2009. szeptember 15., kedd

Saját készítésű kerti tó...

ott ahol természetes vízi életettel, csak hosszú kilométerek megtételével találkozhatunk. Ez a kert is valaha szőlő termesztés, gazdálkodás, földművelés színtere volt. A fiatalok beköltözése után sok-sok munkával alakították saját igényük szerint. A talajra jellemző homokos részt a por felhők megkötésére no meg a három gyerek játszóhely kialakítására maradt a füvesítés. Ahogy nőttek a gyerekek egyre többet jártak vízpart mellé horgászni, így alakult ki a kis tó iránti igény...
Nekifogtak és megvalósították a "mini" vízi világot...( sokszor kerül nagy hal is, no persze csak átmenetileg ) az aranyhalak közé.

sk.fotó

sk.fotó

sk.fotó

sk.fotó

7 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Ha ezeket a fotókat most készítetted, akkor a smaragdzöld füvet látva
1. irigykedem,
2. elgondolkodom azon, mennyi lehetett a vízszámlátok... Gyönyörű a tó is, a kert is, igazán irigylésre méltó.
Mit csináltok télen a halakkal ?

kyba írta...

A kettő felső kép nyárközepén a többi alsók pedig tavasszal ezeken még kicsi a nád.
A vízszámlát nem befolyásolja, mert fúrt kútból locsolnak szivattyú segítségével és töltik a tavat ( ha szükséges).
Télen bent a tóban telelnek a halak, csak ha befagy akkor kell egy kis léket vágni.

Névtelen írta...

Reménykedem, hogy látja/olvassa @hawah is ! Sokat próbálkoztam már... (nem sikerült) - magam is benyomattam valahová a kerti tavak készítése - (és ami aktuálisabb) a késő őszi munkálatok a kerti tóval - témájú cikkeket.
Sokat kell visszatekerni (régebbi anyagokhoz) de kb. ebben van :
http://nol.hu/megmondok/czaunerpeter/ - (Na, de látom, hogy @kisbatiz-éknak már semmi szükségük rá !) Nem semmi a tavatok ! - ( Ha-ha-ha--- és a fúrt kút be van jelentve ? :-) :-) - és egyéb rendeletek/előírások stb. a kutakra ! - Bocs' )

Névtelen írta...

kerti tó (1)

Kerti tó (2)

[ majd vigyázni !- az élővizekben is sok az antibiotikum, - fogamzásgátló maradék...stb. nehogy csupa fiú hal legyen, vagy leány ?... ] :-)
Remélem tudjátok (?) - egyes városokban a csapadékvizet ( pl. háztetőről lefolyó- stb.) sem szabad az utcai csatornahálózatba vezetni! ill. fizetni kell(ene) érte... ( pl. Szeged... meg a Google ) - utcánkban pl. ellenőrizte is a P.Vízmű...
Na, ez sem akart riogatás lenni...

Névtelen írta...

Savanyúcukor ! Melléütöttem, -
Kerti tó (1)
Valahogy a másik sem működik ?- bocs'

kyba írta...

Talán még nem ért el az urbánus agyon szabályozás Bp.-től 40 km-relévő nagyközségbe, ahol a fiamék laknak. Itt nem hozták helyi rendeletbe (legalább is nem tudok róla ) a fúrt kút bejelentését, ami már harminc éve megvan.
Igen a tavat is ápolni kell, különböző tisztítási,algamentesítő, oxigén ellátási, ( szökő kút )betelepítésével. Évenkénti tavaszi nagytakarítással. Olyankor a víz lecserélése és az oldalfalak letisztítása történik. Van vele munka, de megéri.

Unknown írta...

Kedves névtelen olvastam és be is tettem a kommentedet aztán. Mi nem is vezetjük (a nem létező) csatornába az esővizet, helyette jól összegyűjtjük és azzal locsolunk. Drága kincs az! Nem adjuk a csatornásoknak csak úgy. :)