2010. január 4., hétfő

Volt , nincs , hova lett ?....

a gyöngyöcske oda lett! Így folytatódik a mondóka a gyermekek világában. A felnőttek világában bizony sokkal sötétebb gondolatok és indulatok kísérik azt a tényt, hogy megtörténhet egy köztéri emlékmű lecsavarozása és eltűnése. Méghozzá egy gondozott, házakkal körbeépített parkból!
A mészkő talapzat épségben rajta Mesterházy Lajos felirattal, no persze meg az újdonsült szerelmespár üzenete.
Hiába teret kell hagyni a fiataloknak is, mert égnek a vágytól "az ide nekem az oroszlánt is" indíttatástól, kultúrájuk, intelligenciájuk és írástudásuk vizuális alkotókedvük kiéléséhez, bizonygatásához.
Íme láss, ne csak nézz!

sk.fotó
sk.fotó





A bronz dombormű egyik oldalán :Ráckeve várost összekötő Árpád híd, a vízparti fűzfák a parton lévő templom tornyok láthatok.
Az alábbi 2 db képet készítőjétől Dr Czerny Károly engedélyével helyeztem el a blogomba.Megtalálható a Savoyay Universitas Alapítvány.hu oldalon.


A másik oldalon pedig Mesterházy Lajos portréja, írói munkásságát tükröző szoba belső és műveit ill. könyvtárát illusztrálta az alkotó Rácz Edit



Rácz Edit szobrászművész munkája
1983 "Mesterházy Lajos" emlékmű - 2 bronzdombormű + mészkőoszlop.
Méret: = ­ 120 cm x 90 cm
Ráckeve, Mesterházy tér (ellopták, pótlása folyamatban)
A fenti inf. a szobrászművész honlapján találtam, ha valóban pótlása folyamatban van akkor még remélhetünk.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Bár "értékben" ( pénz) minden bizonnyal az általam írt történet "kisebb?" ...
2009 Magyarország
Ügyes kattintgatással maga cikk is megtalálható. Különösen a kommenteket érdemes megnézni ? (...)
"Szomorú" a te történeted is ! Remélem sikerül újra önteni ?- de akkor már nem bronzból!- (van az a bronzhoz hasonlító "műanyag?"... bár én nagyon nem kedvelem )

Névtelen írta...

Esetleg ez van- most - 07.20.óra
(Pécs kb. már 8 cm ?...)
Homok só arány : 2:1

aranyos fodorka írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
aranyos fodorka írta...

Bizony kétségbeejtő, elszomorító és felháborító. Hozzá téve,hogy mindanyian tudjuk, nem egyedi eset...Sokat gondolkodtam már azon, miért nem képes ez az ország a fémgyűjtést valahogy kézbentartani?
Amúgy egyetértek @x-el, csak az a műanyag-utánöntés a megoldás. Sőt, a kőoszlop hátára még érdemes azt is ráirni, ez nem bronz...Bár... Most szóljon továbbra is belőlem a pesszimista /?/ akkor azt meg felgyújtják. Ha éghetetlen műanyag, akkor lesprézik.
Áh...hagyjuk...

2010. január 5. 9:10

kyba írta...

x@-nak, látom a Pécsváradot sem kímélte a vandálok akarata. Szomorú, én tavaly még viccesen adtam hírül, hogy a Betlehemből a szamarat ellopták, de ezt a hírt látva, hogy még gyújtogattak is. Elszomorodtam!