2010. július 1., csütörtök

Így tedd rá...4

Míg az előző blog bejegyzés témája a fiúk által készített kunyhó készítés szövő technikát tanulták, addig a lányok kemény papírból elkészített egyszerű szövő eszközzel tanulhatták meg az alaptechnikát. A kisebbek hogy ne veszítsék türelmüket sodort gyapjút használtak, nagyobb lányok pedig fonalat. Így hamar elkészült.

A negyedik nap témája a nemezelés volt. Hogyan lehet gyapjúból papír, szappan és víz segítségével tárgyat készíteni?
A gyapjút felhősre széthúzzuk majd a szálirányt figyelve egymásra merőlegesen 5 réteget helyezünk egy előre kivágott kemény papírra. A kilógó gyapjút mindig a papír hátsó felére simítjuk, majd megfordítjuk és azt is az előzőekhez hasonlóan 5 réteggel bevonjuk.
Most jöhet a szappanos vízzel való átitatás és tömörítés. Először gyengén, majd erőteljesen és elhagyva a szappan használatát. Mikor eléggé tömörnek ítéljük akkor kifordítjuk és kivesszük belőle a keménypapírt ami az összetömörülést megakadályozta, kezünkre húzzuk és kedvünkre formálhatjuk a sarkokat a tetejét.
A végén hideg vízzel kimossuk, megszárítjuk.

Ime a kis tarsolyok sokasága.




















2 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

A fiúk sátrához olyan sokat nem tudtam volna mondani, max. azt, hogy ügyes. De ez a nemezezés nekem nagyon tetszik. Legutóbbi eszmecserénk óta sem mentem el az általad megadott helyre gyapjúért - hát nem tudom, mikor jutok hozzá, hogy egyszer kipróbáljam, pedig nagyon izgatja a fantáziámat... Kár, hogy felnőtteknek nincs ilyen tanfolyam. (itt nálunk)

Névtelen írta...

Üzenet : @Aranyosf. (ne sajnáltassad magad !...) Googleba írva : kézműves szakkörök Pécsett - vagy esetleg kibővítve a nemezelés (?) szóval... OK!- főleg gyerekeknek van ilyesmi !- de ott van a szervezők neve is !-és bizonyára tudnának tippet adni, hogy a felnőttek hol tudnának ilyesmit tanulni/csinálni.