2010. augusztus 3., kedd

Illatos lonc




Lonicera Heckrotti virág


2-4 méter magasra kúszó, lombhullató cserje.
Virágai füzérben álló örvökbe rendezett, 4-5 cm nagyságú, kívül vöröslő, belül sárga színű, illatos.





és a mérgező bogyója...




Az iszalagokat érdemes évente visszavágni a felkopaszodásuk megakadályozása érdekében. Ezt a munkát a nyáron és ősszel virágzó fajokon a fagyok elmúltával, februárban vagy márciusban, a kihajtás előtt kell elvégezni.
A loncok (Lonicera nemzetsége is igen népes. A kúszó loncok közül a japán lonc (Lonicera japonica), búbos lonc (Lonicera periclymenum), a húspiros lonc (Lonicera x heckrottii), a jerikói lonc (Lonicera caprifolium) és a magyar lonc (Lonicera x tellmanniana) érdemes hazánkban telepíteni.
A japán lonc 4-5 méter magasságba kúszik fel. Virágai erős illatúak, fehérek, az elnyílás folyamán fokozatosan sárga színűvé alakulnak, május és augusztus között nyílnak. Félárnyékos helyen kiválóan alkalmas a falak befuttatására, de gyeppótlóként is tömegesen alkalmazzák.
A búbos lonc és a húspiros lonc az előző fajhoz hasonló igényű. A búbos lonc pirossal futtatott, illatos sárgásfehér virágai a japán lonchoz hasonló időben nyílnak. Magyarországon a Mecsekben kivadulva is megtalálható. A húspiros lonc virágai kívül húspirosak, míg belül narancsszínben pompáznak.

A magyar loncot az 1920-as években Magyarországon nemesítették. Ma is a legszebb kúszó loncok között tartják számon a világon. Erőteljes növekedésű, nagy sárga virágait június-júliusban örvökben hozza. Öntözött viszonyok között dúsan virágzik. A levéltetvekre érzékeny.

japán lonc(Lonicera japonica)
búbos lonc (Lonicera periclymenum)
húspiros lonc (Lonicera x heckrottii)
jerikói lonc (Lonicera caprifolium)
A trombitafolyondár (Campsis radicans) léggyökereivel akár 10 méter magasságba is felkúszik. Edzettsége és dús nyári virágzása miatt nálunk igen nagy népszerűségre tett szert. Fény és melegigényes növény, idősebb korában a szárazságot is jól tűri.
A futórózsák a déli falak kivételével bárhol használhatók falak, pergolák, kerítések, kapuívek befuttatására. A növekedésükhöz feltétlen szükség van olyan támrendszerre, ahová felkötözőhetőek hajtásai. A legtöbb fajta csomókban megjelenő telt, illatos virágai őszig többször is nyílnak, és a telet jól tűrik.

Ismertebb fajták:
'Goldfinger' - Aranysárga, fürtös virágú futórózsa. Folyamatosan bontja enyhén illatos virágait.
'Don Juan' - Bordó, erősen illatos, vágóvirágú fajta.
'Sutters Gold' - Citromsárga, narancssárga erezetű, fűszeres illatú virágokkal.
'Paul S. Carlet' - Élénkpiros, apró virágai fürtökben fejlődnek.

infó innen

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

(Ha te mondod/írod bizonyára úgy van.) lehet, hogy láttam már ilyesmi(ke)t - legfeljebb nem tudtam,hogy mi lehet a neve ! Bár a loncok felsorolása között szerepel (írtad)- kicsit keresgéltem a neten és azt találtam, hogy a Mecsekben (?) leginkább jerikói lonc van ! (?)
Na, majd @Aranyosf. pontosítja... az ilyesmi az ő...kompetenicája ? ...[illetékesség/jogosultság/szakértelem ]
(Én kb. 7 évig (!) futtattam borostyánt a szomszédom ronda/rozsdás/düledező (drót) kerítésére... az elmúlt évben 2 x levágta/letépte/ stb. így aztán befejeztem a "futtatást!" - (mármint ott ) - de ez egy más téma.

kyba írta...

Pedig a borostyán szinte igénytelen és nagyon jól védetté teszi a kertet mondjuk a kíváncsiskodók ellen.

Lehet, hogy a szomszéd abba a kategóriába tartozik...no, de a mondás utoléri " aki kíváncsi hamar megöregszik.."
A kertemnek van olyan része amire most ültettem trombita folyondárt, mert nehezen viselem a szomszédom tákolt garázsát:-)))

aranyos fodorka írta...

Igen, igen, a Mecseken van vadon élő lonc is ! Az én kertemben is illatozik egy nagy bokor, hovatovább már foglalkoznom kell nekem is a visszametszéssel, akkorára megnőtt. Viszont nagyon szeretem, mert amikor virágzik, akkor a környék is tele van az illatával.