2010. március 18., csütörtök

Tudtátok?

Még mielőtt valaki időeltolódást vélne felfedezni nálam, annak megnyugtatására jelezem nincs semmi bajom, de ezt a postot feltétlen megakartam Veletek osztani. Tudjátok jobb későn mint soha!

Kokárdánk eredete
A nemzeti színekből készült rózsaalakú szalagcsokrot XIII. Lajos uralkodásától (1610-1643) kezdték használni Franciaországban, magyar neve francia ősének a "cocarde"-nak magyarosított változata. A kokárda a francia forradalom után trikolórként maradt a nemzetük jelképe.

kokarda.jpg

Piros-fehér nemzeti színeink címerünk vörös-ezüst pólyáiból (sávjaiból) származnak, mely az árpádok ősi címerére utal míg a zöld szín a a kettőskeresztet tartó hármasdombot jelképezi. Hivatalosan a hármas színkombináció Mátyás idejében tűnik fel egy pecsétnyomón, de elterjedté és népszerűvé majd csak a reformkorban válik. Az 1832-36. évi országgyűléstől törekednek hivatalossá tételére. A márciusi 15-i forradalommal kezdődően hangzanak el követelések a császári jelképek és színek magyarra történő felváltásáról, melyet végül az áprilisi törvények XXI. törvénycikke is kimond.
A hagyomány szerint Petőfi Szendrei Júliától, Jókai Laborfalvi Rózától kap kokárdát a forradalom estéjén. (Hiába, ezek a csajok...) Tavasszal meg is történik a magyar színhármas bevezetése, a kokárda gyorsan elterjed a katonák körében. Gyakran előfordult a fordított színsorrend is, végül a mostani verzió terjedt el. A szabadságharcban zászlóként még nem használták a trikolórt, a korabeli zászlókon a szegély farkasfogai mutatták a nemzeti színeket.

A kommunista diktatúra évei alatt nem szívlelték a nemzeti színekből álló rózsát, ezért használata negatív következményeket vont maga után. Manapság ilyen elvileg nem fenyeget, azonban mintha az utóbbi években egyre kevesebben tűznék fel a kokárdát március 15-én, mintha az valami avitt, ódivatú, vagy kirekesztő tartalmú lenne. Ideje beengedni a friss levegőt az áporodott gondolatok közé, politika irányzatok jönnek-mennek, de a nemzet és a szép hagyományok megmaradnak. Elő hát a kokárdát, melynek színei a néphagyomány szerint a következőt jelentik:

PIROS - erő, FEHÉR - hűség, erkölcs, ZÖLD - remény!

További inf.itt

4 megjegyzés:

Ábrahám Exit Béla írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Ábrahám Exit Béla írta...

Nekem van egy gyöngyből fűzött kokárdám, amit pár éve ajándékba kaptam. Az ünnepélyeken mindig azt tűzöm ki az ingemre.
(az előbb diszlexiásan gépeltem)

Névtelen írta...

(Kerülném a "politikát!"- elég jól emlékezhetünk (...) miért is csökkent (napjainkban) a kokárdát viselők száma. Na, de hagyjam!)
Mellesleg kedvelt kérdésem, (ha már a magyar állampolgársági "vizsgán" is tudni kell ?) A három szín jelentése ?... :-)
Sajnos, erről megfeledkeztem ! - esetleg a kenyérsütőknek ajánlom!
Kevésbé ismert recept?

kyba írta...

Exit a gyöngyös kokárdát nagyon jónak tartom, mert nem kevés munkával készült,dicséretes aki hordja.Diszlexiához:Velem is előfordul, hogy felcserélem a betűket, mindkét kezes vagyok, persze evéshez, íráshoz a jobb kezemet használom.

@x Szent Patrikról olvastam az Írek védőszentjéről, de nagyon sok információt tudtam meg az ajánlott linkből , külön örülök a kenyér receptnek, kipróbálom.Azért ezek az Írek igen csak megadják a módját a reggelinek...májas-véres hurka...