2010. március 18., csütörtök

„Ne vedd, védd!”...

sk.fotó

Nem is olyan régen kaptam egy pár szál hóvirágot ( Magyarországon, 10.000.-Ft/szál, aki természetvédelmi területről szedi ). Ez a kis csokor a saját telepítésű erdőből származik. Tavalyi évben fotót kaptam róla, de ez is épen olyan kedvesnek értékeltem mint az igazit. Végül is az erdőmérnök aki az erdejét gondozza, felelős az elültetett növényeiért így nyilatkozott:- Rengeteg a hóvirág, fehér pázsitként takarja a földet, időnként ritkítani kell". A törvény a tömegesen leszedett, barbár módon letarolt, pénzbeli haszonra tévőket bünteti.

sk.fotó

Szaporítsunk hóvirágot!
A fehér kis bóbitásokról úgy tudjuk, hogy az erdőben őshonosak. Ám e tény már vagy száz éve megdőlt, legalábbis akkor, amikor angol kertészek továbbnemesítették a vadóc kis hóvirágokat.

Mára nyolcféle hóvirágfajtát ismernek a kertészek, megkülönböztetve őket a bókoló virágjuk formájától, méretétől és virágzási idejüktől. Gyakran látni mostanság falusi házak kiskertjeiben is nyiladozó hóvirágokat. Persze ezek csoportját csakis a legritkább esetekben szedik szét, pedig ez a hóvirág szaporításának az első lépése. Lássuk csak:
1. Elvirágzás után közvetlenül locsoljuk meg alaposan öntözőkannával.
2. Egy-két óra elteltével ritka fogú vasvillával szúrjunk a virágcsoport közé. Lehet, hogy egy-két virághagyma áldozatul esik, de ne bánkódjunk miatta, hisz' következő tavaszra annál szebb lesz a szaporítványunk.
3. Szedjük szét egyesével a földlabdás virághagymákat. A hóvirág az amarilliszfélék családjába tartozik, tehát a legértékesebb része mégiscsak a hagyma.
4. Az újabb kis hóvirágcsoport kialakításához egy helyre ültessünk vissza 4-6 tövet, 5 centiméterre egymástól és ugyanilyen mélyre. A hagyma szaporodásnak indul, s tavaszra mindegyikből kettő-három virág lesz. A hóvirágos kis sziget azonban egy idő után nem szaporodik tovább, ezért ezt a munkát 2-3 évente meg kell ismételni.

Hová ültessük?
Déli fekvésű, szélvédett helyeken már decemberben is nyíló hóvirágunk lehet. Ha a virág természetes körülményeit szeretnénk biztosítani, akkor ültessük fa alá, a mohás oldalra. Csoportokban szívet vidító tavaszi látványt nyújt. Ráadásul semmilyen gondozást nem igényel.
Részlet itt

Zelk Zoltán: Hóvirág

Jó, hogy látlak hóvirág
Megkérdezem tőled
Mi hírt hoztál? Mit üzensz
erdőnek, mezőnek?

Szedd a szárnyad szaporán
vidd a hírt madárka
Útra kelt már a tavasz
itt lesz nemsokára.

2 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Nekem kertészboltban vett hóvirágom van - pár évvel ezelőtt ott (is) lehetett kapni. Teljesen "normális" olyan,mint az erdei. Azt nem tudtam, hogy a tovább-szaporodás érdekében ritkítani és szétültetni kell.
Na, majd idén !

kyba írta...

tegnap próbáltam venni a gazdaboltba, de ősszel van az ültetés ideje, tehát akkor lesz majd kapható.
Szerintem az ibolyánál is a tőelosztással lehet frissíteni, hogy szép egyedek fejlődjenek.