2009. augusztus 31., hétfő

"Szeretem a szabályt, amely korrigálja az érzelmet. " -Georges Braque


Georges Braque: Antwerpeni táj (1906; olaj, vászon; Guggenheim Museum, Thannhauser Collection)

A kubizmus
Ideje: 1907-1920
A szó eredete: 'cubus' (latin) = kocka
Központja: Franciaország

"Azt valljuk, hogy egy kép semmit ne utánozzon, nyújtsa tisztán a maga lényegét. Hálátlanok volnánk, ha bánkódnánk a tárgyak - virágok, tájak, arcok - hiányán; rossz esetben képünk e tárgyak puszta tükörképe lenne."
Fő törekvésük: a véletlenszerű külső forma mögötti belső struktúra, tartalom feltárása
Eszközeik: végsőkig leegyszerűsített geometrikus formaelemek alkalmazása

Georges Braque: Zenei formák


A kubizmus főalakja Picasso mellett Georges Braque (1882-1963)a fauvizmusban és a kubizmusban, s a kubizmuson belül is végigjárja mindegyik szakaszt. Az ő képei nyerték el a "kis kubusok" lekicsinylő jelzőjét is. 1910-1911-ben monokróm képeket fest, és ő vezeti be először a nyomtatott betű applikálását is, s az ő festményein jelenik meg a modern művészetben oly gyakori motívum a zeneszerszám ábrázolása. Festészetét a logikus konstrukció, a tiszta dekoratív szellem élteti. A XX. század egyik legintellektuálisabb, legfranciásabb festője.



Georges Braque: Klarinét (1912; olaj, homok, ovális vászon; 91.4 x 64.5 cm; Peggy Guggenheim Collection)

2009. augusztus 30., vasárnap

Retró érzés, Adamis Anna dalszövegíró...évfordulója alkalmából

Adamis Anna (Gúta, 1943. augusztus 30.) dalszövegíró, költő

1961-től 1967-ig az Egyetemi Színpad tagja, közben a jogi karon doktorált. Tagja volt a Szerzői Jogi Szakértői Testületnek. 1965-től publikált. 1992-ben az Locomotív GT (LGT), 1995-ben az Omega dalszövegeiért Életmű-díjat kapott. A legismertebb dalszövegeket többek között az LGT, az Omega együttesnek írta, de a Neoton Família, Zalatnay Sarolta, Ruttkai Éva, Darvas Iván, Kovács Kati, Keresztes Ildikó, Bontovics Kati, Szörényi Örs is énekelte szövegeit. 1981-ben "As If" címmel dalt írt Johnny Mathis részére.

Laux József feleségeként az Omega együttesnek (Gyöngyhajú lány, Ha én szél lehetnék, 10000 lépés, Petróleumlámpa stb.), majd az LGT-nek (Ezüst nyár, Kotta nélkül, Álomarcú lány, Ő még csak most 14, Fiú, Ha a csend beszélni tudna stb.) írt szövegeket. Laux József disszidálása után hagyta ott az LGT-t, ezután írt Kovács Katinak, Szörényi Leventének is szövegeket. Ő jegyezte a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (1973), és a Harminc éves vagyok (1975) nagy sikerű darabok szövegeit is. 1977-ben KISZ-díjat, majd az American Song fesztiválon szövegírói díjat kapott. Gyűjteményes lemeze 1988-ban jelent meg Adamis Anna címmel. A 2001-es Keresztes Ildikó Nekem más kell c. albumán lévő daloknak írta ő a szövegét.
Wikipedia


Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról a kedvencem: Valaki mondja meg...


2009. augusztus 27., csütörtök

Vízikarnevál, avagy lehet így is az időt mulatni...

