2011. február 16., szerda

Az Öröm illan, ints neki...

Tóth Árpád gyönyörű sorai jutottak eszembe amikor


Ritka találkozásra akadtam a YuoTube nézegetése-hallgatása közben. Enigma zenéi között válogatva találtam a fenti összeállítást, ami teljesen formabontó, de számomra mégis, kedves emlékeket idéző film és zene. Zenéje: Enigma MEA CULPA ( az Én hibám )a film viszontBraveheart1995 A rettenthetetlen - Mel Gibson és Sophie Marceau főszereplésével, melynek a rendezője is
Mel Gibson (1996 - Golden Globe-díj),forgatókönyvírója: Randall Wallace, és a zeneszerzője: James Horner


az eredeti filmzenével

Rövid tartalma innen: PORT.hu

A rettenthetetlen jelző William Wallace-t, a XIII. századi skót felkelőt illeti, aki a skót történelemnek valóban az egyik hősi alakja. Sir William Wallace lovag többéves távollét után visszatér szülőföldjére, Skóciába. Kaotikus állapotok uralkodnak: a skót király trónörökös nélkül halt meg, ezért angol riválisa, a kegyetlen és hitetlen I. Edward elfoglalta trónját. A lovagnak hosszú rábeszélés és példamutatás után sikerül ütőképes hadsereggé kovácsolnia elfásult népét. A szépséges Izabella hercegnőt a király saját előnyére próbálja felhasználni Wallace ellen, ám kettejük között szerelem szövődik. A lovagra egyre több veszély kezd leselkedni, a politika és az ármány egyre sötétebb hálóiba kerül, míg végül árulás áldozata lesz.

Nem tudom pontosan, hogy hányszor láttam már ezt a filmet, de nem kétszer, az biztos. Minden megvan A rettenthetetlenben, amit egy történelmi filmtől várok. Hazaszeretet, hősiesség és szerelem. Olyan értékeket képvisel, amelyeket a mai világunkban már sokan megkérdőjeleznek. Ráadásul még történelmileg is eléggé hiteles film. Nagyon tetszett az is, hogy a fontosabb szereplőkön kívül nem nagyon találunk a filmben szép embereket, ami szintén közel jár a valósághoz, szóval hiteles. A valóságban - pláne a középkorban - nem szaladgál annyi szép ember, mint Hollywood-ban. A falusiak koszosak, szakadt ruhákban járnak és kemény az életük. A táj gyönyörű, a csatajelenetek pedig lenyűgözőek a maguk naturalizmusával.

Úgy gondolom, hogy A rettenthetetlen egy példaértékű film. Lehet belőle tanulni. Megmutatja, hogy mi a helyes, hogy milyen "játékok" akadályozzák az igaz emberek igaz küzdelmét. Van itt árulás, bajtársiasság, hűség és természetesen a haza szeretete. Wallace is kinyilvánítja, hogy ő csak Skóciának hódol, nem alkuszik meg, ellenfeleivel, a haza árulóival pedig könyörtelenül leszámol. A komolyság és a drámaiság mellett azért néhol - főleg a film elején - a humor is tetten érhető.

Enigma zenéje at 1990-es évek felfedezettje, zenei stílusa: gregorián énekek és az erotika keveredése, mely forradalmian új dolog volt, megbabonázta az embereket. Különleges hangzását a japán shakuhachi sípok használata tette.
több információ Róluk innen

Az eredeti videó:



Ez a dal nagy hatással van rám, szeretem.
Return to Innocence...vissza az ártatlanságba...( lehet hogy nem pontos a fordítás )




Befejezésként az elkezdett vers utolsó sora:

Az Öröm illan, ints neki,
Még visszabúsul szép szeme,
Lágy hangja elfúló zene,
S ezüstfehérek tincsei...

3 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Mel Gibsont nem kedvelem, de a másik két dal tetszett. Az utolsót - aminek "Vissza az ártatlanságba" a pontos címe, ismertem is.
Jó, hogy ma ketten is (lásd Zéta) készítettetek zenés postot, volt mit hallgatni ! :-)

Ábrahám Exit Béla írta...

Én is szívesen hallgatom az Enigmát :-)

Névtelen írta...

bocs'- ( be-benézek ide is... ha nem is "vélekedem" mindenről.)
megjegyzem : (magánügy) - én aztán "zenét" pl. a számítógépen keresztül sem hallgatok - ha-ha-ha :-) mert ott is vannak hozzászólások, de ne bonyolítsam.
Csak tényközlés : (persze, ki sem mozdultam... könyvtár- háziorvos - és ilyesmik) Így aztán pl. újra olvastam ?- Szabó Magda : Mondják meg Zsófikának c. könyvét (1968) -
Demagóg lennék, ha feltenném a kérdést, hogy... mennyi "pedagógus" (tanár) olvashatta, vagy szülő...
Bocs' ennyit.