2009. szeptember 28., hétfő

Caravaggio festő

(er.: Michelangelo Merisi vagy Amerighi; Lombardia, Caravaggio, 1573. szeptember 28. – Porto Ercole, 1610. július 18.) itáliai festő, aki korának művészeti elvárásai ellen lázadva vált a manierizmus, valamint a 17. század eleji naturalisztikus ábrázolás iskolateremtő képviselőjévé.

Gyümölcsös kosár (1596)

Művészete
Itáliában Caravaggio korában a festészet két nagy vonulata volt a jellemző: az egyik a tridenti zsinat szigorú előírásait ridegen követő művészet, a másik a könnyed felszínesség. Caravaggio nem hódolt be egyiknek sem, és makacsul járta a maga útját. Mivel modellre nem volt pénze, első képei önarcképek, vagy barátait kérte fel modellnek. Már első ismert művei is kitűntek témaválasztásukkal és a valóság visszaadásának különlegességével. A látvány egészét felölelő festmények újszerűségét az előkelő római körök nehezen fogadták el. De voltak festményei, amelyeken Caravaggio egyéni stílusa még nem jelentkezett a maga teljességében, így könnyebben talált utat a közönséghez.


Bűnbánó Magdolna (1593–1594)
Első egész alakos képe is feltűnést keltett, hiszen a Bűnbánó Magdolnát nem a megszokott pátosszal vagy érzékiséggel keltette életre. Caravaggio Magdolnája egy szomorú, magába roskadt parasztlány, aki sírva üldögél a nem rá illő cifra ruhában. A Jövendőmondó című képe szinte kettős portré, és itt jelenik meg először a Caravaggióra oly jellemző semleges, elmosódó háttér. Csendéletei is elütöttek az addig elfogadottól. A Gyümölcsös kosárban féregrágta, közönséges gyümölcsök vannak minden csillogás, előkelősködés nélkül.

Caravaggio

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

(Jó téma, mert ha ez nincs, akkor mikor /kinek mondhatnám el a következőket? ) :-) [Ám nevezzetek "rosszindulatúnak" (?)- mindig is "érdekelt", hogy' a "jó büdös francba" voltak képesek 4-500 éve (vagy több) pl. festmények megalkotására ?
Ma már meg nem mondom, filmben láttam ?- vagy a "Mindentudás Egyetem" előadásán ?- milyen "eszközöket" használ(hat)tak a festők, pl. portré készítésénél, ill. más munkák során is.
Hogy érthetőbb legyen a dolog,- pl. írjátok be a Googleba : Caravaggio az egyik első fényképész ? - ( ami nem biztos,hogy igaz, ill. értékéből nem von le ! - de csak-csak volt (anno) ilyesmi is ! )

Névtelen írta...

Caravaggio
Kedvelt mondásom : " a polihisztorok kora lejárt"... (napjainkban ott a net!...)- de eléggé elkedvetlenítő megtapasztalni, hogy mennyi mindent elfelejt az ember. (én) -
(Az is igaz, (?) - bizonyára sokkal kevesebben vannak azok, kik pl. festményeket nézegetve azon törik fejüket, mi benne a "turpisság" ? - (hadd' ne soroljak példákat!) -

kyba írta...

Névtelen-nek, pontosan ilyen gondolatok foglalkoztattak engem is. Mikor ránézek pl. a gyümölcsös tálra (főleg kinagyítva) olyan érzésem támadt, mintha fotót néznék. Elbűvöl az a tudat milyen fantasztikus dolgokra képes az ember a szépség a mulandóság és az élet továbbéltetésére, megörökítésére.