2010. február 9., kedd

Balázsolás...

Szent Balázs püspök nevéhez fűződik a balázsolás. Ilyenkor a pap a gyermek álla alá két gyertyát tesz keresztbe és imát mond. A népi hiedelem szerint ez jó a torok fájás ellen. A legenda szerint ugyanis Balázs püspök megmentett egy fiút akinek halszálka akadt a torkán, és a fiú anyja hálából ételt és gyertyát adott neki. Ezen a napon az iskoláskorú gyermekek úgynevezett "balázsjárás" keretében házról házra járnak, adományokat gyűjtenek.

Emlékezzünk szent Balázsról, hogy ma vagyon napja,
Hogy többször is megérhessük, az úr Isten adja!
Kérjük ajándékát, várjuk szent áldását,
Mindnyájunktól távoztassék torkunknak fájása.

Háziasszony arra kérünk, légy szíves mihozzánk,
ne gondoljad, hogy mi azért hálákat ne adnánk.
Lásd, a nyársunk üres, a gyomrunk is éhes,
ne sajnáld a szalonnádat, nekünk jól megfizess.

(Diósviszló, Baranya m.; Berze Nagy 1940: I. 110).



Rábaközben a balázsjárás (február 3-án) több változatban élt, de közel 100 éve feledésbe merült. Talán az ok arra vezethető vissza, hogy a félelmetes betegség, a torokgyík gyógyíthatósága véget vetett a családok rettegésének.
A leggyakoribb forma szerint fakardos fiúgyerekek énekelték a betegségűző dalt: Emlékezzünk Szent Balázsra�
Á. A dal végén csúcsosodott ki a mondanivaló: Mindnyájunktól távoztassa torkunknak fájását�. Szilban, Bogyoszlón püspök huszár is szerephez jut, sőt deákok latin nyelven halandzsáztak.
Az ének mellett mellett szokás volt néhol az ABC betűire szerkesztett nóta: ezzel a legények mintegy az iskolai tanulságukat fitogtatták.

A,a,a, ma van Balázs napja,
melyben minden diáknak
lábai farsangolnak,
A,a,a,

B,b,b,
iskolába menjünk bé,
szüleink örömére,
tanítónknak kedvére,
bé,bé,bé stb....

Ének után az egyik balázsjáró, miközben felvágja a fakardját a gerendáig, így szól: "Gazduram, most már tovább nem tréfálok, adjanak egy szál kolbászt, vagy egy hasáb szalonnát, mint a kardom, akkorát, különben levágom a gerendát."-Volt amikor pénzt is adtak ezt összegyűjtve az iskola fenntartására költötték.

A római katolikus egyház ezen a napon balázsáldásban részesíti a hívőket.

Úgy gondolom ez a szokás már levetkőzte a hagyományőrzés szertartását , elmaradtak a szép énekek, a meghítt pillanatok, mindebből a pénz "kunyerbálás" maradt az alapítványi iskolák és egyházak fennmaradásához.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

(Nem kritika,de valamelyest már elmúlott.Így viszont már nem találom a febr.03 előtti cikkeket, (híreket) melyekben említve volt a templomokban megtartott misék (+szertartások) időpontja. Az lehet,(séges)hogy mint népszokás feledésbe merült,-de az egyházi az nem.
Mellesleg találtam ezt :
Események
Adott napra katt' és ( lefelé tekerni) - majd ott vannak a fontosabb események !
Pl. febr.11 (csüt) a Betegek Világnapja lesz (...) (Szűz) Mária lourdesi megjelenése emlékére - és egyebek.