2009. november 10., kedd

Őszutó,Enyészet hava,

A magyar népszokás jeles napjai között megtaláljuk. Hétvégén a Művelődési Házban táncházi mulatság lesz a Márton napi népszokások felidézésével, énekes- táncos, pl.: Gyertek haza ludaim..., Az én ludam elveszett..., Elesett a lúd a jégen...játékok tanulásával és tárgykészítéssel.


November 11. - Márton napja

Szent Márton a legnépszerűbb középkori szent. A krónikák szerint e nap a fizetés, tisztújítás, jobbágytartozás lerovásának napja volt. Az erdélyi pásztorok e napon kérték járandóságukat.
Sorra járták a házakat, köszöntőt mondtak, nyírfavesszőt ajándékoztak a gazdának, aki megőrizte, s tavasszal az állatok kihajtására használta.
A legenda úgy tartja, Szent Márton alázatból ki akart térni püspökké választása elől, a ludak óljába rejtőzött, azok gágogásukkal elárulták. Innen a "Márton lúdja" elnevezés.
Ilyenkor vágták le a tömött libákat, úgy tartották: "aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik."
Márton az új bor bírája, tartja a hiedelem, azaz ilyenkor már iható az új bor. Lakomák időszaka.
A Márton napi időjárásból következtettek a télre:
"Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható."
Sokfelé azt tartják a Márton napi idő a márciusi időt mutatja.
A Márton napi lakomán elfogyasztott lúd csontjából is időjárásra következtettek: ha a liba csontja fehér, és hosszú akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid akkor sáros.
Dologtiltó nap volt. Tilos volt mosni, teregetni, mert a jószág pusztulását okozta volna. Sokfelé rendeztek Márton napi bálokat, vásárokat.
inf.sulinet.hu



A naptárban ősidők óta a téli évnegyed kezdő napja, amikor nagy eszem-iszomokat rendeztek, hiszen még volt az új termésből bőven. A rómaiak ludat öltek, mely a hadisten, Mars szent madara volt. A lúd római "beceneve", az "avis Martis" - 'Mars isten madara' - afféle népi szófejtéssel - Márton madara - lett a keresztény naptárban, s így nem kellett eltérni a lúdlakomák évnegyed-kezdő római szokásától. De a reformációnak sem kellett fölhagynia a Márton-napi lúdevés dicséretes hagyományával: a protestánsok meg Luther Márton nevenapjára ürítgették a poharaikat ilyenkor.
A nap emlékezete a tréfás magyar költészetben is fennmaradt. Egy Csokonainak is tulajdonított tréfás vers a "nyársra ítéltetett Márton-napi lúd" búcsúzó hattyú- vagyis: liba -dalát így adja elő mulatságosan:

Már liba koromba hallottam e napnak
Hírét, hogy innepe volna Mártony papnak.
Rég tudom, hogy ilykor a torkos babona
Eleitől fogva nyársra ludat vona,
Mert apám, anyám is mikor megölettek,
E nyalánk szokásnak áldozati lettek.

3 megjegyzés:

aranyos fodorka írta...

Jópofák ezek a kis állatkák - gondolom Te alkottad őket. Tudom irigyelni a türelmedet és a kézügyességedet !

Névtelen írta...

(Már kezdtem aggódni, mi a nagy hallgatás oka !) Majdnem minden tökéletes (teljes) a felsorolásban. Esetleg még ennyit :
Pl. Évzárás, elszámolás időpontja,ilyenkor kaptak a pásztorok,kanászok,kondások éves járandóságot. [v.ö.- egyeseknek holnap nyugdíjfizetés a bankban ?] -... és ünnepélyesen bírót választottak maguk közül az évre. Megkapták járandóságukat is, a "Mártongarast", a bocskorpénzt, meg a természetbeni juttatásokat,hogy megteljen télre a kamrájuk.
[ Kimaradt : régen,ha az asszony csalta a férjét,úgy mondták : "Lúdnyom nem láccik meg a jégen..."
Többivel egyetértek ! :-) :-) Éljen a dologtiltás ! (...) - bár nekünk holnap hozzák az (új) bútort ?... (úgy legyen!) -

Névtelen írta...

Kifelejtettem : akinek nem jutna (holnap) liba mellcsontja, ne keseredjen el! Az aznapi időjárás megfigyeléséből is jósolhat : "Ha Márton fehér lovon jön,enyhe tél lesz,- ha barnán,kemény tél várható!"
Esetleg egy ismeretlen szó ? = LIKPRÁDLI ! :-) :-)
Más : láttam régebbi fotódon, tolltartó dobozra is lehet ilyesmit "barkácsolni!" :-) -
"Rémhír" ?- (bár írtam más blogba is) - esetleg "futás" disznóhúst venni ?... (Google - vagy újságcikkek) -