Nem kívánok különösebb kommentet hozzáfűzni, így is lehet pihenni, baráti találkozót létrehozni..., mert hát ugye két hajó találkozik és információt cserél, avagy pletykálkodnak????
Itt lehet, semleges vizeken...a Kis-Dunán.
sk.fotó
"Pihen a komp,kikötötték...avagy még sem?
sk.fotó

Hű, az áldóját, de lenézem Őket a ...hídról!!!!

sk.fotó

Táncpanoráma 4, Belgium, Örményország, Thaiföld, Spanyolország

A 2009 Summerfest florklor fesztivál utolsó táncpanoráma rendezvényének képeit tettem fel a teljesség igénye nélkül. Sajnos a Spanyol fellépőket nem tudtam megörökíteni, mert a gépem energia ellátása lemerült.
Belgium együttes neve: Pas d' la Yau
Teülete: 30 528 km2, lakossága: 10 419 000 fő, Fővárosa: Brüsszel

sk.fotó

sk.fotó

Örményország együttes neve: Nair Folk Dance Group
Területe: 29 800 km2, lakossága: 2 968 586 fő, fővárosa : Jereván.

sk.fotó

sk.fotó

Thaiföld együttes neve: The Pong Lang Troupe of Kalasingpittyayasan School
Területe : 514 000 km2, Lakossága: 65 444 371 fő, fővárosa: Bangkok.

sk.fotó

sk.fotó

2009. augusztus 26., szerda

Táncpanoráma 3, Lengyelország, Törökország, Mexikó, Portugália

Lengyelországi együttes neve: Zespol Piesni i-Tanca "Anilana"
Területe: 312 685 km2, lakossága: 38 136 000 fő, fővárosa: Varsó

sk.fotó

sk.fotó

Törökország együttese Istanbul Folklor Dernegi
Területe: 780 580 km2, lakossága: 71 517 fő, Fővárosa: Ankara
Európa és a Közel-Kelet határán fekszik.

sk.fotó

sk.fotó

Mexikó együttese: Mexicanidades Grupo Cultural
Területe: 1 972 550 km2, lakossága 108 700 891 fő, fővárosa Mexikóváros

sk.fotó

sk.fotó

Portugália együttese: Grupo Flcloórico Cancioneriro de Cantanhede
Területe: 92 391 km2, lakossága: 10 524 145 fő, fővárosa: Lisszabon

sk.fotó

Egyszerű es a módosabb emberek népviseletét mutatták be, majd nagy mulatozást rendeztek, úgy mint régen együtt táncolt mindenki, de a társadalmi rangsor szerint.

sk.fotó

2009. augusztus 24., hétfő

Táncpanoráma Kanada, Kolumbia, Grúzia, Brazília...

Egy kissé elmaradtam a friss információ közléssel, próbálom bepótolni!

sk.fotó

Az együttes neve: Ensemble Folklorique Manigance
Kanada az észak-amerikai kontinens nagy részét lefedi, területe: 9 984 670 km2, lakossága: 32 960 400 fő, fővárosa: Ottawa, hivatalos nyelve: angol és a francia.
A legsűrűbben lakott régió a Nagy-tavak vidéke, és a Szent-Lőrinc folyó.

sk.fotó

Az együttes neve:Eundacion Artistica del Tundama
Dél-Amerika északnyugati részén lévő ország, területe 1 141 748 km2, lakosság: 42 954 279 fő, fővárosa: Bogotá.
Nevét a kontinens felfedezőjétől Kolombusz Kristóftól kapta. Az öslakos indinok, spanyol és más európaiak, afrikaiak,, amerikaiak együtt alakították ki Kolumbia mai, modern kultúráját. Számos ünnepséggel és fesztivállal ünnepelik a gyarmatosítás során átvett katolikus vallási szertartásokat.

sk.fotó

Az együttes neve: " Laprebi" Folk Dance Grup
Grúzia területe:69 700 km2, lakossága: 4 630 831, fővárosa: Tbiliszi
A Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger között fekvő köztársaság. A Kaukázus lábánál fekszik, ebből következik, hogy éghajlata hegyvidéki, de a mediterrán hatás is érvényesül.A grúz kultúra gazdag és ősi, gyökerei háromezer évre nyúlik vissza az időben.

