2011. szeptember 17., szombat

Krasznahorka vára ...2. rész

Rákóczi-szárnyba, a középső várba érkezünk. Itt a 17-18. századból származó bútorok értékes gyűjteményét láthajuk.




A gyűjteményből kitűnik a 18. század elejéről származó korabarokk szekrény, amely a hagyomány szerint II. Rákóczi Ferenc Serédy Zsófiának adott nászajándéka.







Vízelvezetés a várfalon kívűlre...








Koprabeli illemhely...










A hosszú tárgyaló faragott fémdíszekkel díszített asztal, bőrszékekkel Spanyol címer rajta.


A 17. században a várat további építményekkel, a késő reneszánsz nemesi székhelyek szellemében épült "palotákkal" bővítették. A stukkós díszítésű boltozattal rendelkező ún. alsó várról és a valószínűleg főképpen reprezentációs célokat szolgáló középső várról van szó. A 17. századi építkezések a Gömör megyei ispán és királyi tanácsos I. Miklós alakjához kötődnek, akit I. Lipót császár a törökellenes harcokban szerzett érdemeiért 1676-ban bárói rangra emelt. Az ő ideje alatt a vár a megye székhelye lett, ezzel is magyarázható az új reprezentációs és lakórészek építése. Erre az időszakra a vármúzeum több kiállítási tárgya is utal: a 16-17. századból származó bútordarab, a legterjedelmesebb csoportot pedig természetesen a különböző fegyverek és a várőrség felszerelése alkotják.














A mai lábasok elődjei... lábakon álltak






















A várlátogatás az alsó várban kezdődik, ahol a leginkább figyelemreméltó az eredeti várkonyha az isteni szem képével, amely "az Isten szeme mindent lát" szellemében a lopások ellen.











Utunk a régi Bebek-időkből származó épületekben és a gótikus toronyban folytatódik, ahol elsősorban a 16-17. századból származó fegyverek kaptak helyet. A gótikus palota termei a 16-17. századi török hódoltság éveit mutatják be.












Ezzel a marhabőr tömlővel húzták fel a kútból a vizet














Itt a kovácsok remekeit láthattam, olló, ajtózár, korabeli büntető eszközök, mint a kaloda



























































































































Czauzik József olajfestménye , nem is művészi színvonala, hanem inkább a rajta megörökített téma miatt. "A hosszú élet titka" című festményen Rovin Jánost és feleségét, Sárát láthatjuk. A képen olvasható magyar nyelvű szövegből megtudjuk, hogy János 172 évig, Sára 164 évig élt, boldog házasságuk pedig 147 évig tartott.


A következő termek Franciska grófnő életét mutatják be. A Franciska-ereklyemúzeumot férje, Dénes hozta létre 1903-ban, felesége halála után. Itt gyűjtött össze minden olyan tárgyat, amelyeket felesége keze érintett, amelyeken a szeme pihent. Megtalálhatók itt a 18., 19. és 20 századból származó értékes használati tárgyak, a grófnő ruhái, divatcikkei és az ágya is, amelyben 1902. október 26-án Münchenben elhunyt.
























































Andrássy Dénesné Franciska grófnő halotti hintaja. Az 1904-ben készült szecessziós hintó a müncheni Karl Weinberger mester műve.






Andrássyék gyászlobogója

1 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Köszönet a részletes beszámolóért. Nagyon jók lettek a fotók - főleg ahhoz képest, hogy mind beltéri.
Az az "Istenszeme" jól jönne ma néhány helyen - ha ugyan van még valaki, aki hisz benne...........