2009. május 19., kedd

Nepomuki Szent János a parasztbarokk legkedvesebb szentje.

Kisvárosunk Ráckeve, egyik régi szobor és plasztika együttese. Óvják, télen pl.: betakarják.


Nepomuki Szt. János-szobor, barokk, 18. sz.
A városon átvezető főút mellett, útkereszteződésnél szélén (Lórév felé vezető leágazás mellett) szabadon álló, nagyméretű talapzaton emelkedő szobor.
Szépen ívelő talapzatának szélein akantuszlevél-dísz. A szent jobb karján és lábánál angyalka.
A szobrot az 1778-i visitatio már említi.
A szobor alépítménye összetett, alul négyszögű talapzaton nyugszik, melyet körben, abba becsapolva, kovácsoltvas kerítés övez. Fölötte kocka formájú, vakolt és festett oldalú alapon emelkedik a profilozott lábazattal kialakított, íves oldalú, sarkain átforduló, felfelé kúszó akantuszlevelekkel díszített szoborbázis.
A bázist felül erős kiülésű, egyszerűen tagolt, félhenger és lemeztagokkal kiképzett párkánylemez zárja. A nagyméretű szobor felhőgomolyból emelkedik ki. A felhőgomolyra puttófejeket applikáltak, amelyek a restaurálás előtt nem voltak a szobron.
A szent szobra jobb oldalához egész alakos angyal figurája kapcsolódik. Festetlen, nyers kőszínnel jelenik meg. A fej körül glória.



Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium
(részlet)
Nepomucénus

Ez a konyhalatinra magyarosított előnév Nepomuki Szent Jánost takarja, a hazai parasztbarokk legkedvesebb szentjét. Csehország patrónusát, a gyónási titok vértanúját (†1383 v. 1393), mindenekelőtt pedig a vízenjárók védőszentjét, akinek barokk szobrait Szentháromság és Szeplőtelen Fogantatás szoborcsoportok, pestis-emlékművek mellékalakjaként Magyarország-szerte megtaláljuk, hasonlóképpen egykorú házak oromfülkéiben, úton-útfélen, kutak mellett, folyók partján, hidak párkányán, kompok tövében, amint gyóntatói öltözékben, ujját ajkára illesztve inti hallgatásra magát és az arra járókat.

Jánosunk, vagy ahogy itt-ott népünk szólongatta: Jánoska történelmi személy volt, de ahogy ez már szentjeinkkel történni szokott, fölébe nőtt a legenda formálta alak, különösképpen, mivel kultusza csak halála után évszázadokkal éledt fel, az ellenreformáció idején.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

És az én gyermekkorom legkedvesebb szentje.

@x írta...

Pécsett is van hasonló, igen jó helyen = mert mögötte (?) van egy általam régebben jónak tartott Halászkert (?) nevű vendéglő. (étterem féle) - de mivel már étterembe sem nem nagyon járok, így aztán szobornézés se.
Igaz, bizonyára a www.szoborlap.hu - ban megtalálható.