2010. november 16., kedd

Sirály...

Anton Pavlovics Csehov azonos című drámájából írta három felvonásos operáját,Thomas Pasatieri, melynek európai bemutatóját Szegeden az operaverseny Armel-fesztivál keretében volt módom megnézni.
Szombat esti előadást jó társaságban, rég nem látott barátaimmal néztem meg. A házigazda meghívása igen jóra sikeredett, mivel a betervezett előadás címe is titok maradt előttem, így teljesebb volt a várakozás utáni öröm, mikor kiderült,hogy az Európai bemutató a Dicapo Opera Theatre (USA) produkciójaként és az angol nyelvű előadás magyar és angol felirattal került bemutatásra.

A verseny állandó közreműködője, a New York-i Dicapo Opera produkciójában a Dicapo az Egyesült Államok talán egyetlen állandó társulattal működő operaháza tudtam meg.
A színpadra állított műben három benevezett versenyző énekelt:
Irina Arkagyinát a szintén egyesült államokbeli Beverly O’Regan Thiele,
Nyinát az amerikai szoprán, Molly Mustonen,
Kosztantyin szerepét pedig a magyar bariton, Haja Zsolt alakította.



A fotón Nyina és Kosztantyin

A produkció érdekessége, hogy Mása szerepét az operaverseny 2009-es női győztese, Kristin Sampson játsszotta.

Remek énekesek és nagyszerű zenekar tolmácsolásában amit Pacien Mazzagetti vezényelt: a szemnek és fülnek is kedves operát láthattunk a szegedi Nagyszínházban Az előadást Harangi Mária rendezte aki a rendezés során törekedett arra, hogy a karakterek megformálása minél többet visszaadjon az eredeti drámából.
Egyszerű színpadi díszlettel, letisztult színekkel, emelte ki az előadók játékát.


Thomas Pasatieri kortárs amerikai komponista neve elsősorban az általa hangszerelt filmzenék miatt vált ismertté, hiszen olyan mozi-sikerek fűződnek a nevéhez, mint az Amerikai Szépség, A kis hableány, az Egy asszony illata és az Angyalok Amerikában.



Több információ:innen

A szereplőkről: innen

4 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Szeretem az ilyesfajta meglepetéseket. Ritkán van az embernek része benne...Pedig úgy kell néha valami, ami kicsit feldobja az embert !

kyba írta...

Bizony, ez kathargikus, méghozzá kettős élmény volt.
Ami nagyon rám fért!

Névtelen írta...

(Igazán) örültem, hogy "előkerültél!") -
nagyon magánügy ( és bizalmas!) mostanában... 1-2 éve... csak-csak "összerándul gyomrom" (?) ha Szegedről hallok...olvasok... de ez magánügyem ! Nem kisebbítve a beszámolód értékét :
esetleg ezt :
<a href=http://programok.istenhozta.hu/thomas-pasatieri-a-siraly/5940/ (remélem működik ? )
[ majd... valami "hír" pl. a madáretetésről ? :-) :-) ]
Jókat ! :-)

Névtelen írta...

Bocs'
a Sirály