2013. június 23., vasárnap

Sztár fotók a lombsáskáról...

 hívatlan vendégem  meglepetést kb.8 cm-es nagyságával okozott.  Váratlan látogatását talán a közelben lévő virágzó hársfának köszönhettem. Hát mit mondjak sci-fi rajzolók bizonyára hosszas tanulmányba merülnének testének felépítésén, főleg a szárny alatt lévő hegyes potroha nyúlvány mozgatná meg fantáziájukat...
Ami engem lenyűgözött az a fotók utómunkálata a technikai része, azaz a kinagyítás lehetősége , hiszen szabad szemmel ilyen részletesen nem tudtam volna tanulmányozni őkelmét.

A zöldlombsáska (Loxusta viridissima L.)
Zöld sáska (
Zöld sáska (Locusta viridissima L.).
éppoly nagy elterjedésnek örvend, mint előbbi rokona, de attól meglehetősen eltérő alkotású. Sokkal karcsúbb termetű; szárnyai hosszabbak, úgyhogy összecsukott szárnyakkal a 6–7 cm-t is eléri. Csápjai feltűnően meghosszabbodtak és ugróvégtagjai is, melyek jóval vékonyabbak, mint az előző fajé. Azért is ugrásra kevésbé alkalmasak, viszont ez a faj jól repül egyik fáról a másikra, t. i. lombos fákon, akácféléken, de tölgyfákon is tartózkodik. Itt már a déli órákban, de különösen este hallatja sajátságos énekét, amelyet talán a következőkben lehetne kifejezni:
cr–ci–ci–ci–ci–ci
cr–ci–ci–ci–ci–ci.
Szárnyait nemcsak ejtőernyő módjára használja, hanem azokkal erős aktív működést is kifejt s felfelé is repül. Végtagjain ez a faj is tapadókorongokat hord.
A zöld lombsáska előző rokonához hasonlóan túlnyomóan rovarokkal él; fiatalkorában inkább a mezőkön, szántásokban tartózkodik, hogy aztán fokozatosan az erdőbe vonuljon vissza.
Többet innen:http://mek.niif.hu/03400/03408/html/2668.html

2 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Bejött a szobába ? Jól vigyázz, nekem egyszer egy ilyen szörnyűségesen megrágta a szobanövényeimet !

kyba írta...

Nem volt ideje bejönni a szobába, mert fotózás után egy újsággal letessékeltem a teraszról...