2010. február 18., csütörtök

Torkos csütörtök néphagyományt...

2006-ban Magyarországon a Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére felelevenítették. Ezen a napon az akcióban részt vevő vendéglőkben (borozókban stb.) fél áron fogyaszthatnak a vendégek.

Torkos csütörtök:
2010.február 17-én csütörtökön kezdődő nagyböjtöt ami a húsvétot megelőző időszakra esik ( 40 nap ), melynek lényege a lelki felkészülés a kereszténység legfontosabb ünnepére, Jézus feltámadására. A magyar felekezetek különböző módon gondolkodnak a böjt jelentőségéről és szabályairól.
http://csiramale.hu/Magyar/folyamat.htm




Nagyböjti ételként ajánlom a " búza csíramálét:
Dunaföldvári dédmama készített és kemencében megsütött csíramálét volt szerencsém megkóstolni. Emlékszem, egy füles kis fazékban készült és minden nap egy-egy kanállal fogyasztott belőle. Az íze érdekes édeskés pépes volt, olyan mintha lépesméz lenne, de nem annyira édes.
Csiramálé

A nagyböjtöt egy napra felfüggesztették, hogy a farsangból maradt ételt elfogyasszák. Emellett zsíros ételeket és fánkot készítettek. Húsvétig az utolsó alkalom a kiadós étkezésre.
Ez a mondás járta: "Inkább a has fakaggyon, mintsem az étel megmaraggyon".

Farsangi fánk készítés

További elnevezések: zabáló-, torkos-, tobzó-, kövér-, bodozú-, csonka csütörtök, halottak húshagyata, halottak csetertekik, kisfarsang (utóbbi többjelentésű szó, a karácsonyi időszakot megelőző ünnep elnevezése is)

Bor, muzsika, tánc, múlatság,
Kedves törődés, fáradság...után


Csokonai Vitéz Mihály: A fársáng búcsúzó szavaival elbúcsuzunk ezen időszaktól...

Űzik már a fársángot,
Bor, muzsika, tánc, múlatság,
Kedves törődés, fáradság,
Kik hajdan itt múlattatok,
A közhelyről oszoljatok!
Kongatják a harangot:
Űzik már a fársángot!

Fussatok hát, víg napok!
Tíz hete már, hogy vígsággal
Játszodtatok e világgal,
De itt lepnek a papok:
Fussatok hát, víg napok!

Pszt! minden táncpaloták!
Ürűljön boros asztalom,
Némúljon meg a cimbalom,
Szűnjetek meg, hahoták!
Pszt! minden táncpaloták!

Könyvhöz, dáma s gavallér!
Elég volt a sok ördögnek,
Kik belőletek köhögnek.
Itt van, itt a szent pallér:
Könyvhöz, dáma s gavallér!

Itt a bőjt: koplaljatok!
Itt van: s ízetlen olajja
A csókokat majd lenyalja.
Szent ételt is szopjatok:
Itt a bőjt: koplaljatok!

Vége már a nőszésnek,
Kiknek nem jutott házaspár:
Úton-útfélen elég jár.
Csont azoknak, kik késnek;
Vége már a nőszésnek!

Élni kell a bőjtbe is.
Azért aki szép párt lele,
Nem zsíros az - élhet vele.
Kukrikol a csirke is!
Élni kell a bőjtbe is!

Jaj, siessünk, híveim!
Mit érzek? - mi szent szag? wer da? - -
Jaj! jön, - jön a hamvas szerda!
Béhamvazza szemeim:
Jaj, siessünk, híveim!

Víg lelkek! nem láttok már!
Bár nem láttok: de tőletek
El nem válok és véletek
Leszek: s ez így legyen bár;
Víg lelkek! nem láttok már.

Most veszek már maskarát!
Köz-helyen nem szabad lennem:
Azért álorcát kell vennem;
Hogy ne lásson pap s barát,
Most veszek már maskarát.

S fársángolok véletek,
Rejtőzvén szent maskarában.
A vallás álorcájában
Negyven napig nevetek
S fársángolok véletek.

Most nyúgodjunk: Ádiő!
Pislog a dáma s gavallér:
Beteg, s oda a sok tallér. - -
Majd megjön tán egészsége,
Hervadó kedve s szépsége;
A kőltség is tán kijő:
Most nyúgodjunk: Ádiő!

3 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Én ilyen búzacsírás ételről még életemben sose hallottam... Viszont, mivel szoktam magokat csíráztatni,látok valami bibit a leírásban. Az nem szerepel sehol, hogy a magokat "mosogatni" is kell-e minden nap, vagy csak nedvesen tartani ? Ugyanis ha én a csiráztatott magjaimat minden nap reggel-este nem mosom meg alaposan, olyan büdösek lesznek, hogy azt nem lehet elviselni. Kell lennie itt valami trükknek még, ami a mellékelt receptben nincs leírva...

kyba írta...

Amiről én tudok, és ha jól emlékszem a dédi áztatta 2 napig a búzát, majd vizes gézdarabra szórta, ami egy hatalmas tálcára volt helyezve, majd ügyelt arra, hogy ki ne száradjon "virágspricnivel" szórta rá a vizet. A rendszeres mosásra nem emlékszem,de a gézanyagot leemelve a tálcát rendszeresen letörőlte, ha megbolygatta volna akkor a györerei eltörnek és a kapaszkodásuk a gézanyagba megszünik és nehezebben nő. Kb.kéthétig csíráztatás után darálta és dolgozta fel.

Névtelen írta...

sajnos - (vagy szerencsére ?-) én csak "kullogok az események után!" - ma (pénteken) van-e értelme említeni, hogy a hét elején (?) kedden - ?- volt a "palacsinta nap!" - ( állítólag angol hagyomány ?- de van valamilyen magyar megfelelője is ?-
Na, majd jövőre (2011) előjegyzem! :-)