2011. szeptember 15., csütörtök

Krasznahorka büszke vára...1 rész

...így kezdődik a nóta amelynek a teljes szövegét most találtam meg, eddig nem ismertem. Érdeklődésemet a múlt hét szombaton tett egész napos buszkirándulás élménye keltette fel.
Krasznahorka büszke vára, ráborult az éj homálya.
Tornyok ormán az őszi szél, rég múlt dicsőségről mesél.
Rákóczinak dicső kora, nem jön vissza többé soha.

Harcosai mind pihennek bujdosó fejedelemnek.
A toronyból késő este tárogató nem szól messze.
/:Olyan kihalt, olyan árva, Krasznahorka büszke vára.:/
Dalszöveget írta: Andrássy Gyuláné

Megérkeztünk..., irány fel a hegyre...


Közeledünk...

...csak fiatalosan...


Jó meredek, de már nem sok van hátra...

Várkapu feletti kőcímer
Egy kis pihenő, a réges-régen nem használt nem éppen nyugalmat keltő ágyú mellett
Információ gyűjtés Pista bácsitól ( Nyugdíjas Tanár és polihisztor ) a vár történetről várfalakon kívűl, mert bent már csak is a Szlovák tárlatvezető mondhatja.
Miksa császár gyönyörű ágyúja...és míves részletei.
infó:http://www.hradkrasnahorka.sk/index.php?page=hrad&lng=hu
Bebek Ferenc és testvére, a gömöri ispán, Imre kegyetlenségéről és kétszínű politikájáról szóló legendák. Az irodalomban "rablólovagok"-ként említik őket, akik a templomtornyok harangjaiból ágyúkat öntöttek. Krasznahorka (illetve a Betléri Múzeum, amely gondoksága alatt a vár áll) büszkélkedhet Szlovákia területén a legnagyobb eredeti bronzágyú-gyűjteménnyel. A látogatók nemcsak az 1547-ből származó Bebek-féle agyúkat tekinthetik meg (két ilyen agyút a 19. században a betléri Andrássy-kastély parkjába szállítottak át, ahol a mai napig állnak), hanem a törököktől zsákmányolt ágyúkat és Miksa császár gyönyörű hatalmas ágyúját is a várkapu előtt. Az abban az időben a reformáció mozgalmával fenyegetett katolikus egyház az effajta garázdálkodást, tehát a harangok ágyúkká történő öntését megbotránkozva fogadta. Bebek azonban megtalálta a módját, hogyan állítsa az egyházat ismét a maga oldalára. 1540 körül (1539-ben vagy 1542-ben) a közeli Rozsnyón megjelent egy protestáns prédikátor, Fischer András, aki korábban Lőcsén, Morvaországban és Szomolnokon is prédikált. Bebek Ferenc elfogatta és megölette őt - ledobatta várának legmagasabb bástyájából.

A vár jobb oldalán található egy kis szabadtéri kápolna...


Várakozás közben előkerült az otthonról hozott nagy szelet kenyér


Gyönyörű várbelsők, udvar és átjárok következnek
A régi Bebek-féle és az új reneszánsz palota által körülfogott területen kis bensőséges hangulatú várudvar alakult ki, ahol a középső váron a mai napig fennmaradtak a kovácsolt rácsos erkélyt tartó konzolok.


Ez a bejárat ahol az Andrássy fémöntödéjében készűlt Bp-i Lánchíd egyik meghibásodott elemét tárolják. Az újra öntött került az eredeti helyére.

1 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Sok-sok-sok éve, hogy ott jártam, jó volt látni a képeidet! Köszönöm.