2010. június 1., kedd

Búcsúcsokor...

az óvodai ballagáson. A múlt héten egy 4 gyermekes anyuka panaszolta, hogy délután az óvodában, születésük sorrendjében a harmadik gyermekét búcsúztatták. A család megtisztelte a jelenlétével a kistestvért, éreztette vele, hogy most Te következel, Rád figyelünk. Tudni kell a családról, hogy több generáción keresztül orvosi és pedagógusi hivatást választva több gyermekes családként élik példamutató életük a városban. Elszomorítónak találta amit a szülők műveltek az iskolába készülő gyermekük ballagásán. Pénztárcát nem kímélve, hatalmas virágcsokrokkal, plüssállatokkal felcicomázva, aranyláncot rejtő díszes dobozokkal megspékelve. a véleményem a következő: Versenyre keltek, ami kimondhatatlan kapzsi, magamutogató szabályokon az emberi butaságon alapszik. A legszomorúbb az, hogy mind-e mellé az óvónők asszisztáltak.
A gyerekek kis búcsúzó versei után "...most pedig át lehet adni a csokrokat,ajándékokat!..." Kérdem én hol van a pedagógus tartása, mikor arról panaszkodnak, nincs elég eszköz, hiányos a felszereltség Pl.: ívópohár stb...
Idáig süllyedt a hivatástudat: engedni, hogy az óvoda dolgozói megalázó helyzetbe kerüljenek, hogy manapság a gyermek teljesítmény elismerhetőbb, mint maga a felnőtt munkája. Ebben az esetben, még a tiszteletet se várhatja el, mivel a helyzet megteremtésben ön hibáján kívül, de cinkossá válik.
Valami nagyon nagy hiányosság, zűrzavar van az emberek fejében, ahogy Aranyosfodorka mondaná " Kifordult az egész világ!"



Retró érzés a mezei csokorral búcsúzokról és a ballagás utáni fagyizásról.
Várkonyi Katalin: Mezei csokor

Tarka mező virágai
Lilák, sárgák, kékek
Hadd kötök most belőletek
Búcsúcsokrot szépet.

Búzavirág, pipacs, láncfű
Marad még a réten-
Búcsúzom az óvodától
Hadd búcsúzzam szépen.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egyetértek!
Viszont, meg de...
"Azok" a szülők és óvodai dolgozók is voltak (valamikor) gyerekek - lehet,hogy már akkor is ezt látták (?) - ha pedig nem, akkor "felnőtt" korukban ezt sugallta nekik sok minden! (újság/tv/személyes tapasztalat - stb.)
Megjegyzem - június 01-én (ma) még mindig van olyan hirdetés az újságban : ballagásra (iskolai!) milyen (arany) ajándékot vegyen az, aki akar.
neked is annyit, (mint &Aranyosnak. szoktam) : "Ne vedd a szívedre!" - (Nem nekünk feladatunk a "világ megváltása!")- Ismétlem : igaz amit írsz,- de ilyen időket élünk ? (...)
****************************

Névtelen írta...

Tipp:
Google keresőbe írni :
Óvodai ballagás költségei - majd felülről a 8.-at
Nők lapja Cafe (2010.04.21.) elolvasni...
(mezei virághoz már csak annyit... ebben a sok esős időben kissé bajosan menne ! :-) - :-) :-) Bocs'

aranyos fodorka írta...

Ezt ajánlom elolvasni, egyetértve az általad írtakkal