2009. május 22., péntek

Didgeridoo a fúvós hangszer

Egy évvel ezelőtt találkoztam ezzel a hangszerrel. Nyáron minden pénteken a Duna parti sétányon képzőművészek, népi kismesterséget bemutatók, elhívatott amatőrök mutatják tehetségüket.

Fiatal grafikus Zsebényi Viktória aki tudásával, tehetségével még különlegessé tette ezt az egyszerű hangszert.


Didgeridoo

Tölcséres fúvókájú
Csőhossz
1 – 2 m
Hangterjedelem
alaphang: D-F#
Rokon hangszerek
porszívócső, doromb

A didgeridoo (didzseridu) az észak-ausztráliai őslakosok fúvós hangszere. Bár leggyakrabban fából készül, megszólaltatásának módja miatt hangszertani besorolása szerint mégis a rézfúvós hangszerek családjába tartozik.

Hagyományosan a didgeridoo a termeszek által kivájt eukaliptusz fatörzsből vagy ágból készül. Ürege általában kónikus („kúpszerű”), azaz a befúvás helyén kisebb keresztmetszetű, mint az alsó végén. A befúvó rész peremére gyakran méhviaszt tesznek, melynek segítségével a játékos a rést a saját szájához tudja igazítani. Felületét gyakran festéssel díszítik.

Újabban gyakran készítik a hangszert „szendvics”-módszerrel, vagyis két megfelelően kivájt fadarabból ragasztják össze. Készíthetik még nádból, vagy akár műanyagból is. A mai nyugati zenekari zenélés igényeinek megfelelően akár játék közben hangolható változata is van, itt a hangszer hosszúsága teleszkópszerű toldalékkal változtatható.

Itt hallhatjátok, sajnos a videó az élményt,ami belsődig hat,( rezonanciát) amit élőben átélhetsz nem adja vissza.

5 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Hát, én ilyent még sose láttam ! Hogy miket fel nem fedezel !

@ x >> írta...

Bocs' @Aranyosfodorkának : nem tudom mennyire hasonló (működésileg) de csak-csak láttad a tibeti papoknak, meg tán' az alpesi legelők tehénpásztorainak(?) "hangszerét" ?-
***********************************
Nem vitatom (!) - csak érdeklődöm : a doromb az mitől "hasonlít" ?- ( úgy tudom a dorombot nem fújják! - stb.) - Na, majd ha több időm lesz... (egyszer) ...

@x >> írta...

Hát... ( bár ami a Wikipediában van, azt nem kell 100%-ig elhinni!...) - ott írják, hogy pengetéssel és "fúvással" történik a megszólaltatása (stb.) OK ! - ám legyen így.
(jaj de nagyon kell(ene) nálunk meg porszívózni... (na, csak ne nekem kelljen azzal is "zenélnem". ) -

@ x >> írta...

Senki ne "irigykedjen" és ne is sajnálkozzon ! Ez volt/van :
http://bama.hu/baranya/kozelet/hatalmas-vihar-verte-el-pecset-234413 vagy kb. a Googleba írva ezt a címet.
(Remélem mindenki (már) jól van. - stb. )

Unknown írta...

Annyiban hasonlít a dorombra, hogy a kiadott hangmagassága ennek is nagyban attól függ, hogy fújás közben hol van az ember szájában a nyelve:) Amúgy zsneiális hangszer mind a kettő :)