2010. március 4., csütörtök

Napi szóhasználatunkban megjelenő Bibliai idézetek...

körül folyik a vita a városi fórumon. Kíváncsian figyeltem a reagálásokat. Különösen a moderátorét. Belegondoltam, hogy milyen nehéz dolga van, mert Neki teljesen független, saját vélemény nyilvánítás nélkül illik lereagálni a hozzászólókat. Végül is demokrácia van, vagy mégsem?...-mondaná x@.
Röviden az előzményekről:
Egy kis elő történet, az önkormányzat. arra az esetre, ha a várost összekötő híd javításra szorul, akkor lehetőség szerint kompolásal lehessen megoldani a közlekedést, de ehhez a megoldáshoz magán területet kell kisajátítani...stb ezt a témát feszegeti az egyik telek tulajdonos, íme az egyik zárógondolata
Vizsgálódás és alkotmányossági elmélkedések helyett az illetékes hatóság és Ráckeve Város Önkormányzata felvettek egy közös jegyzőkönyvet, már pedig ennyi terület kell, + a faház. Készült egy A4 formátumú rajz, nem szeretném megsérteni az alkotóját. A rajz egyetlen szempontot tükröz: jó pénzért mindent. A bíró mint egy kövér gilisztát, két ujja közt lobogtatta a tárgyaláson.

És az ige testté lőn.

válasz a kereszténytől
Idézet
És az ige testté lőn.
Ez nagyon durva volt ide a végére! Megsértődtem a keresztyének nevében!

telek tulajdonos
Jelzem, ez nem vallási topic. Az ige szót is kisbetűvel írtam. (Viszont az eredeti latinjára tán emlékszem.)
Jól néznénk ki, ha a kőművesek az armatúra szó használatáért megsértődnének a felvonót javító villanyszerelőre. http://www.kislexikon.hu/armatura_a.html Huh

Moderátor
Műveletlenség a szóhasználatot és az idézést keverni. Érzéketlenség az ezt sérelmezőt helyreigazítani.
A fenti idézet bizony bántó. Ha a szerző ezt elsőre nem érzékelte, a jelzésre illett volna elnézést kérnie.

Moderátorként kérem, hogy a továbbiakban tartózkodjon a - fórumszabályzattal is ellentétes - hasonló megnyilvánulásoktól.
Köszönöm.

Új hozzászoló
Péter! Elnézésedet, de nem állom meg, hogy szóvá ne tegyem, hogy nincs jogod, mint moderátor minősíteni a hozzászóló műveltségét! Sarkosan fogalmazva; az a dolgod, hogy szólj, hogy ne használjon..vagy használjon a hozzászóló. Ha a magánéletedben van olyan végzettséged, amellyel igazolni tudod, hogy birtokolsz olyan tudást/iskolát, aminek alapján minősíthetsz, akkor teheted -a normák betartásával.
Ráadásul rontod a hiteledet, hogy - moderátori szerep mögé bújva - vallási ügyet kreálsz egy talán nem hívővel szemben annak tudatában, hogy magad is -korábbi elmondásod alapján -hívő ember vagy. Sommásan fogalmazva a "gyaurt" moderálni kell, ez brutál....
Telek tulajdonos
Válasz idézettel
A szólásszabadság lényegét nem sikerült megértenie, az biztos.

A béke kedvéért: azoktól akiket zavar, elnézést kérek.
Fenntartom a jogot, hogy a magyar nyelv szerves részét képező "ige" szót kisbetűvel írjam, vagy naggyal (amit hiányolnak a sértettek). Ha a bibliából akartam volna idézni, az ominózus mondatot idézőjelbe teszem.
Azon majd magamban elgondolkodok, hogy a fenti jogszabályok ellenére létrejött közérdek - meg az ingyenes telekigény - mennyiben felel meg a tízparancsolatnak. (Bár így kommentálnák! Ne menjünk bele, mert abból vallásháború kerekedik, és miután a moderáció pártos, látszik a vége előre. És tényleg offtopic. De azért mégis...)

Második hozzászóló
Ezeket a sorokat olvasva, értelmezve, semmi kivetni valót nem találtam a telek tulajdonos kisbetűs "ige testté lőn" szavak használatára. Szerintem nincs miért elnézést kérni, ha az alábbi szöveget értelmezzük.
Padányi Bíró Márton
"Az Ige testté lőn. Azt tanítják a bölcsek, hogy az egész élő állatok testei között nincsen oly veszendő, nyomorult, erőtlen és oly számtalan nyavalyák, fájdalmak és nyomorúságok alá vettetett, és az ellenkező vágyódások s kívánságok által megvesztegettetett, romlott test, mint az ember teste, mégis, oh csudálatos méltóztatás! az az örök Ige, az a mindenható, véghetetlen isteni fölség ilyen emberi testté lött. Nincsen, nem is lehet fölségesb, mint az Isten, de ellenben semmi e világon nincsen oly gaz, oly hitván és alávaló, mint az a sár, amelybül formáltatott az ember; ehhez képest nincsen nagyobb ellenkező két dolog, mint az Isten és a bűnös ember; de már az isteni személyben öszvekapcsoltatván az istenség az emberséggel, semmi e világon nincsen oly erősen öszvefoglalva, mint ez a két természet, az Isten és az ember. (…)"

