
A sulyom évelő vízi növény, termése a gesztenyéhez hasonló. A Tisza szabályozása előtt annyi volt a sulyom, hogy még ladikkal is alig lehetett közlekedni. Ma is keresik és gyűjtik, Tiszafüred környékén másodvirágzását éli, vendéglői étlapon is szerepel. Nyáron még egy kicsit zöld a sulyom, de késő ősszel már érett lesz, és ekkor élvezhető.

Képek a terebes.hu oldalról
Felhasználáskor kettévágják, finom belét kiszedik, általában mártást és sült tésztát készítenek belőle. Sulyommártás: a sulymot tisztítás után mintegy fél óráig főzzük, majd a főzőlevéből kiemeljük, kettévágjuk, belsejét kikaparjuk, diódarálón ledaráljuk és félretesszük. Tejmártást készítünk: a vajat felforrósítjuk, a hozzátett liszttel habzásig kevergetjük, hozzáöntjük a forró tejet, simára keverjük és felforraljuk. A tűzről levéve még tejföllel, mustárral ízesítjük, hozzákeverjük a ledarált sulymot és összeforraljuk. Tálalás előtt ismét felforraljuk, a tűzről levéve még tejszínnel finomítjuk. Különlegesen finom, pikáns mártás.
További inf.
http:// Sulyom
5 megjegyzés:
Ez nekem is újdonság ! A képeidet sajnos nem lehet kinagyítani. Ha beírod a Google-ba, hogy
Trapa natans - ez a latin neve-, és rákeresel a képekre, nagyon sok szép, közeli fotó van róla.
jaj,jaj... ennyire rossz lenne a helyzet ? Vagy lesz ez még rosszabb is ?- én meg épp' délelőtt olvastam a (görög) dinnyéről - (talán az ÚDN-ben?)- hogy vannak "népek", ahol a héját is megeszik... :-) :-)
A görögdinnye héja megfelelően konzerválva /kandírozva/ nagyon finom, én már ettem !
???Nyaraltok ??? Remélem !!!
Hiányolom a postokat ! Tessék szíves lenni az aggódókat tájékoztatni ! :-)
Én Móra Ferenctől hallottam róla.
Megjegyzés küldése