2009. október 17., szombat

Mit főzzek ma ? Háromfogásost...?



Sokszor elhangzik ez a mondat a családoknál. Mi legyen ami tápláló, olcsó és mégis finom. Kutakodásaim a régi magyar étkezési szokások között az alábbi heti étrend feljegyzését találtam.

A 19–20. században széles paraszti rétegek nem fogyaszthattak annyi húst, hogy minden „húsevőnapra” valóban jutott volna. Ilyen körülmények között a heti étrend működésének feltétele, hogy jellegében eléggé elkülönülő ételekből álljon az az ételállomány, amiből válogathattak. Ilyen volt a leves-főzelék ellenében a főtt tészta, a tésztaevőnapok névadója. Húsevőnapon leves-főzelék szükség esetén hús nélkül is szerepelhetett. A heti étrend intézményének jellegzetes hiánya a keleti magyar nyelvterületen részben bizonyára az ottani egyfogásos főétkezésekre és a főtt tészta fogyasztás mérsékeltebb voltára, helyenként teljes hiányára vezethető vissza.

A hét napjain szokásos ételeknek többnyire csak jellege volt kötött, azon belül szabad választást engedve. Reguly Antal a 19. század derekán a Fülek környéki nógrádi palócoknál a következő heti étrend változatot rögzítette (1857/1975: 113):

vasárnap leves reszelt tésztával
káposzta „öregen” (főzelék); ha van, disznóhússal
hétfő bableves
„sürüborsó” vagy kiszaggatott lisztpép („bukta”), illetve főtt tészta („haluska”) valamelyike

kedd krumplileves
káposzta „öregen”; ha van, disznóhússal
szerda „ázalékleves” (borsó, lencse vagy káposzta)
főtt tészta (metélt, „gége” vagy „haluska”)
csütörtök rántott leves tojással
káposzta „öregen”; ha van, disznóhússal
péntek bableves
főtt tészta („laska”, „gége”)
szombat lencseleves
zsíron sült krumpli


Végül egy lakodalmi étlap...

Az Újdonnan új vőfény kötelesség c., 1793 után megjelent anonim váci vőfélykönyv ételsora ez volt:

1. marhahúsleves

A Marhahús felett
Ha levét megettük,
Jóízűn hörpöltük,
A húsát is együk meg.
Mert a lév csak korog,
Hasban húsért morog,
Még keveset hizlalt meg.
Messük hát a húsát,
Vessük el a csontját,
No, Muzsikus, most húzd meg.
2. főtt marhahús a levesből, tormamártással

3. káposzta disznóhússal

4. húsoskása, rizsből, baromfival

5. becsinált, savanyú – (baromfival)

A főtt Tyúkokat bevivén
Ma, hogy úgy kergették,
Ölték s mellyesztették
A nyomorult Tyúkokat,
Kínzották, sütötték,
Fazikakban főzték
A szegény Kakasokat,
Mind elrémülének,
S belénk készülének
Bújni, tátsuk hát szánkat.
6. főtt disznófej tormával

7. édes köleskása

8. pecsenye

9. sült tészta

Érdekes menüsor, az étkek nagy részét bizony még ma is szívesen elkészítjük mint pl.: savanyított káposztából készült ételek, a pecsenye,a főtt marhahúsleves.
Talán a főtt disznófej tormával már nem tartozik az ünnepi étrend közé.


A Káposztára
Ez az Országunknak,
Szép Magyar Hazánknak
Dicsőséges Címere.
Aki eztet eszi,
S gyomrába beteszi,
Lészen egészségére.
Óh áldott káposzta!
Áldott, aki hozta!
Méltó a dicséretre.

Viszont az étlapunkról nem hiányozhat a szülinapi, esküvői házilag készült torta sem. Mi ezzel tudunk olcsóbban örömet okozni egymásnak. - unokám gyakran kérdezi hétvégén- Mi lesz a desszert? ( Egész héten menzás ételt fogyaszt az iskolában )Valami finomság mindig kerül az asztalra, mint ez a ( mogyoró: saját gyűjtésű, pörkölésű ) lukas torta. ( szülinapos )


















LAKODALOM

4 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Ínycsiklandozó, nyálcsordító bejegyzés ! Tény, nálunk is volt rendje a heti étkezésnek. Ha hétfőre nem maradt semmi vasárnapról, akkor hétfő/szerda/péntek biztos tészta-nap volt, a többi főzekéles, vagy egyéb étkes. A hús ritka volt, sokszor ettünk feltétnek dinsztelt, piros paprikával fűszerezett "hagymalecsót".Én nagyon szeretem, még ma is használom néha. "Igazi" sütemény csak vasár-, vagy ünnepnap volt, de hét közben sütött drága Nagymamám sokszor kelt tésztákat.
Egy biztos, a jó házi kosztot /szerintem/ semmiféle közkonyhán készült étel nem helyttesítheti.

Ábrahám Exit Béla írta...

Kedvenc eledelem az ebéd :-))

Névtelen írta...

Hogyan volt régen ?- ( annak elég nagy szakirodalma van...) - szót sem, hogy ne lenne érdekes. Viszont kissé kiegészíteném az első sorokat (Mi hangzik még el ?) szerintem ilyenek : (mi legyen ebédre) ...
ami gyorsan elkészül...
...ami után nem kell sokat mosogatni...
az, amit NEM csak te szeretsz hanem én is... ( nagy hirtelen ezek jutottak eszembe)
Lehet,hogy csak a mi életünk ilyen ?
Nálunk / kérdés : mit főzzek ? Válasz : amit találsz a hűtőben !
(Értsd : bár vannak nyitva üzletek, de NE szombat/vasárnap délelőtt 1-kor "hangozzék ez el!"- (szerintem) -
f Bocs' ...én tegnap (szo) szalontüdőt ettem ! (igaz, el is kérték az árát...) :-) :-)

Névtelen írta...

Megyek "reggeliztetni" ! ( hálás téma az is...) sok hibát nem javítom ! pl. d.e. 11 órát írtam volna - stb.