1756
Az idézet a szövegkörnyezetben megtaláható, itt:
http://vmek.niif.hu/04800/04849/html/lukacsy0031.html

Moderátor
Válasz idézettel
Idézetet írta: az első hozzászoló:
Péter! Elnézésedet, de nem állom meg, hogy szóvá ne tegyem, hogy nincs jogod, mint moderátor minősíteni a hozzászóló műveltségét! Sarkosan fogalmazva; az a dolgod, hogy szólj, hogy ne használjon..vagy használjon a hozzászóló. Ha a magánéletedben van olyan végzettséged, amellyel igazolni tudod, hogy birtokolsz olyan tudást/iskolát, aminek alapján minősíthetsz, akkor teheted -a normák betartásával.
Ráadásul rontod a hiteledet, hogy - moderátori szerep mögé bújva - vallási ügyet kreálsz egy talán nem hívővel szemben annak tudatában, hogy magad is -korábbi elmondásod alapján -hívő ember vagy. Sommásan fogalmazva a "gyaurt" moderálni kell, ez brutál....

Nem. Nem így van. A moderátor feladat ennél sokkal összetettebb. Sokszor kell olyan dolgok, kijelentések felett moderátorként átsiklani, amiket mind ember nem tudok elfogadni., Ilyenkor vitatkozom, érvelek, esetleg csak jelzem, hogy nem értek egyet.

A moderátor viszont nem vitatkozik. A moderátor nem egy demokratikus intézmény. Olyan esetekben, maikor a fórum szabályzatával ellentétes dolgot tapasztal, jelzi azt. Akkor is ha esetleg egyetértett a hozzászólással. Ilyen is volt már. Szívemből szólt a hozzászóló, de a fórumszabályzattal ellentétes volt, hát jeleznem kellett.

Észrevételek lehet tenni, de a döntés az döntés.

A konkrét ügyben inkább a visszaszólás mint az eredeti hozzászólás volt a bántó. Ennyi. Részemről lezártam.
a keresztény
Válasz
Isten nyílvánvalóan nem szorul a védelmemre, de a saját véleményemet továbbra is leírom. János apostol az Evangéliumát az ominózus idézettel kezdi, részemről, a hitem alapját képező legfontosabb tételt, senki ne idézze férgekkel kapcsolatban az isteni személy (Jézus) megtestesülésének világtörténelmi eseményét!
a telek tulajdonos úr idézzen a PTK-ból, vagy a BTK-ból, az ellen nincs kifogásom! Tartsuk tiszteletbe egymás nézeteit! Aki ateista, annak persze pitiáner kötekedés a beszólásom, annak hozzászólása nem nyom semmit a latban, röhög az egészen. Nem vagyok vallási fanatikus, de az arabok egy ilyen beszólásért bárkit feltesznek a célszemélyek listájára. (ld. a Mohamed karikaturák ügyét)

Az első hozzászoló
Válasz idézettel
Hát ezzel mit lehet kezdeni? A telek tulajdonos idézzen a Ptk-ból...Az senkit nem zavar. Meg beúszik a képbe az iszlám, reggel pedig a mai magyar valóságában épp az evangéliummal ellentétesen mutatja be a keresztyény hitet a piacon két 70 év körüli fideszaktivista, fröcsögve ordítja nekem (!), hogy piszkos szemét zsidókat és kommunistákat ki kell írtani az országból. Közben én a Civil Mozgalom jelöltjeként kampányolok értük is, mint civilek a hétköznapokban, ide értendően mások mellett a vallási nézeteket vallók, és ateisták megférését is.
Hát legalább olyan helyzet állt be, mint a telek tulajdonos-idézet megszületése után, sommásan összefoglalva;..kikérem magamnak, hogy rajtam kívül más is van a világon....ergo a föld körül forog a nap.
Műszakiként és műszaki tanárként a materiális szemlélet szerint éltem eddig is, az sem zavart soha, nem sértődtem meg, hogy többen kezdték és akartak meggyőzni már a nem materiális szemléletük igazáról. Ezért nagyon nem is értem azt az egyirányú megnyilatkozást, nehogy valaki a szájára merje venni... ettől függetlenül ateistaként is mindig azt mondtam, hogy a vallásosság nem bűn, a kultúránk része, illik megismerni, ki-ki a maga elvárásainak szintjén. És mentünk is együtt (1980-as években!!) a tanítványaimmal rengeteg templomba, történelmi-egyházi események színhelyére adózni az elődöknek, tanulni az elődöktől.
Színesíti a felzúdulásban a képet, hogy olyan XXI. századi technológiai eszközön jelenik meg a kifogás, amelyiknek az alapjait éppen azok rakták le, akik pl. az inkvizíció idején súlyos baleseteket szenvedtek....Vajon mondanák-e, hogy egyesek az ő tudásukat ne használják föl ilyen-olyan célokra...ilyen-olyan szövegkörnyezetben??
moderátorral szemben sem az volt a kifogásom, hogy moderálta az idézet miatt a telek tulajdonos-t, hanem azért, mert "nem demokratikus intézményként" nemcsak moderált, hanem minősített is..."műveletlenség"-et használt indításul. A moderátor dönt, ott a helye vagy nincs a szövegben az adott szónak, mondatnak stb, de nincs joga minősíteni. A minősítés nem moderátori feladat, szárazon dönt, igen vagy nem...ennyi a dolga, fellebbezésnek helye nincs, passz.
Moderátor
Válasz
Amen - ha szabad így fogalmaznom.

