2010. május 17., hétfő

Fényeske-legyecske...

című mese jutna az eszembe, ha óvó néniként találkoznék ezzel a példánnyal...,de mivel csak a kíváncsiság késztetett arra, hogy válasszam fotó modellként, mert még nem sikeredett soha rovarról jól látható képem.
Nézegetve, viszolygás és undor fog el..., de ez is hozzátartozik az életünkhöz.





Az undor - akár a félelem, a düh, a szomorúság vagy az öröm - valamennyi kultúrában megtalálható, alapvető emóció. A genny, a férgek, a rothadó élelem vagy a guberáló állatok kiváltják a világ minden pontján felismerhető, egyetemes arckifejezést: ráncolt orr, nyitott száj, felhúzott ajkak. Erős viszolygás esetén mindezt torokszorítás, émelygés, sőt hányás kísérheti. Az undor azért alakulhatott ki az evolúció során, hogy visszatartsa az embereket a szennyezett vagy romlott ételek fogyasztásától.

itt



További infó a meséről:

A vityiló

4 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Az undorral, utálattal egyetértek.Fogalmam nincs viszont, hogy pl. mifelénk miért van egyes években több, máskor kevesebb. Persze könnyen lehet, hogy közeli "szomszédaim" szemét-kezelési mószereitől függ szaporaságuk.Egy biztos, én soha, semmiféle ételt nem hagyok elöl.

Ábrahám Exit Béla írta...

Ez nem is egy sima légy, hanem már majdnem dongó.
Egy idézet jutott róla eszembe, amit finomítva adok tovább, hátha valaki még nem hallotta volna: "Együnk kakit! Egymilliárd légy nem tévedhet!"
Rögtön bocsánatot is kérek érte :-)

Névtelen írta...

Jó téma...
(sajnos,vagy szerencsére...nincs időm kutakodni az után, hogy a "szellemi undor" (?)- miket vált(hat) ki az emberből ?... (értsd : pl. beszéd,írott vagy látott "anyagok," stb.)
Nem tudom, kinél vagy hol említettem ezt ? ...
"... csak ne költözzön a szomszédba!"
[idézet : " a sokszínűség voltaképpen önfenntartásunk garanciája!" ]
Mellesleg pl. a gorillák (is) (időnként) megeszik a székletüket! - stb.) -
@Aranyosf. : tudod te is jól... mi mindentől függ (időszakonként) egy-egy "élőlény" szaporasága ! - (ne soroljam...) pl. "időjárás" - ill. táplálék mennyisége,- stb. Lehet, hogy több "eszük" van (?) - mint nekünk ! (stb.)

Ábrahám Exit Béla írta...

Kevesebb a fecske = több a légy.