2010. január 22., péntek

A Mona Lisa orvosi szemmel ...

címmel olvastam a Napvilág Net oldalon ezt az érdekesnek tűnő témát.
Eltűnődtem, hogy az emberek mi mindenre képesek kíváncsiságuk kielégítésére. Itt van pl.: ez a festmény és a rengeteg magyarázat...Feltevésem nem lehet csupán a gyönyörködtetés volt a festő szándéka? Miért nem elég ennek az elfogadása!
Pl.:-írják "feltűnő Mona Lisa szeme fehérjének túlzott elsárgulása: ez rendkívül magas koleszterinszintre utal"....Hát kérem szépen nem lehet, hogy az elmúlt 500 év alatt a használt fehér festék elsárgult?




Rejtélyes mosolyával, szépségével Leonardo da Vinci Mona Lisa című festménye legendás alkotás. Egy szicíliai patológus anatómia professzor az olasz remekművel kapcsolatban meglepő felfedezésre jutott: Mona Lisának magas volt a koleszterin szintje, erre az arcából lehet következtetni.

Egy szicíliai professzor, Vito Franco orvosi ismereteit felhasználva tanulmányozott több, mint száz művészeti alkotást, leginkább a reneszánsz korából. Az első hivatalos észrevételei közé tartozik, hogy Mona Lisa egy xanthelasma nevű bőrbetegségben szenvedett, ami a sok koleszterin felhalmozódását jelenti a bőr alatt. Franco szerint ez egyértelműen látható a bal szem körül és a jobb kezén. Különös diagnózis arról a nőről, akit a művészettörténet a legelbűvölőbb szépségnek tart. Vito Franco felfedezései nem kímélnek más remekműveket sem, Botticelli Egy fiatal férfi portréja című képének szereplője egy genetikai rendellenességben szenved, amely a kötőszövetekben jelentkezik, míg Diego Velasquez Udvarhölgyek című festményén a spanyol kislány egy pubertáskor előtt jelentkező genetikai betegség áldozata, melynek neve McCune-Albright szindróma.

Franco professzor felfedezéseit ősszel tárta fel Firenzében egy konferencián, és mint mondta célja nem az, hogy a művészet értékét csökkentse, hanem az, hogy ezzel élőbbé, életszerűbbé tegye a szereplőket. Luisa Dolza tudománytörténész szerint, aki a reneszánsz szakértője, ezt azért fontos, mert érzékelteti az emberekkel, hogy mi volt jellemző a korra: "a festők tanulmányozták az anatómiát és a betegségeket is, az embert minden hibájával együtt ábrázolták."

Mona Liza titka

4 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Szerintem hülyék, akik ilyesmit írnak. Jódolgukban, vagy unalmukban, vagy feltűnési viszketegségükben ragadnak tollat, és akkor a "világ" 3 mp-ig figyel rájuk.
Annyi marhaság jelent már meg híres festők ismert, nagy műveiről, hogy akár egy könyvet is érdemes lenne kiadni erről.
A ML.olyan, amilyen. Pl. nekem annyira nem tetszik. A londoni Natiopnal Galleryben viszont fél órát álltam Botticelli Madonnája előtt...

Névtelen írta...

Sajnos, ma már nem maradt időm arra, hogy én is kissé "utánajárjak" ennek a témának...mert 8ha hülyeség is ?) csak-csak érdekes. Ráadásul ma van pl. a Kultúra napja" is - (igaz, én Molnár Farkasnak jártam a nyomában...
<a href=http://www.baranyanet.hu/cikkek/10983 - és egyéb helyek a neten. ( festett is ?...) - mert addig nem jutottam el.
Na, talán holnap ? :-)

Névtelen írta...

Így jár aki siet...
Molnár Farkas

Névtelen írta...

(Még ha "duzzog" is @Aranyosf....
M.L. egyéb nyavalyái