2010. október 14., csütörtök

Ami jó az jóóóóó...

Mondom még egy pár nap elteltével is. Hétfőn kedves ismerősömmel együtt meglátogattuk a helyi gyógyfürdőt. Szégyen ide vagy oda én most jártam ott harmadjára. Kétszer nyáron és most ősszel a fedett részben. Miért? Tulajdonképpen tisztában vagyok a gyógyvíz áldott hatásával. Jó az én reumatikus térd panaszaimra. Távolmaradásom oka a belépő ára. Hétfői belépő kedvezményesen 850,-Ft. más napokon 950,-Ft hétvégén meg még drágább. Ördögi kör: itt van nem sokára a tél: együnk, fűtsünk vagy fürdőzzünk? Hmmm, időpontot kéne kérni a reumatológustól talán még van olyan beutalóféle amit gyógyvíz használatára ad. Ki tudja, szerencsém lesz?

A RÁCKEVEI gyógyVÍZ

A „Keve gyöngye” termál-és természetes ásványvíz
Jótékony hatásai
Az Aqualand területén található, 1040m mélységből feltörő 52 c-os gyógyhatású termálvízet az ANTSZ keretében működő Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság főigazgatója – tekintve, hogy hőmérséklete a meghatározott 30c fokot és ionösszetétele az 1000 mg/liter határértéket meghaladja – termális ásványvízzé, a 2007. év folyamán lezajlott hosszú kutatómunka és laboratóriumi vizsgálatok alapján 2007. december 06-án gyógyvízzé nyílvánította.

A ráckevei gyógyvíz a nátrium magas hidrogénkarbonát tartalma, hőfoka miatt mozgásszervi problémák esetén nyújt segítséget.

Biológiai hatásai:

Kitágítja az ereket, az így kialakult vérbőség javítja a helyi anyagcserét, gyorsabban hatnak a szövetek számára hasznos anyagok érkezését és gyorsítja a szervezet számára nem kedvező anyagok – pl. gyulladásos termékek – eltávozását. A szervek vérbősége szintén javítja a szervek anyagcseréjét, működését.

A meleg hatására az izomzat tónusa csökken, ennek következtében a fokozott izom tónus okozta fájdalmak mérséklődnek, az érintett izületek mozgáspályája javul. A meleg hatására fellazul a kötőszövet is, s ez is – megfelelő tornakezelés mellett – javítja, növeli az izületi mozgást.

A nátrium hidrogén-karbonátos konyhasó – elsősorban a konyhasó ionok elektromos töltésüknél fogva a bőrön megtapadva ingerlik, aktivizálják a szervezet védekező –immun- rendszerét. A kémiai analízisben a nyomelemek közül a metabórsavat és a metakovasavat mutatták ki. A metabórsavnak a csontképzésben van szerepe, hiánya esetén a kalcium és magnézium ürítés fokozódik, amely növeli a csonthiány esélyét.

A metakovasav biológiai hatására vonatkozóan kevés irodalmi adat áll rendelkezésre. Egyes vélemények szerint elsősorban a bőrre hat, javítja a bőr regeneráló és ellenálló képességét, csökkenti a bőrviszketést, a bőrt feszesebbé teszi. Egyes irodalmi adatok a metakovasavnak gyulladáscsökkentő hatást is tulajdonítanak.

A biológiai hatásokat figyelembe véve a következő esetekben javasolt a fürdőkúra:

Porckorong bántalom, gerinc kopásos megbetegedés, végtagizületi kopás, idült lágyrész reumatizmus, ín gyulladás, ínhüvelygyulladás, nyálkatömlő gyulladás, szalag gyulladás, idült izületi belhártyagyulladás, idült tenisz vagy golf könyök, csontok mészhiánya, idült petefészek gyulladás, idült méh körüli gyulladás, idült prosztata gyulladás, idült bőrgyulladás, pikkelysömör.

Izületi mozgáspálya beszűkülés előkezelése, műtétek és sérülések utókezelése.

A fürdőkúra ellenjavallatai:

Elégtelen, szabálytalan szapora szívműködés, szívizomelhalás után 3 hónapig, gyakori szív koszorúér megbetegedés, nehezen beállítható magas vérnyomás, visszérgyulladás, heveny mozgásszervi megbetegedés, heveny belső szervi megbetegedés, csontvelő gyulladás, tuberculosis, rosszindulatú daganatos megbetegedés, lázas megbetegedés, hőemelkedés, izomgyengeséggel járó izombetegségek, sclerosis multiplex heveny állapota, fertőző megbetegedés, elmebetegség, előrehaladt arteriosclerosis, leromlott általános állapot, vizelet vagy széklettartási képtelenség.

Ráckevei termálfürdő

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

ma ( csütörtök) "kemény" szeretnék lenni (...) pl. 08.00.órakor a PC (számítógép) környezetét elhagyni... ( OFF) - ehhez csak annyit ! - ( "vedd a fáradságot!") - kérdezzed meg a r(h)eumatológusodat !- mert még mindig van az, hogy évente - bizonyos számú "gyógyfürdő" látogatást azt támogat a TB ! - Kétségtelen - jelenleg /napjainkban - valamivel több támogatást (önerő) kell fizetni ?- de még akkor is "kifizetődőbb!"
Igaz,- (vagy 8-9-10 éve...) már nem vettem igénybe !- ( voltam : Hévíz, Zalakaros,Sikonda,Harkány ...) - közelebbi helyekhez még az autóbusszal való utazást is fizette a TB - stb.
Hát,- nem (is) tudom... ( bocs') - ennyire tellett most.
**********************************
(Sajnos, "túl jó voltam"... ebben a témában is. )

Névtelen írta...

(2.) Nem tudom miért "szerénykedsz!" Nem gondoltam volna, hogy nektek ilyen is van !
Ráckevei Aqualand
Találtam a neten egy olyan szöveget : (2010.februárból) hogy "hamarosan az OEP-el is lesz szerződésük"- (?)-így aztán lehet, hogy jelenleg nincs ? - (sajnálatos) - hát megtudakolni !

aranyos fodorka írta...

Jó annak, akinek nincs "strand-iszonya" !
ÉN el nem tudom viselni azt a vizet, amiben más is benne van/volt...
Arra azért felhívom a figyelmedet, hogy a melegvizes fürdő bármilyen jó is lenne az izületekre, ha visszér problémáid vannak - túl sokáig/gyakran nem élvezhető.