sk.fotó

Az együttes neve: Associacao Pro-Crianca e Adolescente de Horizonte
Brazília területe: 8 547 404 km2, lakossága: 187 078 805 fő, fővárosa: Brasília
( Brazíliaváros )
A Brazil Szövetségi Köztársaság Dél- és Latin-Amerika legnépesebb és legnagyobb kiterjedésű országa. Itt található bolygónk legnagyobb folyóvízrendszerét.
A portugálok, akik először léptekBrazília földjére a 16 században, magukkal hozták az európai kultúrát. Ez keveredett a helyi őslakosság kézművességével, zenéjével, szokásaival. A brazil kultúra több mint az egyszerű keveréke a fehérek, feketék, és az indiánok kultúrájával.Ez a három kultúra befészkeli magát a brazil életérzésbe és a cselekedeteibe.Ma már nem lehet megkülönböztetni.A földrész leggazdagabb népművészetével rendelkeznek.
További képeket a diavetítőben helyeztem el.

2009. augusztus 16., vasárnap

Táncpanoráma 1 képekben...

Bulgária, Oroszország, Peru, Szlovákia...

A Vratitsa Bulgária együttes 1960-ban alapította egy elszánt csoport Vratsa városában Ivab Todorov vezetésével. Jelenleg a csoport vezetője Mr Georgi Evdenov, koreográfusMrs Iva Zenova. A csoport 120 főből áll. Repertoárjuk változatos és gazdag bulgáriai folklort tükrözi.





Oroszország "Iskora" ( Krog Region, Russia ) Kirov, ahonnan az együttes érkezett a korábbi Vyatka tartomány területén helyezkedik el.
Az " Archipelago GULAG""szigetei" közül az egyik ( ahogy azt egy orosz író Alexander Solzhenityn elnevezte a szovjet koncentrációs táborokról, politikai és más foglyokról ). Az együttes 1975-ben alakult. repertoárjuk főleg stilizált orosz népdalokból és táncokból áll az eredeti népi hagyományokra alapozva. Az együttesnek változatos, festői szépségű kosztümei vannak, amiket a Bolshoi Szinház boltjában csináltak Moszkvában.





Peru Taller de Danzas Peruanas de la Univerzsidad de Lima
területe: 1 285 220 km2, lakossága: 28 674 757 fő, fővárosa: Lima
Pewru maga a történelem. az ősi korok emlékei, látnivalói jó állapotban maradtak fenn. Az itt lakó indiánok őseik hagyománya szerint élnek, kultúrájukat megőrizték, nem hagyták elpusztulni.





Szlovákia Hornág Néptáncegyüttest a SLOVEN Folklor Rendezvény központ alapította Kassán. Az együttes tagjai egyben a Magán Művészeti Általános iskola diákjai.A táncosok Szlovákia többi vidékének zene- és tánckultúrájával foglalkoznak.




Szívesen megosztom ezt a csodás képzeletbeli földkörüli utazást. A fotók talán nem adják vissza azt a zenei és néptánc élményt, de valamelyest kárpótol az elkapott pillanat a nemzetek sokszínű népviselete
A Picassa Weboldalamon talán sikeresen megtekinthető. (még nagyon amatőr szinten, de hát ez az első próbálkozásom a képek felrakásával...)


Az alábbi felhívást meg csak úgy, az IWIW-en találtam és csatlakoztam:

KERESIK AZ ÉV NÉPTÁNCFESZTIVÁLJÁT!
Ahol szavazni lehet: http://www.cioff.hu - az oldal bal alsó részén – természetesen Summerfest Ráckeve!
Üdvözlettel: Summerfest Ráckeve

Az angol humor...

