2012. január 30., hétfő

Téli álom...

LinkFotó az alábbi linkről.

...maroknyi fészekben. Hétvégi erdőjáró sétámon volt szerencsém látni a magasra majdnem az ágak legszélére készített mókusfészket. Az erdész elmondása szerint öklömnyire összegömbölyödött mókus aludta téli álmát. A vörösfenyő erdő értékes fái között meghúzódó török mogyoró fák igazi éléskamra a mókusoknak.

Számomra új információ ( eddig mindig azt gondoltam, hogy odúkba húzódva töltik a telet a mókusok ) kíváncsivá tett, hogy utána nézzek a téli alvóknak. Ezt találtam:



http://www.zoldjatszohaz.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=118:a-t%E9li-%E1lom



"Vannak olyan állatok amelyek rengeteg élelmet halmoznak fel és álmukból néha felébrednek enni, ilyenek például a mókusfélék. A mókusokra jellemző az is hogy egy-egy felébredés alkalmával vizeletet is kibocsájtanak a szervezetükből, hogy vizeletükkel ne rontsák a fészek hőszigetelő tulajdonságait, úgymond a mókusok a téli álom idején „kijárnak WC-re”. Vannak akik teljesen hibernálódnak a kétéltűektől és hüllőktől eltérő módon úgy, hogy nem megmerevednek, hanem életfunkcióikat lecsökkentik, a nyáron felhalmozott zsírkészletüket égetik el. Ilyenek például az ürgék, hörcsögök és sünök."

2012. január 27., péntek

Olvassunk, aztán megértjük...



Innen:

C-Street Rádió C-Street Rádió


Érdekesnek találtam és úgy gondoltam, aranyosfodorka " teszt kitöltésére " invitált a mai nap, akkor nálam egy játékos olvasásra bíztatok minden bekukkantót.