2011. május 17., kedd

...nem sokáig láthatjuk...

ebben az állapotában Patay László festőművész
hagyatékát. Hamarosan az ingóságokat a hosszú hagyatéki tárgyalás után az örökös elszállítja. Ami marad egy pár festmény, a főúton lévő ingatlan (ami felújításra szorul ),azon túl, hogy egy régi építésű Dunaparti ház, ahol a megnövekvő autós forgalomnak köszönhetően repedeznek a falak. Valamint a műterem, az alkotó művész legintimebb helyére ad betekintést a látogatóknak.
A megmaradt eredeti állapotért leányai és unokái létrehozták a
Patay László Emlék-kép(P) Közhasznú Egysületet és próbálják nehézségeik ellenére működtetni és közkincsé tenni édesapjuk munkásságát.
Számomra meglepő volt,hogy az egyesület tagjai szerénységük nem teszi őket harsánnyá, követelözővé a város vezetők felé, pedig megtehetnék, hiszen 1994-ben Ráckeve Város Díszpolgársággal jutalmazták.
Az egyik elismert munkái közé tartozott a Római Katolikus templom belsejében található szeccó megfestése, amire oly büszkék az ittlakók és örömmel csalogatják a turistákat a megtekintésére.


Az alábbi fotókat engedéllyel készítettem. Az eredti enteriőrt láthatjuk, ahogy a hétköznapi életét élte második feleségével Holló Eszterrel.

Szobabelső




Konyha és ebédlő





2 szobabelső





Három helység csillárja, gyönyörű szecessziós ritkaságok



1 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

A ház berendezése gyönyörű - de a képeid egyikén-másikán látszik, hogy az állagmegóvással kellene foglalkozni. Kár, hogy az államnak erre/ilyesmire nincs pénze. Még az önkormányzatot is megértem, de az egyház is ilyen szegény ???
Köszönöm a fotókat, majdnem olyan, mintha ott jártam volna !