2009. július 9., csütörtök

Vizicsirke ahogy mifelénk hívják...

A szárcsa (Fulica atra) a madarak osztályának darualakúak (Gruiformes) rendjébe, a guvatfélék (Rallidae) családjába tartozó faj.

Európában és Közép-Ázsiában költ, Afrikában, Dél-Ázsiában és Ausztráliában előfordul, illetve telel.
Sikvidéki tavakon él, a hegyvidéket kerüli.
Testhossz 36-38 centiméter, szárnyfesztávolság 70-80 centiméter, tömege 600-1000 gramm. Szeme világospiros, csőre és homloklemeze vakító fehér, lába ólomszínű, sarkánál pirosas sárgászöld. A tolla a fekete. Ujjain bőrlebenyek vannak, az úszás elősegítésére.
Bukómadarakkal rivalizál, több méter mélyre is leúszik táplálékáért. Vonuló madár, de a nem befagyó tavaknál áttelel. Halastavakon komoly károkat okoz.
A vízre, nádasba, nádból épített fészkében, 7-9 tojásán 21-24 napig kotlik. A fiókák fészekhagyók és kikelésük után nem sokkal követik anyukat a vízbe.
Elkülönülve...

Rekkenő hőségben jólesik egy kis szárnycsapkodás...

A kis vöröses bubjuk eltünt és szemmel láthatóan nőttek...

A tojó és kicsinyei még mindig együtt...még pelyhes a tollazatuk...

Ez a legkedvesebb fotóm ha rákatt. még a vízcseppek is jól kivehetők...üditő a látvány...

4 megjegyzés:

aranyosfodorka írta...

Az utolsó valóban nagyon jó ! Ámbár a többi se kutya, már múltkor is írtam, nem is értem, hogy "tűrnek meg" ilyen közelségben. Hacsak nem idomítottad őket :-) ?

@ x >>> írta...

Gondolom ne én adjam meg a választ a "kérdezőnek!" - ill. Pl. " Változnak az idők,- változnak a(z)... állatok is !" - Bár én továbbra is "fenntartással" olvasok sok mindent a neten... csak-csak elismerem : (az idén) sokkal több madár "visszatért" - ( bár továbbra sem hiszem,hogy a téli etetés következményeként) - Viszont eddig nem láttam ( 5 éve)- azok a (valamilyen) "rozsdafarkúak" (vagy mik )- elkezdték "enni" az egyre jobban beérő vadbodza (?) bogyókat! [-ilyesmit eddig csak ősz végén/tél kezdetén láttam ] - ( volt régebben 2 -valamilyen - fészek is... észrevettem (tegnap) - ismét készül egy fészekrakás is ! - Kész "tanulmány" lehetne, hogy (2009) miből építik ! ( = elég sok műanyag (?) szál ?- és egyéb sz**ságokból ! -) - na, de nem akarnék beleavatkozni ! - ( mint ahogy pl. a "szomszédaim" életébe se...) -

kyba írta...

Egyébként nem idomítottam, de kétség kívül a parton állandó emberjelenlét ( horgászok ) megszokást jelent számukra. Főleg akkor ha még egy kis horgászcsali maradék is akad. Talán azért nem oly ílyedősek.
Ahogy @x említi " változnak az idők, változnak az emberek is..."még kiegészíteném = alkalmazkodnak. Itt télen is összegyűlnek a híd és a vízparti piac környékén és a befagyott Duna közepén állandó úszkálásukkal biztosítják magoknak a nyílt vizet a túlélést együtt: hattyúk, szárcsák, sirályok...Tanulhatnánk mi emberek a nehéz idők átvészeléséhez hogyan kéne összetartani..stb...

vanezigy írta...

http://kisbatiz.blogspot.hu/2009/07/vizicsirke-ahogy-mifelenk-hivjak.html A vizicsirkét, hogy hívják felétek, szárcsának? Két külön faj a kettő.
Üdv.