szakértői a L'art Pour L'art társulat kellemes , mosolyt fakasztó, sőt röhögtető estét szereztek '4-én este a szabadtéri színpadon. A társulat 1986-ban alakult, jelenlegi tagjai Dolák-Saly Róbert, Laár András, pethő Zsolt és Szászi Móni- nemcsak előadók, hanem mindannyian írók is.
Dolák-Saly Róbert tudományszerető, szkeptikus világszemlélete, Laár András idealista, biddhista alapokon nyugvó életfelfogása, Pethő Zsolt pacifizmusa ( szelid bája ), és Szászi Móni humanista, kiváló közösségi szelleme különleges egységgé formálódik munkáik során. Derűs, vidám estét töltöttem el velük, felidézve a Tv szerepükről híressé vált Boborjánt, Margitot, Evetkét, "-ez nooormálist -"
A teljesen ismeretlen új jelenetek és dalok a "szájfeltő" Roch zenészről vagy az "izomember" Bunkó vagyok című dalra gondolva, még mindig elfog a nevetés!
Jó volt!
Egy pár fotót készítettem, de rám szóltak nem lehet vakut használni...így hát abbahagytam...






2009. augusztus 12., szerda

Summerfest 2009 Ráckevén...

este 8 órakor kezdődött. Nagy örömömre sikerült egy pár fotót készíteni, mivel este még nem igen használtam a masinám és ha igen az sem sikeredett...
Egy kis ízelítő népviseletünk sokszínűségéből, mivel Ráckevének nincs hagyományos népviselete, de hagyományőrző néptánc csoportja van, így dunántúli, felvidéki, mezőségi és erdélyi táncokat adtak elő és a hozzáillő népviseletet ( ami saját nem kölcsönzői )viselték.
Kéve Néptáncegyüttes és az utódok a Bokrétások...























Programok:
Augusztus 12. (szerda)

20.00 MAGYAR GÁLA a Kéve és Bokréta Néptáncegyüttessel
22.00 Magyar táncházi mulatság a fesztiválsátorban. Muzsikál a Zagyva Banda




Augusztus 13. (csütörtök)
15.00 Művészeti és Kézműves Park
20.00 A CSÍK ZENEKAR koncertje Vendég: Ferenczy György előadóművész
Augusztus 14. (péntek)
15.00 Művészeti és Kézműves Park
16.00 Gyermekek Summerfest-je: A három kismalac című bábszínházi előadás
20.00 A L’ART POUR L’ART TÁRSULAT előadása
Augusztus15. (szombat)

15.00 Művészeti és Kézműves Park
16.00 Keve Serege Egyesület íjászbemutatója
20.00 Pódium Színpad és a Madách Színház előadásában: Macskák és társai
Augusztus 16. (vasárnap)

15.00 Művészeti és Kézműves Park
16.00 Gyermekek Summerfest-je: Lázár Ervin: Költői verseny című gyermekszínház
20.00 Táncpanoráma I.: Sri Lanka, Bulgária, Oroszország, Szlovákia, Udmurtia
22.00 Nemzetközi táncház
Augusztus 17. (hétfő)

15.00 Művészeti és Kézműves Park
20.00 Táncpanoráma II.: Brazília, Ciprus, Kanada, Kolumbia, Baskíria
22.00 Nemzetközi Táncház
Augusztus 18. (kedd)

11.00 Ökumenikus Istentisztelet a Római Katolikus Templomban
15.00 Művészeti és Kézműves Park
20.00 Táncpanoráma III.: Mexikó, Törökország, Lengyelország Portugália, Grúzia
22.00 Nemzetközi Táncház
Augusztus 19. (szerda)

15.00 Művészeti és Kézműves Park
17.00 Keve Galéria Diplomás kiállítás megnyitó
18.00 Táncpanoráma IV.: Peru, Spanyolország, Thaiföld, Örményország, Belgium
21.00 Vízikarnevál: Lampionos Csónakfelvonulás és Vízparti Party
Augusztus 20. (csütörtök)

18.00 Szent István Napi Ünnepség a Szent István téren
19.00 Zenés-menettáncos felvonulás
20.00 Summerfest Nemzetközi Gálaműsor 20 ország részvételével
kb. 22.30 Ünnepi Tűzijáték





A Dinomdánom együttes elődje a ráckevei citerazenekar.Rendszeres résztvevői a népzenei találkozóknak, többször Arany minősítést kaptak.

