2010. március 14., vasárnap

Mikor máskor lehetne a Pi ünnepe...

, mint minden év 03.14-én? Nem gondoltam volna, matematikai ismereteim közül a Pi, itt évfordulójának keresése közben, megünneplésének, ilyen formájával találkozom.

Pi-day, a Pi napja - március 14.
Forrás: Public DomainPi-te

Az egészen elvetemültek megemlékezhetnek a Pi pillanatról is, amelyre délután egy óra ötvenkilenc perc huszonhat másodperckor kerül sor, amikor az egybeolvasott dátum- és időpont jelölése kiadja a Pi értékét 7 tizedesig: 3,1415926.

A Pi ünnepéhez kapcsolódóan más ünnepnapok is vannak. Április 26: a Föld akkora távolságot tett meg pályáján, mint a sugara kétszerese, vagyis ha a teljes keringési utat elosztjuk a megtett úttal, akkor a Pi-t kapjuk. Július 22: 22/7 angol dátumformátumban, a Pi számításának egyik régi képlete, innen az ünnep neve: Pi Approximation Day. November 10: az év 314. napja. December 21, délután 1:13: az év 355. napjának ezen perce a Pi régi kínai közelítésének képletét idézi, a 355/113-at.

Az ünnepet Larry Shaw fizikusprofesszor ("a Pi hercege"), a San Franciso-i Exploratorium nevű természettudományi múzeum munkatársa találta ki, és először 1988-ban tartották meg az intézményben.



Hogyan ünnepeljünk? Shaw és munkatársai körbemasíroztak az épület egyik kör alakú csarnokában, majd kerek gyümölcsös pitéket (Pi-te, angolul pie...) fogyasztottak, amelyeket rendszerint meg is feliratoznak az ünnepi alkalomra. Az Exploratorium ünnepi menüjében pizzaszeletek (Pi-zza...) szerepelnek, így ez is jó az alkalomra. Március 14-én még mindig az azóta nyugdíjba vonult professzorral együtt ünnepelhet, aki ellátogat az intézménybe.

Steak and BJ Day - március 14.

A Pi-nappal esik egybe Valentin-nap macho változata, amikor is, egy hónappal a főleg nekik szánt csecsebecsékről szóló dömping után a hölgyek tehetnek a párjuk kedvére, de nem virággal, bonbonnal és szívecskés ajándéktárgyakkal, hanem sokkal közvetlenebb módon.

Az ünnepet egy bostoni rádiós műsorvezető, Tom Birdsey találta ki valamikor az ezredforduló után. Az ötlet nyomán annak egyik rajongója jegyeztette be a hivatalos weboldalt, és ugyan Birdsey a rádióban sütötte el először a poént, maga a kitalált ünnep már a weben lett népszerű. A szájtot évente több tízezren keresik fel, de ennek alapján nem tudni, valójában hányan is tarják meg a napot. Egyesek szerint egyébként március 20-án tartandó, de erről nincs bővebb információnk.

Hogyan ünnepeljünk? Ezen a napon a hölgyek feladata, hogy egy finom steakkel vendégeljék meg párjukat, és... nos, ehelyütt most nem fordítanánk le a BJ (blowjob) kifejezést, maradjunk annyiban, máshogy is legyenek kedvesek hozzá.
Még további internetes örültek pillanatairól olvashattok:
itt

3 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Érdemes volt elolvasni az ajánlott cikket - legalább megtudtam, hogy az emberi gyagyaság határtalan. Esküszöm, nem gondoltam volna, hogy vannak ilyen napok...

Névtelen írta...

Én sem tudtam erről! -(viszont a polihisztorok kora lejárt...) remélem azt is ki-ki (tudja) vagy megnézte... a Pi a Ludolf-féle szám! Ludolph van Ceulen (1540-1610) és van is vita, hogy holland vagy német matematikus volt-e ?- és ilyesmik.
*****************************
ha nem is a témához tartozik, gyorsan benyomatom ide is :
Ételek és
Fotózás
(Jól jöhet ez még...majd máskor !)

Névtelen írta...

tegnap már nem jutottam el addig, hogy ...és mi van a Pi (PI) vízzel ? :-) Mellesleg kerestem, de nem találtam a legújabb "palackos vizek" tesztelését sem,- de az más téma lenne.