2009. szeptember 29., kedd

Szent Mihály főangyal



A legenda szerint miután Isten megteremtette az angyalokat, közölte velük igéjének személyes egyesülését az emberrel. Ezt a legfőbb angyal, a fény hordozója, Lucifer magának kívánta. Ezzel magyarázható Lucifer gyűlölete, aki fellázadt az Isten ellen, és olyan akart lenni, mint az Isten. Mivel több angyal is Lucifer pártjára állt, harc kezdődött az égben.

A hűséges angyalokat vezető főangyal letaszította az égből Lucifert a pokolba. Így lett Szent Mihály arkangyal az egyház védelmezője, a mennyei seregek fejedelme, a hit angyala. Őt tartják a hűség, az alázat, a halál, és más utolsó dolgok védőjének is. Ezért ő a hét utolsó napjának, a vasárnapnak is angyala, és a nap utolsó órájának, az éjfél előtti órának.

Szent Mihály egyike annak a hét főangyalnak, akik Isten trónja körül állnak. Közülük háromnak a nevét ismerjük: Mihály, Gábor, Rafael. Mihály lett a mennyei seregek vezére, ezért ábrázolják őt lovagnak, páncélos vitéznek, aki lándzsájával ledöfi a sátánt. Szent Mihály ott van a haldoklók mellett is, segíti őket, elkíséri a túlvilágra, innen a szókapcsolat: Szent Mihály lova. A tisztítótűzben vigasztalja a szenvedő lelkeket, és ő teszi mérlegre az ember jócselekedeteit és gonoszságait.

Hol Krisztus társaságában, hol pedig önállóan, két kezében karddal, lába alatt a sátánnal, mérleggel jelenik meg a középkori templomok, kápolnák kapubejárata fölött, bent a diadalíveken, szentségtartókon, festményeken.

Ünnepnapja: szeptember 29.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Kicsi nevelőfalum templomának névadó szentje.

Névtelen írta...

( Bocs', ha ...időm rövidsége miatt nem "keresek" újabb kifejezéseket : "jó téma" ! )
Szerintem azért (egoista) (?) - igen sokáig [hosszú ideig] - úgy hittem /tudtam : az angyalok = "leányok"... majd /későbbiekben : ("hozzáolvasva"...) megtudtam, hogy milyen "rendfokozatuk" (!) (?) - van az angyaloknak- ( bár nekem bővel elegendő volt, hogy a katonai/rendőri és egyéb rendfokozatokkal "tisztában" kellett lennem... ( bár "leszerelésem" óta - azok is változtak...) -
[ Most nem áll módomban egy könyvet is ajánlanom... sem címét/sem íróját emlékezetből nem tudom felidézni - ( persze, orosz író...) - talán majd máskor ! - ]