De szeretnék...

Megkezdődik kisvárosunkban a Nemzetközi Summerfest folklór fesztivál augusztus 12-20-ig. Csütörtöki napon látogat hozzánk a Csík zenekar az elmúlt 20 éve meghatározó szereplője a Magyarország népzenei életének.
A kecskeméti zenekar neve ma már nemcsak a népzenét szeretők körében ismert. Amióta a rock-vagy a jazz-zenét is beengedték a népzenei repertoárban, olyanokkal is is megismertették a népzenét akik talán sosem kerültek volna közel ehhez a műfajhoz. Teszik ezt úgy, hogy nem sérülnek a tradicionális népzenei motívumok.

Ide teszem a Csík zenekar- dalszövegét a De szeretnék....címűt
ami az egyik kedvencem


Fényben ülés
És széltolás
A széléig
Merészkedés
Napfelkelés
Parton futás
Elbotolás
Fényben ülés
Napfelkelés
Parton futás
Elbotolás
Fényben ülés

De szeretnék én is hej jó sokáig élni
Nézni, hogy lesz lánykából nõ aztán meg néni
És amikor öreg leszek és iszonyú tapasztalt
Elindulok fölfelé, de lerúg egy angyaltalp

Ez bolondozás
Szárnnyal futás
Ikarusszal
De nem buszozás

Fényben ülés és széltolás a széléig merészkedés
Napfelkelés, parton futás, elbotolás, hanyatt dõlés
Elaluvás felébredés kertben ülés növénynövés
Hátradõlés napnyugovás fényben ülés hunyorítás

De szeretnék én is hej jó sokáig élni
Nézni, hogy lesz lánkából nõ aztán meg néni
És amikor öreg leszek és iszonyú tapasztalt
Elindulok fölfelé, de lerúg egy angyaltalp

De szeretnék én is hej jó sokáig élni
Nézni, hogy lesz fiúból legény aztán férfi
És amikor öreg leszek és iszonyú tapasztalt
Elindulok fölfelé, de lerúg egy angyaltalp

De szeretnék én is hej jó sokáig élni
Nézni , hogy lesz lánykából (fiúból) nõ (legény) aztán meg néni (férfi)
És amikor öreg leszek s iszonyú tapasztalt
Elindulok fölfelé de lerúg egy angyaltalp

végül, ha felkeltettem az érdeklődésetek hallgassátok meg:

Ez nagyon szép, hallgassátok...
most múlik pontosan

2009. augusztus 11., kedd

Technikáját akció-festészetnek nevezte.


Jackson Pollock (Cody, USA, 1912. január 28. – East Hampton, USA, 1956. augusztus 11.) amerikai festőművész, az absztrakt expresszionizmus illetve tasizmus kiemelkedő alakja. Alkotói módszere az ún. action painting, ami azt jelentette, hogy műveit spontán, automatikus módon, a festék csurgatásával, fröcskölésével és kaparásával hozta létre. Tulajdonképpen a szürrealista automatikus írás módszerét fordította le a festészet nyelvére. Gyakran idegen anyagokat, darált üveget, homokot és mást kevert a festékbe, vagy szórt a képre, amivel vad, újszerű faktúrát teremtett.

Keménysörtéjű ecseteket, keféket, pálcákat, vakolókanalat és orvosi fecskendőt vett a kezébe.
Azt gondolnánk, mi is és gyerek is képes lenne ilyen kép készítésére...
Pollock munkamódszerét Hans Namuth filmes rövidfilmben örökítette meg, amiből kiderült, hogy Pollock módszere az ellenőrzött automatizmus volt: a véletlennek igen kis szerepe volt, olyan technika, amely nem szabott gátat a pillanat ellenőrizhetőségének, tudta, hogy mit akart elérni, és azt is valósította meg.
( wikipédia )

2009. augusztus 9., vasárnap

Rekordot fújt a Buborékember

Egy profi szappanbuborék-fújó különleges világrekordot állított fel!


