2009. május 23., szombat

Margot Fonteyn, a világhírű balett-táncosnő

A klasszikus balett, gyermekkorom Opera házi élményeit idézi. Úgy nevezett tisztelet jeggyel a kakasüllőről. Ó micsoda szép emlékek!


Május 18-án lenne 90 éves Margot Fonteyn, a 20. század egyik legnagyobb balett-táncosnője, Rudolf Nurejev partnere. Sikeres színpadi élete mellett boldogtalan magánélete volt, férje hűtlensége, valamint súlyos betegsége, a rák miatt. A táncosnő 1956-ban megkapta a lovagi rang női megfelelőjének számító Dame of British Empire címet.
A balett-táncosnő 1919. május 18-án született, eredeti neve Margaret Peggy Hookham. Művésznevét, a brazil felmenőkkel rendelkező ír anya Fontes családnevéből alakította ki. Gyermekkorát Amerikában és Kínában töltötte, Sanghajban kezdett el táncolni. 14 évesen egy olasz balerina tanítványa lett Londonban, majd Ninette de Valois-nál képezte magát, akinek társulatából jött létre később a Királyi Balett.

1934-ben debütált a Diótörőben, ahol Hópehely szerepét táncolta el, és még ebben az évben megkapta első főszerepét, A tündér csókjában. Ezután a társulat vezető balerinája lett, eltáncolta a Hattyúk tava Odett-Odiliáját és a Csipkerózsika Auróráját.1956-ban megkapta a lovagi rang női megfelelőjének számító Dame of British Empire címet.

Margot Fonteyn 1962-ben lépett először színpadra a Szovjetunióból disszidált Rudolf Nurejevvel. A tizenkilenc évvel fiatalabb táncos és Margot tökéletes párt alkottak, nem volt olyan előadás, ahol a közönség nem kért ráadást.

"Romeo and Juliet" by Nureyev and Fonteyn


Fonteyn magánélete nem alakult ilyen sikeresen, 1950-ben férjhez ment egy panamai playboy-diplomatához, aki folyamatosan csalta feleségét. 1965-ben egy vetélytársa merényletet szervezett a férj ellen, aki emiatt megbénult. Fonteyn innentől egész életét férje ápolásának szentelte. A táncosnő 1991. február 21-én hunyt el rákban.

Nincsenek megjegyzések: