2009. szeptember 17., csütörtök

Pátzay Pál aki formaemlékeiből építette fel szobrait

Pátzay Pál (Kapuvár, 1896. szeptember 17. – Budapest, 1979. szeptember 14.) magyar szobrászművész, éremművész, kétszeres Kossuth-díjas, a Magyar Népköztársaság kiváló művésze (1952), az MTA levelező tagja.



Pécsett, az úgynevezett Sétatér délnyugati részében állították fel Pátzay Pál Nővérek című szobrát, 1946-ban. Az alkotó először kis méretben mintázta meg a kétalakos kompozíciót, a pécsi változat később 1942-ben készült. Alacsony, fehér színű kőtalapzaton áll, a rusztikus felületű, sárgás színhatású mészkőszobor. A szorosan egymáshoz simuló két nőalak szinte eggyé forr. A fiatalabb nővér kissé a háttérbe húzódik, jobb karjával átöleli testvérét, fejét vállára hajtja. Az idősebb álmodozó tekintettel néz, arca nővére hajához simul. Mindkettejük ruházata hosszú, derékban övvel összefogott, enyhén redőzött. A Nővérek a művész legjelentősebb alkotása.
KERESTEM az alábbi Bűntudat c. alkotását nem találtam róla semmi információt...

Bűntudat - Madách-emlékmű terve (1938)
Művészetéről így vallott Kassák Lajosnak: "Az a vágy él bennem, hogy a mű olyan erőegység legyen, amely hatalmába keríti az embert. ...én, aki emberi figurákat mintázok, évtizedek óta nem állítottam magam elé modellt. Formaemlékeim vannak és azokból építem össze szobraimat, úgy, hogy kielégüljek és kifejeződjem általuk. Többet nem akarok, de nem is akarhatok, mert hiszen ez már majdnem minden."
inf: wikipedia

Válogatás Pátzay Pál munkáiból

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szép és jó !- meg minden ! Elismerés @kisbatiz-nak, hogy ilyesmikre gondolt /írt róla - és egyebek.
Persze,- az említett szobor közelében (szemben ?) a pécsi Leőwey Klára Gimnázium... melyről a szoborban gyönyörködőknek nem kell tudniuk ! ( keressed a neten, ha akarod !) -gondolom, a szobor közelében lévő többi műalkotás meg a http://www.szoborlap.hu/ - n (?) -
Fiataloknak : ha sétálnátok arra ,- (pl. a közelben - ma este - (csütörtök) GOLESTAN koncert.... mosóport /mosószert NE öntsetek a szökőkútba ! - Kösz" :-) :-)

Névtelen írta...

És ezért is bocs' mindenkitől,- de -lehet,hogy holnapra elfelejteném,- (?)
Nádor mindörökké
Kis keresgéléssel ( Google) megtalálható, hogy jelenleg milyen kiállítás nézhető meg ott ?- ( állítólag "időnként" cserélik az "anyagot" ?- stb.

aranyos fodorka írta...

Hol bukkantál rá végül is a Bűntudat fotójára ? Mert nekiláttam én is keresgélni, ráment egy csomó időm, s igazat kellet végül adnom, sehol, semmi....

kyba írta...

Aranyos innen vettem a Bűntudat c. alkotást
http://www.bibl.u-szeged.hu/ha/muveszet/patzay/patzay.html

kyba írta...

Válogatás Pátzay Pál munkáiból