2012. január 1., vasárnap

Hallottatok ma reggel malacröfögést?

Én nem, mivel érdekes lett volna egy tízemeletes ház (ahol vendégségben töltöttem az év utolsó napjait) legmagasabb emeletén erre ébredni...
Az évkezdéshez fűzÅ‘dÅ‘ „malacbabona” , az újév reggelén felhangzó malacröfögés terméketlen esztendÅ‘t jelent…

Szerencsemalac
Azért a tulajdonságáért, hogy túr – azaz kitúrja a szerencsét –, került a malac nemcsak az újévi üdvözlÅ‘lapokra, bélyegre, hanem a kártyába is, ahol a legerÅ‘sebb ütÅ‘nek adott nevet: makk, zöld, disznó (ásznak is mondják).
Malacbabonák
A ma született kismalacot megköpködik, hogy rontás ne érje. Máshol szeretettel megcsapkodják egy szenes vízbe mártott seprűvel. A születése utáni első pénteken sóval behasítják a fülét, ez az úgynevezett malackeresztelés. Amíg ez meg nem történt, nem jó senkinek megmutatni a jószágot.
Fűződik babonaság az első kihajtáshoz is. Amikor a kanász kezére adják a malacot, a gazdaasszony kötényét teríti a hidasok (disznóólak) elé, s azon át csalja ki a malackáit, a gazda pedig a hóna alatt melengetett kenyeret ad nekik. A gazdaasszony ilyenkor ki sem mozdul a házból, nehogy kószálósak legyenek a malacok. A malacka nyakába rontás ellen piros szalagot kell kötni, mivel a malacot elég könnyű megrontani, elegendő egy döglött csirkét ásni az ólak küszöbe alá. Persze erre is tudunk megfelelő ellenszert: egyszerűen ássuk ki a küszöb alatti földet, vigyük át az út túloldalára, és onnan hozzunk a helyébe másikat. Fotó a pecsiujsag.hu-ról
Újévi pecsenye

ÚjesztendÅ‘ napján malacot kell enni, hogy elÅ‘re túrja a szerencsénket! Az újévi malacnak a farkát meg kell rángatni, mielÅ‘tt levágnák, s minél hosszabbat visít, annál hosszabbra megy majd a hírünk a következÅ‘ évben. Amelyik malac mégsem jut erre a sorsra, azt majd újholdkor – vagy Egyed napján – hízóra fogják. Disznót vágni pedig holdfogyatkozás napján szerencsés. Ilyenkor a zsír nem lesz avas.
(A HarmoNet nyomán
A malacfarok húzogatása is elmaradt így nem bízhatom a szerencsés új évben, így reménykedem Nagy László soraiban amit most tiszta szívvel megosztok mind-annyiótokkal.

Nagy László: Adjon az Isten…
Adjon az Istenszerencsét,szerelmet, forrókemencét,üres vékámbagabonát,árva kezembeparolát,lámpámba lángot,ne kelljenkorán az ágyrahevernem,kérdésre választÅ‘ küldjön,hogy hitem széjjelne düljön,adjon az Istenfényeket,temetÅ‘k helyettéletet –nekem a kérésnagy szégyen,adjon úgyis, hanem kérem.

Nincsenek megjegyzések: