2010. április 11., vasárnap

Tulipánfa vagy liliomfa...

Évek óta díszíti az utcánkban lévő család kertjét. Nehéz elmenni mellette rácsodálkozás nélkül, különlegessége szépsége miatt. Elsőként borítja a virágzat, majd kp 1/2 1 hét múlva elhullajtja és kezd fejlődni a levélzet.
Magyarországra a 18. század végén érkeztek be az első példányok – valószínűleg
Eszterházy Miklós herceg hozatta őket kismartoni parkjába, amit 1754-ben kezdtek el építeni – az első feljegyzések 1830-ban említik őket. Az 1800-as évek a Kámoni Arborétumban is sok magnóliát ültetett Saághy István.

Azok a fajok, amelyek a lombfakadás előtt adnak feltűnő virágdíszt, szintén igényesek ugyan, de jobban elviselik Magyarország éghajlatát. A talajra és a nedvességre érzékenyek ugyan, de a szennyezett, városi levegőt jól viselik.

A liliomfákat rendszeresen összetévesztik közeli rokonukkal, az ugyancsak a liliomfafélék családjába tartozó, de Észak-Amerikából származó tulipánfával (Liriodendron tulipifera).

liliomfa
tulipánfa

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Most már csak azt lenne jó tudni, hogy a fotón melyik fajta látható ?
Vagy 45-50 évig azt hittem, hogy Pécsett a tavasz kezdete . amikor a vasútállomásnál (Indóház) és a Tettyén virágzik a tulipánfa! Később megtudtam, - pl. családi házaknál (környezetemben) is igen sok van,- (szóval . a "kedvelése" nálam befejezve)- ill. szaporítását (hajtatás ?) nem tudtam megoldani!- ill. ősszel meg a sok levelét szedje össze a tulajdonosa!- (ne feledjem, napjaink szélsőséges időjárása miatt (?) - többször is virágzik ? ) - vagy valami ilyesmi.

kyba írta...

Nem tudtam én sem eldönteni melyik fajta, de azt már igen, hogy amit tévesen tulipánfának hittem az liliomfa.Szombaton a piacon láttam bordó változatát, egy méterest árultak 3.000.-Ft-ért, most már értem miért, mert nehéz új növendékeket nevelni.

aranyos fodorka írta...

A fotón (Pécsett a vasútálomáson és a Tettyén) liliomfa látható. A tulipánfának a levelei 3 csúcsos, kehely formájú, tulipán alakúak.
(Magas fává megnő, ebből is van a Tettyén, de az alsó részén, a mostani új szökőkút közelében.)
Tulipánfa

Liliomfa (Magnóliának is mondják)

(Remélem sikerült jól bemásolni)

aranyos fodorka írta...

Látom, sikerült a hivatkozás beírás. :-) Azt elfelejtettem izgalmamban, hogy még beírjam, a liliomfás oldalon még 74 gyönyörű fotó van !!!

Névtelen írta...

Nem kell mindent elhinni, de ide is beírom! - javasolt cikk címe :
Csökken az önbizalom a nyugdíjas kor elérésével. ( Googleba írva) :-)
[Mellesleg egy kérésnek teszek eleget ! : ugyan má' vázlatosan (!) szedjem össze a magyar közjogi méltóságokat! (nem ám csak a legfőbb 5-öt!) :-) :-) ill. azért a "régebbieket" is illene tudni... stb. hát...kissé bonyolultabb,mint a "tulipán/liliom téma! ) :-)
Na, vissza a munkához! (ha hagynának...) - mert gáz nyomáscsökkentőt (?) jöttek cserélni!- igaz "ígérve volt" : hétfőtől más országra ébredünk (...)

Névtelen írta...

"ravasz,fogós" szöveg volt ! észrevettétek ? :-)
A pontos neve gáznyomásszabályzó (Google) :-)
(7 éve lakunk itt... remélem...ingyenes...)