A telek tulajdonos
Válasz

Ezek után tartok tőle, hogy nem szabad. Nem kéne lejáratni a keresztény és mások hitének alapján képező szót világi vitákban. Annak meghatározott feltételek, formációk között és eseményeken van helye, egészen más kontextusban. Így azonban cinikusnak, műveletlenségnek nem helyénvalónak tartom, és mint ilyen talán még a fórumszabályzattal is ellenkezik. Huh
Vihar egy pohár vízben az "ácsok" miatt.
Pont.
A jelenlegi jogrend alapja az Alkotmány szerint:
70/A. § (1) A Magyar Köztársaság biztosítja a területén tartózkodó minden személy számára az emberi, illetve az állampolgári jogokat, bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.

(2) Az embereknek az (1) bekezdés szerinti bármilyen hátrányos megkülönböztetését a törvény szigorúan bünteti.

Ugye világos, hogy a vallásos meggyőződés, a nem vallásos (ateista) meggyőződés, a politikai hovatartozás stb. alkotmányos védelmet élvez. Ma még, amíg ez az Alkotmány.
Ha pedig ez a szöveg kikerül, akkor itt a fasizmus, és a jóisten óvjon mindenkit, mert egymásnak esik a nemzet. És nem fogjuk tudni eldönteni, ki kezdte.

Mindezt csak ezért írom, hogy a moderáció figyeljen arra, milyen folyamatokat támogat.

moderátor
Válasz
Köszönöm, fokozottan oda fogok figyelni.

Itt a vége fuss el véle, kuporogj a közepébe...!



Mi a mese tanulsága, Rátok bízom.
Akkor még nem is említettem a "S, lőn világosság... bibliai gondolatot vagy ehhez hasonlókat ami szinte már mindennapivá konyhanyelvé vált.

5 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Ha megkérdeznéd, hogy sírni, vagy nevetni való kedvem van-e a post elolvasása után, bizony bevallom, inkább sírnék. EZ MA MAGYARORSZÁG. Talán nem is kellene többet mondanom.
Van a szövegnek több olyan részlete is, amihez lenne kedvem kommentárokat fűzni - de minek ?
Teljesen reménytelen ez az egész...

Névtelen írta...

Hozzászólásom oka (talán) csak a "személyes érintettségem" (?) vagy mi. (említve lettem) OK ! Mivel (-ha jól értem ?-) ehhez a témához hozzá szabad szólni... (nem úgy mint a repkedő galambokhoz...) - talán érdemes ezt elolvasni !
Mi magyarok vagyunk ilyenek
Olvasom benne : Türelmet kell(ene)tanúsítanunk egymás iránt ! [-és még nagyon sok egyéb mást is kellene...] - Valahogy... nekem... különösebb problémám ezzel sincs ! Lehet - azért - mert nagy rendszerességgel nézem a (helyi) önkormányzati üléseket (tv.) gyakran 6-7-8 órás (ha nem több) -hallottam én már ennél cifrábbat is ! :-) :-)

Névtelen írta...

Látszólag nem tartozik a témához,- csak azért ajánlom, mert vannak benne "okos gondolatok." (is) - bár nem kell mindent elhinni!
Nem árt tudni (?)

Névtelen írta...

Nem sikerült !- talán majd így ?
Nem árt tudni ?
Ha így sem működne, akkor a cím (Googleba írva)
Google-függés,bannervakság,a webes olvasás titkai

kyba írta...

@x-nek köszönöm a két nagyon értékes ajánlott cikket. Különösen a Keresztyén vagy keresztény? címűt.