2009. július 28., kedd

Bodzán Antal építész...

alkotása a Városi Képtár Ráckevén. Érdekessége, ami felkeltette kíváncsiságom az építész sokoldalúsága, tervező és szobrász.

sk.fotó

Saját szavaimmal nem tudnám elmondani, érzékeltetni, Ráckeve sokoldalú szépségét, természeti és művészeti gazdagságát, helyettem Losonci Miklós sorait idézem .
Ráckeve összetett mágnes. Vonz európai értékű, Mátyás korabeli gótikus görögkeleti templomával, a Savoyai-kastély barokk pompájával, Lucas Hildebrandt remekművével, a Wahner János tervezte, Bauhaus szellemiségű Ady Endre Gimnázium épületével, a benne honos első magyar iskolai képzőművészeti gyűjteményével, az Ady Galéria 100 műtárgyával, vonz nemcsak az Árpád-szoborral, Sebestyén Arthúr hídvámjával, hanem Velence hangulatú vízpartjával, az Angyali és Kerekzátony szigetekkel, a Duna ringó csöndjével, a fűzfasorral hintett piaccal, - vonz immár a RÁCKEVEI KÉPTÁRRAL, mely - nem túlzás az állítás - új Nemzeti Galéria.

Elsősorban azzal, hogy klasszikus értékű műtárgyak biztosítják rangját és mértékét -, Benczúr Gyula feleségéről festett portréja, Székely Bertalan nagyszerű vázlata V. László és Czillei jelenetéről, Szinyei Merse Pál eddig kevéssé ismert őszi hangulatú erdőszéle. Mindhárom alkotást három esztendőre a Magyar Nemzeti Galéria kölcsönözte a Ráckevei Képtárnak, mely minden bizonnyal ottmarad véglegesen azáltal is, hogy e létesítmény révén a város hazánk egyik új szellemi központja lett.

Sokan fogtak össze a nemes cél megvalósulásáért. Kulcsár István polgármester teret adott Fegyó János múzeumigazgató elképzelésének, a polgárok immár egyöntetű akaratának, és Ráckeve e teremtett galériájával még inkább, áthatóan megnyitja szívünk, mozdítja elménk, értékálló cselekvésre buzdít.

Mindehhez hozzájárul Bodzán Antal építőművészeti fantáziája, aki az architektúra mesterművét valósította meg az egykori Antal Lajos villa átalakításában. Az épület elejét díszítő aluminium szobra A " FÖLD ÉS ÉG KÖZÖTT... " nevet viseli.

Nincsenek megjegyzések: