2009. május 3., vasárnap

Első sikert hozó regénye...



Norman Mailer Pulitzer-díjas amerikai író. Éppen a Meztelenek és holtakkal (megjelent 1948-ban) szerezte a világhírt.

A mű a második világháború utáni amerikai próza egyik csúcsteljesítménye, a világirodalom egyik legkiválóbb háborús regénye.
Az amerikai haditengerészet arra készül, hogy visszafoglalja a japánoktól a csendes-óceáni Anopopej szigetét. Hatalmas tüzérségi előkészítés után, irdatlan hadi apparátus kíséretében hatezer katona száll partra. Az ilyenkor szokásos lelkiállapotban vannak: félnek is, reménykednek is, izgatottak, nagy harci kedvvel látnak neki az embert próbáló feladatnak. Megkezdődik a hetekig tartó véres küzdelem a dzsungel poklában... A hadművelet meglepő véget ér.
A amerikai társadalom legkülönbözőbb rétegeiből verbuvált katonák találó portréiból, kiváló lélektani készséggel ábrázolt sorsából-tragédiájából, a tisztikar ádáz torzsalkodásainak a történetéből feltárul a háború igazi jellege.




Írt regényt, újságot, forgatókönyvet. 86 éve 1923. január 31-én született, Brooklynban nevelkedett. A Harvardon szerzett diplomát 1943-ban repülőmérnökként. Egyetemistaként kezdett írni. 1944-ben rá is sor kerül, bevonul, a Csendes-óceáni harcokat éri el.





Az 1970-es években – nyilván a Meztelenek és holtak sikerét hiányolva – széles olvasói igényeket kielégítendő bulváranyagokat választott témájául. Megírta a holdra szállást, Marilyn Monroet, Muhammad Ali és George Foreman összecsapását. A The Prisoner of Sex (A szex rabja) című írásában a női emancipáció kérdését tárgyalta. Harmincegy évvel a Meztelenek után 1979-ben jelent meg A hóhér dala címmel Gary Gilmore igaz története.


Ivott, füvezett, nagy volt a pofája, mint mondják róla. Az élet sokféle jóból áll. Hatszor nősült, kilenc gyereke született. Na igen. Amerikai. Szélsebesen nősülnek, válnak. Amerikai író megteheti Magyar író, ha nagy keservesen elszánja magát hirtelen felindulásból (hirtelen felindítja valami selymes szűrbe öltözött bűbájos), hogy otthagyja az örökasszonynak szánt örökasszonyt, gyermekei anyját, még ezerszer meggondolja, hogy ügyvédhez forduljon. Ha mégis, egyszer tán belefér. Másodszorra recseg a kerék, ropog a jég. Harmadszori ismétlés után mehet a híd alá. Ott a helye.



Norman Mailer aranyköpései:

A piálásról: "Az emberek azért isznak, hogy helyreállítsák az egójukat".
A kritikusokról: "Érdekelnek a kritikák, a lehető legközvetlenebb módon befolyásolják a pénztárcámat".
A félelemről: "A rokkantságtól félek".
A politikusokról: "Bármely politikus, amelyik először választást nyer, nagy állóképességgel rendelkezik, legalább annyira kell tisztelni, mint egy közepes profi sportolót."

Nincsenek megjegyzések: