2011. február 28., hétfő

Mosolyt csalogató...

látvány fogadott minket a vasárnapi sétánkon, az egyik útelágazásnál.
Itt a legújabb közlekedési tábla "magyar módra"!
Talán mégsem?
Kinek mi jut az eszébe?
- rögtön dőlt belőlünk a jobbnál jobb ötlet, vajh miért is kerülhetett az utcára ez a rendkívül inspiratív, hármas kiszögelésű, piros-tilos, temetőben kiszolgált, fejjel lefelé fordított gyertyatartó,elhelyezésénél kínosan ügyelve a megfelelő szemmagasságra no és nem mellőzve a betondarabokkal kiékelt statikai megoldásra.
Szomszédasszonyom reagálása: - vigyázat özvegyasszony veszély!!!! Gondolom nem véletlen. Minden esetre jót nevettünk!
Bennem azóta is kavarognak a gondolatok, vajon az ott lakót mi késztette erre a megoldásra?
- vízelvezetés
- háza előtti parkolás
- a másik útra való óvatos rákanyarodás
Mindenesetre én felrakom a nyilvánosság elé a városi honlapra, kíváncsi vagyok mit szólnak a honatyák.

( Tudni kell a környékről, hogy vegyes lakóövezet, tehát nyaraló és családi házas.)




2011. február 24., csütörtök

„ Trója egyidős a Szentírással."

„ Az emberiség egyik legrégebbi és legismertebb története, ahol az álom és valóság valamint a tudomány és a jövőkép keveredett. A fontos és valóságos helyszínen lezajlott legendás történt, Homérosz műve nyomán titokzatos kalanddá változott, kíváncsivá téve a történészeket is, majd természetesen napjaink alkotóművészeit is. A trójai romok közül szűrődő hangok, a saját történelmünk hangjai. Tisztelgünk a művészettörténet e halhatatlan műve előtt háromezer évvel később is."

Olvasom a fenti sorokat, a Fire Of Anatolia Dance Group a TRÓJA - Tánc show , produkciójával a fantasztikus török társulat eleveníti fel a híres történetet.
2011. 03. 08. 20:00
Papp László Budapest Sportaréna
További információ :innen

A Trója rochoperát 2010 -ben Szigetszentmiklóson, nyári szabadtéri előadáson volt szerencsém látni a Sziget színház előadásában. Az előadás ősbemutatója igen érdekes díszlet megoldásokkal, fény effektusok használatával, segítette a sok amatőr szereplők közreműködését, mint Pl.:a szigetszentmiklósi Kung Fu klub tagjait vagy az amatőr tánc művészeket. Kiemelkedő volt a 13 éves Mohácsi Márk gyermek szereplő. Gyönyörű, tiszta hangjával hihetővé, hitelessé tette a szöveg üzenetét, amit a Kormorán együttes kitűnő tagjai, mint a Szüts István és Koltay Gergely alkotott.



Rendező, szereplők, amatörök

2011. február 21., hétfő

Lombhullató fenyőről...

már írtam, itt
A napsütéses idő sétára csalogatott, így jutottam el a vízpart mellett álló fenyőhöz. Ami ősszel oly gyönyörű színben pompázott most csupasz, lombtalan mély alvásban várja az ébredést. A évek múlnak felette, akárcsak mi felettünk.
Ébredés-új hajtások-lombkorona-tobozvirág-magszórás-lombhullatás-téli alvás, egyetlen egy évben.


A kis tobozok széthullva,benne a sok mag, beteríti a fa alját és ontják magukból a finom gyanta illatot.







Amit az ősszel nem láttam, most örömmel fedeztem fel a víz széléhez közel a fa léggyökerét.











Íme a favorit a legmagasabbik a hármas csoportból










Az elmúlás felé, de a legpompázatosabban!

2011. február 19., szombat

Farsangi hiedelmek és ételek...pampuska, herőce



Az elmúlt napokban meghívást kaptam egy újszerű, de meglepő kezdeményezésre.
Kisvárosom elegáns jól menő pizzériájába gyermek farsangot tartottak. Meglepő csupán az volt, hogy nem jellemző az ilyen nyilvános helyekre, hogy szívesen befogadnának csicsergő, jövő-menő apróságokat. A bátor kezdeményezés létjogosultsága az étterem tulajdonosától már a Mikulás váráskor is beigazolódott. A farsangra az apróságok beöltözve érkeztek, volt ott éneklés,verselés amit a spontán összejövő családok tapssal jutalmaztak. Megmosolyogtatott a gyerköcök leleményessége, ugyan is a szakácstól kunyerbált nyers pizzatésztát, gyurmázásra használták. Állatálarcokkal és koronák készítésével segítettem mulatni az időt...
A családok folyamatosan elfogyasztották a vacsorájukat, a betérő vendégek látható zavartalanságban tölthették idejüket. Gratulálok hozzá!

Ha, már pizza és farsang akkor egy kis múltra tekintés:
FARSANG
A farsang időszaka vízkereszttel, január 6-val kezdődik, és a húsvétvasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetével zárul. A farsangi szokások – többnyire február hónapban – farsang végére, farsang farkára összpontosultak, farsangvasárnapra, farsanghétfőre és húshagyókeddre. Az előkészületek azonban már a farsangvasárnapot megelőző csütörtökön kezdődtek. Kövércsütörtökön, másképpen zabálócsütörtökön, Szeged vidékén jó zsíros ételeket főztek és sokat ettek abban a hitben, hogy így bő lesz a termés, és kövérre híznak a disznók. Az Ipoly menti falvakban kövércsütörtökön húst, pogácsát, tepertőt, kolbászt, káposztát ettek. A Mura-vidéki Radamoson dobozú csütörtöknek nevezik a napot, talán a dobzodó szó elhallásából.

A Mura-vidéki falvakban disznóhús, káposzta, kocsonya, fánk, bor és pálinka bőséges fogyasztásával ünnepelték a farsangot. A farsangi ételek maradékát megszárították, porrá törték, beteg jószágot gyógyítottak vele. A Szerémségben az első napon fánkot sütöttek, hogy ne vigye el a vihar a háztetőt.

Jellegzetes farsangi étel a Tápió menti falvakban is a farsangi fánk, melyet itt többnyire pampuskának neveznek. Ezzel kínálják a látogatókat, és a köszöntőknek is ebből adnak. A másik jellegzetes étel a herőce, a forgácsfánk. Emellett népszerű volt ilyenkor a kocsonya, amiből a bálra is vittek.

Az én "herőcém" azaz forgácsfánkom




A Bács megyei Topolyán az első fánkot eltették, megszárították és porrá törték, majd gyógyszerként a beteg állat ételébe keverték. A rétest is figyelték, ha jól nyúlt, akkor úgy vélték, hogy a család szerencséje biztosítva van a következő esztendőre. A farsangi ételekből eltettek egy-egy falatot, akárcsak a karácsonyiból, s ezt alkalmas gyógyszernek tartották a beteg jószág ételébe keverve. Fekete tyúkot vágtak azzal a magyarázattal, hogy a mája szerencsét hoz. Nádudvaron pedig azért vágtak fekete tyúkot, hogy ne hulljon a baromfi, és e célból a fekete tyúk vérét szárítva eltették. A többi farsangi napon készített ételnek is különleges jelentőséget tulajdonítottak. Berettyóújfalun így nyilatkozott {7-128.} egy asszony: „Húshagyókor nagyanyám laskatisztát főzött tyúkhússal. Vékonyra vágta a laskát, hogy hosszú, vékonyszálú legyík a kender. Ha főzte óvatosan rázta, hogy össze ne szakaggyík” (Sándor M. 1976: 223).

Mindenütt arra törekedtek, hogy az ételeket hamvazószerdáig elfogyasszák, mert akkor kezdődik a böjt. A szlavóniai Kórógyon mondják: „Inkább a has fakaggyon, mincsen az a kicsi étel megmaraggyon” (Penavin 1988: 35). Hamvazószerdán, más néven szárazszerdán vagy böjtfogadószerdán a Szerémségben már csak krumplilevest és bodagot (lepényféle) készítettek. A hamvazószerda utáni napot csonkacsütörtökként említik, mert ilyenkor lehetett elfogyasztani a farsangi ételek maradékát. Hamvazószerdától húsvétvasárnapig (kivéve csonkacsütörtököt) a katolikusok sokfelé nem ettek húst és zsíros ételeket.
a további információ innen>

2011. február 16., szerda

Az Öröm illan, ints neki...