A 37 éves Sam Heath, művésznevén „Samsam, a Buborékember" kamaszkora óta szenvedélyesen rajong a szappan habjából keletkező, átlátszó, lebegő gömböcskékért. A minap Londonban egy gigantikus buborék előállításával sikerült felállítania a szabadon-lebegő legnagyobb szappanbuborék világrekordját.


Az eddigi rekordot 2005-ben állították fel Minnesotában, az a buborék 105,4 köbláb (2,98 köbméter) térfogatú volt, a magát buborékológusnak nevező Samsam londoni mutatványa során 20 lábszor 5 lábszor 5 láb méretű, azaz 500 köbláb (14,1 köbméter) térfogatú buborékot fújt.




Az általa kikevert, titkos összetevőkből nyert alapanyagon 20 éven át megszállottként dolgozott. Az ezerszínű, gigantikus buborék megalkotásához mindössze két pálcát, és egy közéjük erősített kötéldarabot használ.




2007-ben ötven ember köré fújt buborékot, egy évvel később hatvanhat buborékot fújt egy óriásbuborékba.
ize.hu-ról
http://www.youtube.com/watch?v=mInRokhhqu0

2009. augusztus 7., péntek

Ceruza és pasztell nagymester...

Reich Károly (Balatonszemes, 1922. augusztus 8. – Budapest, 1988. január 7.): magyar grafikus
emléke előtt tiszteletem és köszönetem fejezem ki.




Micsoda madár címmel 2001-ben jelentetett meg a MÓRA kiadó egy verses kötetet, aminek illusztrációját Reich Károly grafikus művészi kincset érő hagyatékából szerkesztették.
Micsoda madárak! Sokféle. Gólya, fácán, vadkacsa, sas, sirály, fecske, búbosbanka, vörösbegy, harkály, cinke, rigó, és sokan mások. Még a borítón is kuporog egy jégmadár meg egy hosszú csõrű tukán. Egy kötetre való soha ki nem nyomtatott, gyönyörű madarakat találtam benne.
Reich Károly, mint meseillusztrátor alkotó, ábrázolásai munkám során állandóan jelen voltak. Szívesen forgattam, másoltam egyszerű vonalvezetését és megszámlálhatatlan variációit az állatvilág, mesejelenetek illusztrálására és síkbábok elkészítésénél.
Pl.: Vackor, Török császár a Kiskakas gyémánt félkrajcárja c. stb...

2009. augusztus 6., csütörtök

Vajda Lajos grafikái...

Vajda Lajos (Zalaegerszeg, 1908. augusztus 6. – Budakeszi, 1941. szeptember 7.) magyar festő és grafikus
„ Vajda életműve a magyar avantgárd művészileg legmaradandóbb tette. ”
– Németh Lajos művészettörténész (részlet a wikipédiából)
A ceruza varázsa mindig nagy hatással volt rám: ez az eszköz egyszerűen hozzáférhető, szinte mindig kéznél van. Rendkívüli dolgokat terveztek már meg segítségével, s fejezték ki alkotó gondolataikat.A fent említett grafikus Vajda Lajos munkái egyszerű vonalvezetéssel,juttatta el hozzám üzenetét, tele gondolattal, közölni valóval, "nárcisztikus" önimádattal. Valljam be, képes lenne nagy alkotást létre hozni egy egyszerű átlagember, -szenvedély, -magamutogatás, egoizmus nélkül? Biztos nem !
Erre, most jó példa a rendkívüli rajztudását, tehetségét igazoló fiatalkori önarckép


Felemelt karú önarckép, találóbb lenne a „Felemelt öklû önarckép” elnevezés















Önarckép architektúrával, 1936–37
















Önarckép pontozott négyszögekkel, 1936–37 1925-bõl















Falusi motívumok önarcképpel, 1936–37











Templomtornyok kikötőmotívumokkal
1936
Ceruza, papír, 320 x 310 mm
Magántulajdon