2011. február 19., szombat

Farsangi hiedelmek és ételek...pampuska, herőce



Az elmúlt napokban meghívást kaptam egy újszerű, de meglepő kezdeményezésre.
Kisvárosom elegáns jól menő pizzériájába gyermek farsangot tartottak. Meglepő csupán az volt, hogy nem jellemző az ilyen nyilvános helyekre, hogy szívesen befogadnának csicsergő, jövő-menő apróságokat. A bátor kezdeményezés létjogosultsága az étterem tulajdonosától már a Mikulás váráskor is beigazolódott. A farsangra az apróságok beöltözve érkeztek, volt ott éneklés,verselés amit a spontán összejövő családok tapssal jutalmaztak. Megmosolyogtatott a gyerköcök leleményessége, ugyan is a szakácstól kunyerbált nyers pizzatésztát, gyurmázásra használták. Állatálarcokkal és koronák készítésével segítettem mulatni az időt...
A családok folyamatosan elfogyasztották a vacsorájukat, a betérő vendégek látható zavartalanságban tölthették idejüket. Gratulálok hozzá!

Ha, már pizza és farsang akkor egy kis múltra tekintés:
FARSANG
A farsang időszaka vízkereszttel, január 6-val kezdődik, és a húsvétvasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetével zárul. A farsangi szokások – többnyire február hónapban – farsang végére, farsang farkára összpontosultak, farsangvasárnapra, farsanghétfőre és húshagyókeddre. Az előkészületek azonban már a farsangvasárnapot megelőző csütörtökön kezdődtek. Kövércsütörtökön, másképpen zabálócsütörtökön, Szeged vidékén jó zsíros ételeket főztek és sokat ettek abban a hitben, hogy így bő lesz a termés, és kövérre híznak a disznók. Az Ipoly menti falvakban kövércsütörtökön húst, pogácsát, tepertőt, kolbászt, káposztát ettek. A Mura-vidéki Radamoson dobozú csütörtöknek nevezik a napot, talán a dobzodó szó elhallásából.

A Mura-vidéki falvakban disznóhús, káposzta, kocsonya, fánk, bor és pálinka bőséges fogyasztásával ünnepelték a farsangot. A farsangi ételek maradékát megszárították, porrá törték, beteg jószágot gyógyítottak vele. A Szerémségben az első napon fánkot sütöttek, hogy ne vigye el a vihar a háztetőt.

Jellegzetes farsangi étel a Tápió menti falvakban is a farsangi fánk, melyet itt többnyire pampuskának neveznek. Ezzel kínálják a látogatókat, és a köszöntőknek is ebből adnak. A másik jellegzetes étel a herőce, a forgácsfánk. Emellett népszerű volt ilyenkor a kocsonya, amiből a bálra is vittek.

Az én "herőcém" azaz forgácsfánkom




A Bács megyei Topolyán az első fánkot eltették, megszárították és porrá törték, majd gyógyszerként a beteg állat ételébe keverték. A rétest is figyelték, ha jól nyúlt, akkor úgy vélték, hogy a család szerencséje biztosítva van a következő esztendőre. A farsangi ételekből eltettek egy-egy falatot, akárcsak a karácsonyiból, s ezt alkalmas gyógyszernek tartották a beteg jószág ételébe keverve. Fekete tyúkot vágtak azzal a magyarázattal, hogy a mája szerencsét hoz. Nádudvaron pedig azért vágtak fekete tyúkot, hogy ne hulljon a baromfi, és e célból a fekete tyúk vérét szárítva eltették. A többi farsangi napon készített ételnek is különleges jelentőséget tulajdonítottak. Berettyóújfalun így nyilatkozott {7-128.} egy asszony: „Húshagyókor nagyanyám laskatisztát főzött tyúkhússal. Vékonyra vágta a laskát, hogy hosszú, vékonyszálú legyík a kender. Ha főzte óvatosan rázta, hogy össze ne szakaggyík” (Sándor M. 1976: 223).

Mindenütt arra törekedtek, hogy az ételeket hamvazószerdáig elfogyasszák, mert akkor kezdődik a böjt. A szlavóniai Kórógyon mondják: „Inkább a has fakaggyon, mincsen az a kicsi étel megmaraggyon” (Penavin 1988: 35). Hamvazószerdán, más néven szárazszerdán vagy böjtfogadószerdán a Szerémségben már csak krumplilevest és bodagot (lepényféle) készítettek. A hamvazószerda utáni napot csonkacsütörtökként említik, mert ilyenkor lehetett elfogyasztani a farsangi ételek maradékát. Hamvazószerdától húsvétvasárnapig (kivéve csonkacsütörtököt) a katolikusok sokfelé nem ettek húst és zsíros ételeket.
a további információ innen>

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha nem is a témához, de a pizzáról jutott eszembe
Kenyér (?)
és valahol mellette van szó valami káposztás sörről ?- (meg receptek)
(Ki ne feledjem, eddigi életemben egyszer voltam pizzériában (?) - kb.80'-as évek, mert egy "gyereket" kellett oda vinnem,- lényegtelen. Viszont "életemben" nem ettem pizzát! -(meg sem kóstoltam) - szóval, van ilyen is. :-)

kyba írta...

@x , ha még nem ettél pizzát, akkor lehet mondani " ez olyan ritka, mint a fehér holló..."
Köszönöm az ajánlott filmet!

aranyos fodorka írta...

Meglep, de jó, bátor kezdeményezésnek tartom, hogy egy "rendesen" üzemelő étterembe beengedték a gyerekeket. Efféle tolerancia több helyen is jól jönne.
Bár szeretem, szoktam is sütni, de még sose hallottam, hogy a képen látható fánkot herőcének is hívják. Mi forgácsfánknak neveztük.