Tóth Árpád gyönyörű sorai jutottak eszembe amikor


Ritka találkozásra akadtam a YuoTube nézegetése-hallgatása közben. Enigma zenéi között válogatva találtam a fenti összeállítást, ami teljesen formabontó, de számomra mégis, kedves emlékeket idéző film és zene. Zenéje: Enigma MEA CULPA ( az Én hibám )a film viszontBraveheart1995 A rettenthetetlen - Mel Gibson és Sophie Marceau főszereplésével, melynek a rendezője is
Mel Gibson (1996 - Golden Globe-díj),forgatókönyvírója: Randall Wallace, és a zeneszerzője: James Horner


az eredeti filmzenével

Rövid tartalma innen: PORT.hu

A rettenthetetlen jelző William Wallace-t, a XIII. századi skót felkelőt illeti, aki a skót történelemnek valóban az egyik hősi alakja. Sir William Wallace lovag többéves távollét után visszatér szülőföldjére, Skóciába. Kaotikus állapotok uralkodnak: a skót király trónörökös nélkül halt meg, ezért angol riválisa, a kegyetlen és hitetlen I. Edward elfoglalta trónját. A lovagnak hosszú rábeszélés és példamutatás után sikerül ütőképes hadsereggé kovácsolnia elfásult népét. A szépséges Izabella hercegnőt a király saját előnyére próbálja felhasználni Wallace ellen, ám kettejük között szerelem szövődik. A lovagra egyre több veszély kezd leselkedni, a politika és az ármány egyre sötétebb hálóiba kerül, míg végül árulás áldozata lesz.

Nem tudom pontosan, hogy hányszor láttam már ezt a filmet, de nem kétszer, az biztos. Minden megvan A rettenthetetlenben, amit egy történelmi filmtől várok. Hazaszeretet, hősiesség és szerelem. Olyan értékeket képvisel, amelyeket a mai világunkban már sokan megkérdőjeleznek. Ráadásul még történelmileg is eléggé hiteles film. Nagyon tetszett az is, hogy a fontosabb szereplőkön kívül nem nagyon találunk a filmben szép embereket, ami szintén közel jár a valósághoz, szóval hiteles. A valóságban - pláne a középkorban - nem szaladgál annyi szép ember, mint Hollywood-ban. A falusiak koszosak, szakadt ruhákban járnak és kemény az életük. A táj gyönyörű, a csatajelenetek pedig lenyűgözőek a maguk naturalizmusával.

Úgy gondolom, hogy A rettenthetetlen egy példaértékű film. Lehet belőle tanulni. Megmutatja, hogy mi a helyes, hogy milyen "játékok" akadályozzák az igaz emberek igaz küzdelmét. Van itt árulás, bajtársiasság, hűség és természetesen a haza szeretete. Wallace is kinyilvánítja, hogy ő csak Skóciának hódol, nem alkuszik meg, ellenfeleivel, a haza árulóival pedig könyörtelenül leszámol. A komolyság és a drámaiság mellett azért néhol - főleg a film elején - a humor is tetten érhető.

Enigma zenéje at 1990-es évek felfedezettje, zenei stílusa: gregorián énekek és az erotika keveredése, mely forradalmian új dolog volt, megbabonázta az embereket. Különleges hangzását a japán shakuhachi sípok használata tette.
több információ Róluk innen

Az eredeti videó:



Ez a dal nagy hatással van rám, szeretem.
Return to Innocence...vissza az ártatlanságba...( lehet hogy nem pontos a fordítás )




Befejezésként az elkezdett vers utolsó sora:

Az Öröm illan, ints neki,
Még visszabúsul szép szeme,
Lágy hangja elfúló zene,
S ezüstfehérek tincsei...

2011. február 14., hétfő

Tudtátok?

Mióta ünneplik a születésnapot?

A primitív népek egyáltalán nem ünneplik meg a születésnapot, egyszerűen azért, mert nem ismerik a naptárt.

Az első naptárakat az egyiptomiak készítették, és ők már meg is ünneplik a születésnapokat. Plutárkhosz például leírja, hogyan ünnepelte Antonius születésnapját Kleopátra. A régi görögök csak a férfiak és az istenek születésnapját tartották számon, az asszonyokét és a gyermekekét nem. Emellett szokásos volt megemlékezni az elhunyt nagy emberek születésnapjáról is. Az istenek születésnapját minden hónapban megünnepelték. Artemisz istennő oltárára minden hónap 6-án mézet és hold alakú süteményt helyeztek.

