2009. május 10., vasárnap

Bodza ital hű, de finom...

Egy "vérnyomás emelő" nap levezetésére, délutáni kerékpározásra szántam el magam.
Kellemes délutáni barangolásom közben az erdőszéli bokrok között fedeztem fel a még alig nyiladozó bodzavirágot.



Eszembe jutott, hogy milyen régen is ittam saját készítésű itókát. Volt amikor már későn jutott eszembe és a fekete bogarak miatt már nem volt kedvem hozzá így készítéséről lemondtam.
Az idén viszont idejében érkeztem.

Tudom ahány ház annyi szokás, én így készítem:

AZ 5 literes befőttesüveget kb egynegyedig megtöltjük bodzavirággal.
A hosszabb szárát (illetve amennyire tudjuk) levágjuk és egymásra halmozzuk a virágokat. Minél több, annál finomabb.
Vigyázzunk, hogy felesleges fehérje tartalmú egyedeket (értsd:bogarak) ne tegyünk adaléknak az üvegbe.

3-4 citromot, felkarikázunk és rászórjuk a virágokra, majd 3/4 l. citromlével felöntjük.
Közben egy nagy fazékban az 5 literes üveghez (bele kalkulálva a citromlevet)és annak megfelelő mennyiségű vizet felteszünk forrni.
Én csak 1kg kristálycukrot szórok bele. Így nem lesz igazán szörpszirup, de elég édes lesz. (ízlés szerint lehet adagolni a cukrot)
Ahogy forrósodni kezd a víz, a cukor olvadozni fog. Vigyázat! Kavargatni kell, mert az edény aljára leragadhat a cukor kavarás nélkül.
Ha a cukrosvíz felforrt, óvatosan, merőkanalanként lelocsoljuk a virágokat és a citromot. Más szóval, feltöltjük a nagy üveget.
Egy kistányérral letakarjuk. Jobb esetben kirakjuk az erkélyre a napra fortyogni, érlelődni. 2 nap múlva leszűrjük, palackozzuk. A palackokat a hűtőben tárolhatjuk. Nyáron nagyon kellemes frissítőként szolgál!
Ezt az adagot 2/3-ad rész bodzaital, 1/3-ad rész ásványvíz hozzáadásával fogyasztom:

7 megjegyzés:

amari írta...

Továbbfejlesztett javaslatom: ha elkészült a szörpöd (amiből én kicsit erősebb variációt készítek, = több virág, több cukor, kevesebb lé, így valami "koncentrátum" félét kapok, amit vízzel lehet hígítani) - szóval ezt a szörpöt én elkészülte után felforralom, üvegekbe töltöm, s száraz dunsztba teszem. Évekig eláll. Most ittam meg egy üveg 2007-est, semmi baja. Én is tervezek egyébként bodzaszedést, de még az én lelőhelyemen sem nyílt ki teljesen.

@x írta...

(2.) Bocs' -én pedig csak arra emlékeztetek ( ?) - lehetőleg a "benzingőzös" / poros ...stb. útszakaszok közeléből nem szedni!
( Pl. én is lepermeteztem(!) a szomszédom bodzáját... amiről ő vagy tud, vagy nem.) -
Illetve : olvasom a www.bama.hu - ban : valamilyen "Barkas-boltok" nyílnak Pécsett ( út szélén... autóról árulnak - stb.) hát.... majd nem feledni a jó sok rárakódó (?) "mérget" !
Demagóg szövegemért bocs' ! - Hisz' való igaz, ki "két végén égeti a gyertyát" annak meg mindegy...

amari írta...

Hawah-hoz is bekommenteltem, itt van sok jó bodzás recept: http://www.terebess.hu/tiszaorveny/vadon/bodza.html

Ábrahám Exit Béla írta...

Kedvet kaptam a bodzaszörphöz! :-)
Szombaton a Sió partján begyűjtök egy adagot.

kyba írta...

Köszönöm a sok jó receptet,tanácsot:-)
A Sió partja pedig nagyon megfelelő a bodzaszedésre.

@ x >> írta...

Lehet szeretni, lehet utálni, de szó nélkül hagyni vétek lenne ? )
Bővebben :
http://nol.hu/ajanlo/lap-20090512-200905121-6 (Bár itt nem működik ) - Google
(Heller Ágnes 80 éves )

amari írta...

Nocsak nocsak...Miért ez a nagy hallgatás ?
Bodzát mentél szedni ?