2009. szeptember 10., csütörtök

“A tejbe hullott manna”...

Egy kis kefirtörténet



A kultúr-termékek (mint például a kefir) kutatása során az 1980-as évek elején a kutatók egy különleges kivonatra akadtak. Ez megmagyarázta a microbiológusok sikertelen próbálkozásait, amikor kefir magokat próbáltak előállítani „nem létező magokból”.
A sikertelenségek után a mikrobiológusok a Kaukázusiakhoz fordultak, megkérdezve tőlük, hogyan készítették az eredeti kefirmagokat. Erre ők azt felelték, hogy „Isten adományozta nekik, több mint 1000 évvel ezelőtt”, ami tőlük eléggé helyénvaló válasz volt.

Lehetséges, hogy a kefir mag nem más, mint a “tejbe hullott manna”?

Nos, mi volt tulajdonképpen az a bizonyos manna? Amit a Tóra egyszer olyan ízűnek titulál, mint a mézeslepény, másszor, meg mint az olajos pogácsa.

Az igazság az, hogy nem tudjuk. Itt a legracionalistább exegéta is felemeli a kezét, “megadja magát” és azt mondja, hogy ez egy isteni csoda volt, amit nem értünk a mai napig. Minden természetes magyarázat sántít.

Mivel nincs racionális magyarázat - jönnek a Midrások. Nemcsak maga a manna jövetele 40 éven keresztül volt a csoda - hanem rengeteg csoda történt a mannával és körülötte, használat közben is. Elsősorban az, hogy mindenki azt az ízt érezte benne, amit akart, vagyis ha valaki a manna evése közben töltött káposztára gondolt - akkor azt érezte, érzékszervei által, hogy töltött káposztát eszik. Csecsemők az anyatejjel mintha mézet szívtak magukba, a fiataloknak olyan volt, mint a kenyér és az öregeknek, mint az olajos pogácsa. Azonkívül a manna légies volt, nem tartalmazott salakot és ennélfogva, aki csak azt ette - nem kellett ürítenie. Később a panaszkodó héberek ezt is nehezményezték.

“A próféta itala”

Úgy tartják, hogy Kaukázusi- hegység közelében élő ortodox törzsek Mohamed prófétától kapták a kefir magokat, amikor a próféta kb. 1400 évvel ezelőtt a térségen keresztül haladt át. Azt mondják, hogy ezek a népek a kefir magokat “Mohamed próféta magjainak”, magát a kefirt, pedig „A próféta italának” nevezik. Így egy egyszerű és logikus kérdés vetődik fel. Hogyan és honnan szerezte Mohamed próféta az eredeti kefir magokat?
kefirlap.hu

3 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Milyen jó kis leírást találtál ! Én ezt nem is olvastam - eddig - pedig néhány alkalommal benéztem a kefír lapra.
Ami azt illeti, valóban különös teremtménye a Jóistenek. Sokszor jutott eszembe, reggel, amikor átmosom, hogy de jó is lenne egyszer mikroszkóppal megnézni, biztos érdekes lenne közelebbről is.

Névtelen írta...

Most csak röviden, mert valamilyen hiba van a gépemmel ?- nem sikerül a kommentelés több helyen ?-
A mézről csak annyit, hogy olvassátok el a hírt
cím : Sertéseknek való antibiotikum a mézben. ( mézeslepény miatt jutott eszembe )
Ajánlott hír : Googleba írva

Névtelen írta...

Úgy emlékszem (?)- ez nem olyan blog, hogyha ideírom a linket (?) - akkor működik !
Mivel többen is szeretnek ételeket fotózni, itt van egy kis segítség :
http://nol.hu/ajanlo/20090910-az_etelsminkes
Gondolom, Googleba írva, ott lesz az egész cikk ! Ötleteket hasznosítani ! :-) :-)