A római császárok gladiátorokkal és cirkuszi játékokkal, nagy pompával ünnepelték születésnapjukat. Caligula állítólag mindenkinek megbocsátott, aki születésnapján köszöntötte.

És a születésnapi torta? Gyertyákkal? A mai születésnapi szokások a germánok hagyományaiból maradtak fenn. Germán gyakorlat volt az ünnepi asztalt földíszíteni. A legfőbb dísz a születésnapi torta volt, amelyre gyertyákat állítottak. A gyertyákat meg is gyújtották, és ha az ünnepeltnek sikerült egyszerre valamennyit elfújnia, ezt jó előjelnek tekintették további életére.

Kíváncsiak klubja>

Az unokám születésnapi tortáját amit az iskolába az osztálytársaival fog elfogyasztani, hétvégén vasárnap készítettem.
A pudingos csoki torta:

2011. február 10., csütörtök

A tél szintelenségét feloldó látvány, az üde zöld moha



Ezüst körtemoha – Bryum argenteum



Hogyan növekednek a mohák?

A moháknak nincs valódi gyökerük. A vizet szárukkal és leveleikkel szívják fel. A moha olyan, mint a szivacs. Súlyánál akár tízszer nagyobb mennyiségü vizet is képes magába szívni. A mohák nem magvakból, hanem spórák útján szaporodnak. A spórák a mohák nyeles spóratermõ hajtásának végén lévõ spóratokokban fejlõdnek ki.






Háztetőmoha – Tortula ruralis


innen

Legyen a vers tapintható
s néma mint egy dió
titok
mint a kéznek régi pénzdarabok
csöndes mint egy kopott szegélyű kő
egy párkányé ahol moha nő -
legyen a vers szótlan
mint a szárnycsapás
legyen a vers látatlan mozdulat
ahogy a hold halad
tünékeny, mint ha leoldja
az éjt a fákról, gallyaként a hold
tünékeny, mint ha eltűnik a tél mögött
a lélekből, emlék emlék után, a hold -

legyen a vers látatlan mozdulat
ahogy a hold halad
...
ne szóljon a vers
de legyen

Archibald MacLeish: Ars Poetica (fordította:Várady Szabolcs)

Archibald MacLeish ( 1892.május 7 - 1982.április 20,) amerikai költő , író. három Pulitzer-díjjal jutalmazták a munkásságát.

2011. február 9., szerda

Tükröződés...

Érdekes, a jég átadja magát a nap sugarainak és a felmelegedés hatására víztükör felületté válik.







2011. február 7., hétfő

"Prima la musika, dopo le parole."...

"A zene elsődleges, a szó másodlagos".
Strauss "Capriccio" című operájából van ez a mondat. Miért is kezdtem ezzel az idézettel? Hümmmm!!!! Talán keresem azokat a lehetőségeket, ami valamilyen módon segít visszatalálnom testi és lelki nyugalmamhoz. Ami az utóbbi pár hónapban igencsak felkorbácsolódott!
A szavakat meghallgattam, értelmeztem, jelentésüket elfogadtam..., de mi van a bennem lezajló érzelmekkel? Szuperalternatív gyógymódoknál találtam rá magyarázatot, segítséget.


Információ: innen

Az én esetemben előbb volt a zene kiválasztás, ezt hallgatom már egy hete, no nem a széplelkem rátalálása, hanem a bennem lezajló dac és nem utolsó sorban az indulat miatt. Erre kiválóan alkalmasnak találtam a rendkívül intenzív zenei feldolgozást, no és a kántáló vissza-vissza térő szöveget , legszívesebben kiállnék a vízpartjára és üvölteném a nagy semmibe...
Igen kezdjük a zeneterápiát!


Locomotiv GT - És jött a doktor



Ez sem fog sokáig tartani és eljön a klasszikusok hallgatásának ideje is úgy mint Sosztakovics VII. Szimfóniájára ("a támadás"), Beethoven V. Szimfóniájára ("a sors kopogtat az ajtón"), Muszorgszkij "Egy kiállítás képeire" vagy Vivaldi "Négy évszakjára".