2009. augusztus 11., kedd

Technikáját akció-festészetnek nevezte.


Jackson Pollock (Cody, USA, 1912. január 28. – East Hampton, USA, 1956. augusztus 11.) amerikai festőművész, az absztrakt expresszionizmus illetve tasizmus kiemelkedő alakja. Alkotói módszere az ún. action painting, ami azt jelentette, hogy műveit spontán, automatikus módon, a festék csurgatásával, fröcskölésével és kaparásával hozta létre. Tulajdonképpen a szürrealista automatikus írás módszerét fordította le a festészet nyelvére. Gyakran idegen anyagokat, darált üveget, homokot és mást kevert a festékbe, vagy szórt a képre, amivel vad, újszerű faktúrát teremtett.

Keménysörtéjű ecseteket, keféket, pálcákat, vakolókanalat és orvosi fecskendőt vett a kezébe.
Azt gondolnánk, mi is és gyerek is képes lenne ilyen kép készítésére...
Pollock munkamódszerét Hans Namuth filmes rövidfilmben örökítette meg, amiből kiderült, hogy Pollock módszere az ellenőrzött automatizmus volt: a véletlennek igen kis szerepe volt, olyan technika, amely nem szabott gátat a pillanat ellenőrizhetőségének, tudta, hogy mit akart elérni, és azt is valósította meg.
( wikipédia )

4 megjegyzés:

@ x >>> írta...

(Nem is tudom, mit érzek én "ilyenkor" ?... na, ne bonyolítsam.)
Mindenesetre "szerencsés lennék" ?- "halványan" emlékeztem, hogy hallottam róla /(láttam) valamikor (?) a Mindentudás Egyetem műsorban ! - ( igaz,- egy másik kedvelt témám kapcsán) - akit érdekelne :
Google keresőbe írja be :
Fraktálelemzés a művészet szolgálatában (remélem -működik )
ill. majd vigyázni vásárláskor ! ( több kép nem is Pollock műve !) - :-) :-) :-) :-) -

kyba írta...

Az ajánlott Fraktálelemzés a művészet szolgálatában valóban megkérdőjelezik a 32 db talált kép Pollack alkotása-e? Feltételezik barátja felesége készíthette Mercédes H. ( lehet hogy a név nem pontos),de megnéztem a google kereső segítségével az alkotásait, de egészen más stílusban festette meg a képeit.

kyba írta...

Helyesbítés: Mercedes Matter az előbb említett művész hagyatékában találták meg a 32 db kérdéses Pollack képeket.

Névtelen írta...

http://jacksonpollock.org/

:)