2009. szeptember 3., csütörtök

Cserepes mirtusz virág...

amit 3 éve ápolgatok. Most jött el az ideje, hogy megörvendeztetett porcelánhoz hasonlítható virágával.

sk.fotó


Mirtusz: Szerelem, a házasság héber jelképe. A mirtusz neve héberül „eszter”, azaz csillag, s mivel fehér és öt szirma van, Vénusz szimbóluma. Jelentése virágnyelven: „Örökké zöld marad, mert a hű szerelem fonta koszorúk nem hervadnak el soha.”, szüzesség. Az Úr adjon téged nekem.
Babilonban ez a virág volt az ünnepek dísze, a görögség Aphrodité virágának tartotta, a zsidóság kultikus virága volt. A tisztaság és a tiszta szerelem szimbólumaként lett belőle a menyasszonyi koszorút alkotó virág. Esküvői virágként, nem csak a csokrok, hanem a fejdíszek és más kiegészítő elemek elengedhetetlen kelléke. A menyasszony szüzességét, érintetlenségét jelképezi. A női ártatlanság virága. Olaja gyógyerejű, afrodiziákumként is ismert. Fürtjei – mint minden dolog, amiből sok van – a még szűz menyasszony termékenységét is jelképezi, így ez a virág, noha a szüzesség egyik legősibb jelképe, a termékenységet is magában hordja.

2 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Hogy mik vannak ! Kicsit bóklászva a neten látom, mások is nevezik a lefotózott virágot mirtusznak - holott ez tévedés, mert ez a viaszvirág ! A wikiben itt lehet résztletesen olvasni róluk. Fotók is vannak a biztonság kedvéért.


http://hu.wikipedia.org/wiki/Viaszvir%C3%A1g

http://hu.wikipedia.org/wiki/Mirtusz

kyba írta...

Köszönöm a segítséget, én is láttam a mirtusznak a bokor változatát, és elhittem, hogy a cserepes változata a képen látható virágom. Így már tudom, a segítségeddel, hogy tévedtem és valóban viaszvirágom nyílt.