2009. október 25., vasárnap

"Az édeskömény ... kellemes melegséget és jó vért ád, jó emésztést okoz"

- mondja Szent Hildegárd, és azzal folytatja, hogy haszonnal lehet más növények mellé adni gyógyszerekben. Önállóan is hasznos, ha a növényt vagy a magját naponta éhgyomorra fogyasztják, "csökkenti a rossz nyálkát és a rothadásokat, elnyomja a lélegzet kellemetlen szagát, és a szemeket tisztán látóvá teszi". Ha a beteg gyomrából kell a rossz nyálkát kiűzni, az édesköményt kétszer annyi lestyánnal és csalánnal kell összekeverni, és liszttel vagy kenyérrel ebből "ételt készíteni". Melankólia ellen a pépesre tört édesköménnyel kell a beteg homlokát, halántékát, mellkasát és gyomrát bedörzsölni.



Egy univerzális receptet érdemes szó szerint idézni: "Vegyen az ember édesköménymagot, fele annyi galangagyökeret, a galangagyökér felényi boszorkányfüvet és annak felényi hölgymált, együtt törje ezeket porrá és szűrje át egy kendőn, és néhány órával ebéd után szórja ezt a port meleg, de nem forró borba és igya meg. És ez a por az egészséges embert egészségesen tartja, a beteget azonban megerősíti, rendben tarja az emésztést és erőt kölcsönöz, jó és szép arcszínt ad, és minden embernek használ, ha megeszi, függetlenül attól, hogy egészséges avagy beteg".

KLASSZIKUS RECEPTEK

Dioszkoridész szerint "A édesköményt görögül Marathron-nak, latinul Foeniculum-nak hívják. Füve vagy magjai árpakásával megéve vagy főzete megiva jó a vesék és a hólyag bajaira, mivel hajtja a húgyot, borban megiva is jó. Jó kígyómarásra és hajtja az asszonyok hószámát. Hideg vízzel megiva enyhíti a gyomor émelygését és forróságát lázas betegeknél. A gyökere megtörve, mézzel tapaszként feltéve gyógyítja a kutyaharapást. Az édeskömény szárának és leveleinek nedvét kipréselik, napon megszárítják és a látást élesítő gyógyszerekhez adják. A friss, zöld magok nedvét is kipréselik, az ágakét és levelekét is, ugyanarra jók. A gyökerekből is nedvet préselnek, amikor a levelek kezdenek kifejlődni. Hispániában napnyugta felé eső része mézgához hasonló nedvet ereszt magából, mivel a lakosok középen megvágják a szárat, amikor virágzik és tűz fölé is tartják, hogy a forróság miatt annál könnyebben izzadja ki a mézgát, mely szemgyógyszerként a nedvnél sokkal erősebb."

Plinius elsősorban szemgyógyszerként írja le: "Az édesköményt az tette híressé és azt tartották róla, hogy az a kígyó amelyik megízleli, levedli a régi bőrét, sőt leve még a látásukat is javítja. Ennélfogva arra következtetnek, hogy az édeskömény levével el lehet mulasztani az emberi látás homályosságát. A nedvet a szár rügyezésekor gyűjtik, a napon megszárítják, majd mézzel kenőcsot készítenek belőle."

Most találkoztam ezzel a növénnyel először ilyen formában. Amikor a levelét megdörzsölve az unokám orra alá tartottam, hogy szagolja meg azt mondta rá, hogy -negró szagú. Nekem az illatáról a kanalas gyógyszer jutott az eszembe...

Gumósédeskömény-saláta
1-2 édeskömény gumó, ecet, étolaj, citromlé, só, cukor.
Az ecetből, az étolajból, a citromléből, a sóból és a cukorból salátalevet készítünk. Ebbe tesszük a megmosott és vékony szeletekre vágott gumós édesköményt, majd 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük és így fogyasztjuk. (A saláta készítéséhez az 1-2 napig tárolt gumóskömény a legízletesebb.) A gumóskömény-salátát más zöldségekkel vegyesen is készíthetjük.

édeskömény

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szóval nem mondom, hogy ne lenne érdekes... ill. ha először találkozunk egy növénnyel(gyümölccsel/ stb.) csak-csak érdemes megismerni. (?)
Én inkább ezt tanulmányozgattam elsőként :
Szt.Hildegardról
* Máshol olvasom róla (?)-gyenge és beteges alkat volt (járásával problémák)- ill. inkább volt "művész" és látnok-féle (?)- de attól még lehet,hogy ezek a "receptek" hatnak... (főleg ha hisz bennük az illető.)

Névtelen írta...

Valahogy nem sikerült,- kb. itt találtam :
http://www.katolikus.hu/szentek/0917-147.html (majd próbálom pontosabban) Bocs'

Névtelen írta...

Szt.Hildegard

kyba írta...

@x-nek megtaláltam a Faludy-ról a Népszabadságban a cikkeket amit ajánlottál, igen értékes számomra a Faludy és Villon összefüggések. A kommentekből is rengeteg információ! Ajánlom blogtársaimnak elolvasásra.
Az itt ajánlott oldalt is köszönöm.

aranyos fodorka írta...

"Melankólia ellen a pépesre tört édesköménnyel kell a beteg homlokát, halántékát, mellkasát és gyomrát bedörzsölni."
Köszönöm a receptet, meglehet kipróbálom. :-)

Névtelen írta...

Tegnap [vas.] - már sem időm,sem kedvem nem volt PEDANIOSZ (!) Dioszkorideszről és (id.)Pliniusról "kutakodni" a neten - majd vigyázni, mert "többen" is voltak ! - ami azt illeti- szerintem- az utóbbi élete az érdekesebb! (?)- mi mindenre volt idejük... ]
********************************
Persze, majd nem feledni! -(ismétlés) "a polihisztorok kora lejárt!" - kétlem, hogy "ennyi mindent" illene (?) tudnunk ?- (viszont azt sem kell 1:1 arányban elhinni, amit a lexikonok, vagy az internet tartalmaz/közöl ! )
********************************
(Faludy könyveit olvastam,- verseit nem! - Villont is csak "zsiványbecsületből"... )
Viszont "jobban élveztem" Hegedüs Géza "bácsi" könyveit, (írásait)- [amíg élt, pl. volt - hetente - írása az akkori RTV műsorújságban! ) - (Néha ?- gyakran ?- csak azért "rágom át" magam könyveken,- hogy kijegyzeteljem belőle azokat a (könyv)címeket,- amikről "említést tesznek" a "nagy öregek!" - szerintem : (2009!)- közülük elég sokat "meghaladott az idő!" -
Na, de ne bonyolítsam!
*******************************

Unknown írta...

Az édeskömény az én kertemben csodaszépen terem, hatalmasra nő, csak ne utálnám annyira!