2009. október 19., hétfő

Birsalma őshazája Örményország


Az Almafélék alcsaládjába tartozó (Pomoideae) birsalma (Cydonia oblonga provar
maliformis) a Mediterránon is meghonosodott, de eredeti őshazája Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Irán, Turkesztán, Szaud-Arábia, Irán. Az alacsony bokrú változatát díszítésre és élő sövénynek használják. Kinevelt változata a birskörte, birsalma. A birsalma jókora almaméretűre is megnőhet. A birsek a kései gyümölcshöz tartoznak. Illatuk, zamatuk, különleges. Télire hűvös helyen tárolva hónapokig is elállhat. A görögök és a rómaiak is kedvelték gyümölcsét. Manapság Argentína évi
20.000 tonnát termel belőle.

Birs, Birsalma

A birs utóérő gyümölcsfaj, így a klimaktérikus légzés elején szedett gyümölcsök tárolhatók legjobban, a később szedett gyümölcsök gyorsan foltosodnak, esetleg a foltosodás már a fán felléphet.
A birs gyümölcsét nyersen ritkán fogyasztjuk, a feldolgozóipar számára viszont értékes nyersanyag. Készíthető belőle ivólé gyümölcszselé, befőtt, kandíro-ott gyümölcs és birsalma sajt.
A birs a természetes pektinelőállítás fontos alapanyaga.

A birs értékét az almánál nagyobb vitamintartalma és magas pektintartalma adja. A pektin nagy szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, megköti a káros anyagokat. Gyulladáscsökkentő hatást fejt ki az emésztőszervekben, ezért gyógyászati szempontból is jelentős gyümölcsfajunk.
A birs fajták nagy részét több száz éve termesztik.
Napos, meleg fekvésben fejlődik a legjobban, szereti a kissé meszes, nedvesebb talajokat. Alacsony törzsű fává vagy bokorfává nevelhető.
Termését az egyéves hajtások végén neveli, ezért metszeni nem szabad. Termése általában október első felétől szedhető.

Berecki bőtermő birs

Származás és elterjedés.
Az egész világon ismert magyar fajta. Az alapfajtát Félegyházán 1883-ban találták, és Bereczki Máté, a nagy pomológus nevét viseli. 1995-ben lett árufajta.
Az addig Bereczki néven szaporított birsfajtának nincs köze az eredeti fajtához.
Idény és típus. Közepes vagy kései érésű, szeptember végén - október elején szedhető.
Gyümölcs és áruérték. Gyümölcse nagy vagy igen nagy, 300-500 g közötti. Széles körte alakú, legszélesebb középtájon, a csésze felé kevésbé bordázott. Fedőszíne aranysárga, erősen molyhos.
A legízletesebb és legillatosabb birsfajta. Ipari feldolgozásra alkalmas.
Jól tárolható januárig.
Hajtásrendszer. Középerős növekedésű, felfelé törő hajtásokból álló félgömb alakú sűrű koronát nevel.
Termőképesség. Korán termőre fordul, a korábban Bereczki néven szaporított fajtánál jóval többet terem.
Ellenállóképesség. Korán fakad, ezért fagykár érheti.
inf.http://kert2001.freeweb.hu/birs.htm

Birsalma sajt

Megmossuk, megtisztítjuk a birsalmát. A csumáját, a hibás részeket kivágjuk. A héját nem kell lehámozni. A megtisztított mennyiséget megmérjük. Bő vízben feltesszük főni. Egy másik lábosba előkészítjük a cukrot és a vizet a következők szerint: amennyi kg a megtisztított birsalma, annyiszor 80 dkg cukorra van szükségünk.



Öntsünk a lábosba minden kg cukorhoz 2 dl vízet. Ezt addig főzzük, míg a lábos szélén kristályosodik a cukor. Közben a megfőtt birsalmát szűrővel kihalásszuk, lecsepegtetjük és mixerrel simára keverjük.


Beleöntjük a jól kifőtt cukorszirupba, és felforrástól számítva 17 percen át keverve főzzük.
Ne tovább, mert a zselésedési hajlama romlani fog!
Az elkészült pépet üveg, jénai illetve porcelán edényekbe, tányérokba, tortaformába öntjük. Az edényeket előtte vizes kézzel megnedvesítjük. Amikor a massza kihűlt és megszilárdult, kiborítjuk és deszkára kiterített konyharuhán hagyjuk tovább száradni. Időnként megfordítjuk (érdemes szobában szárítani, hogy hamarabb szikkadjon). Amikor már elég száraznak találjuk, fogyasztható.
A receptet, már egy évvel ezelőtt kipróbáltam nagyon jó! Ezen az oldalon találtam:www.communio.hu/plebania/konyha/birsalma.htm , most viszont nem lehet megjeleníteni.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

(Kedves "zugivó hölgyek!" (bocs') -és ffi.társaim! Azért minden még nincs veszve! - vannak más megoldások is...)
Olvasom : " a most cefrézett birs (!) ízanyaga és cukorfoka is ígéretes! " - Ha már befőzési (lekvár) tippeket nem nagyon tudok... azért nézzetek bele ebbe is !
...mire jó még (nagyon) a birs ?
(Úgy emlékszem - a cikkben - a sörről is írnak ezt-azt...)
Éljen az Unicum! - meg a hungarikum... :-) :-) :-)

Névtelen írta...

8Gondoltam (...) "segítek" beírni azt a nem működő linket,- de nekem sem nagyon sikerült - időm kevés - stb.) Mindenesetre ezt sem árt tudni :
...vagy letiltások az interneten
... van ez így ! - (meg még mennyi minden, amiről nem is tudtok! ...) bár- talán jobb is !

aranyos fodorka írta...

Először is köszönet, hogy szótáramat egy újabb szóval szaporítottad. Életemben nem hallottam még a "pomológus" szót, ami - utánanéztem - gyümölcs szakértőt jelent.
Másodszor, én nem így készítem a birs-sajtot, de jövőre ki fogom próbálni (Én a turmixolás után kicsit főzöm még és ehhez öntöm hozzá a cukrot.)
Arról se hallottam még, hogy a gyümölcsnek van valamiféle magyar vonatkozása.
Szóval köszi a mai postot ! :-)

kyba írta...

Unicumra én is szavazok!
@x-nek köszönöm a link beiráshoz a segítséget és az ajánlott oldalakat.
Aranyos...-nak, sikerült új információhoz jutnod ennek örülök. Jómagam is sokat csodálkozom a rengeteg ismeretanyagon és persze tanulok is a Net-tárházából.
Szép őszi napot! Ne didergőset!