokban, a rózsaszín húsút válasszuk!
Akár magról is szaporítható, mint a többi citrusféle, bár otthon nem nő olyan terebélyesre, mint vadon. Ha termést is akarunk a fáról szüretelni, oltani vagy szemezni kell az otthon nevelgetett alanyt.
Érdekesség
Távol-Keleten kultikus gyümölcsnek számít, állandó kísérője a holdünnepeknek, ilyenkor többek között sapkát készítenek belőle.
Erőteljes illatú virágából Vietnámban parfüm készül, főzetét a Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsiában az epilepszia, az ekcéma és a kolera tüneteinek enyhítésére használják. Magját köhögés, lumbágó és emésztési zavarok esetén alkalmazzák, levét pedig lázcsillapítóként adják a betegeknek.



bővebb információ innen

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

[ Na, igen ! A puding próbája az evés ! :-) :-) ]
Tetszett, hogy megemlítődött a leírásban az is, hogy az ilyesmiket (ill. a "déli gyümölcsöket")- igyekezzünk alaposan megmosni! - bár ne vitassam, valamiben meg kell halni (majd)- és egy kis permetezőszer... talán nem annyira halálos! (?)
Az sem riogatás, hogy esetleg olvassátok el azt a cikket, hogy
"A gyilkos grépfrut") Google keresőbe írva. Mert állítólag egyes gyógyszerek szedése esetén "meglepetéseket" okozhatnak ? - ki-ki döntse el.
(Vajon olcsóbb ez mint a narancs ?-vagy a citrom ? )

aranyos fodorka írta...

Hogy miket találsz ! Én vagy felületes szemlélő vagyok az áruházakban, vagy tényleg nem láttam ilyent ! Imádom a grapefruit-ot, ha ilyen izét látok, most biztos ki fogom próbálni.
Kösz a tippet !

Névtelen írta...

Bocs' - de ennyire eseménytelen napok lennének felétek ?
(Remélem nincs "baj!" ? )

Klari írta...

Hát én is megpróbáltam. Az ára itt minálunk persze több mint a narancsé vagy mandariné, de meg kell próbálni.Mondhatom, hogy nagyon ízlett és biztos bevezetem a gyümölcs étrendünkbe. De olvasni még most olvastam először róla. Nekem van egy nézetem az evésről az életről.Egyszer élünk és persze egyszer meg is kell halljunk. De ha már megszülettünk használjuk ki ezt a rövid időt amit itt vagyunk. Ehhez tartozik az is, hogy ha csak bírjuk próbáljunk meg mindenféle másfajta ennivalót amit mások esznek és persze nem halnak meg tőle.Mert akkor valószínűleg mi is megmaradunk. AZ már más lapra tartozik, hogy kinek mi tetszik. Az élettel is úgy állok, ha van alkalmam valamit megtenni, megnézni, segíteni, megváltoztatni akkor kis gondolkozás után csak megcsinálom - vagy megpróbálom megtenni különösen, ha úgy látom, hogy lehet, hogy soha többé nem lesz alkalmam rá. Kösz az ismertetőért amit a pomelo-ról írtál.